صادرات سلاح آمریکا طی 5 سال اخیر 23 درصد افزایش یافت / 96 کشور مشتری تسلیحات یانکیها
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، جدیدترین گزارش موسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم نشان میدهد، صادرات جنگافزارهای آمریکا در پنج سال اخیر ۲۳ درصد افزایشیافته است.
موسسه بینالمللی پژوهشهای صلح استکهلم (سیپری SIPRI) که یک مرکز دیدهبان کنترل تسلیحات است، افزود که صادرات تسلیحات ایالاتمتحده در سال ۲۰۱۹ بهگونهای چشمگیر به ۹۶ کشور جهان گسترشیافته است.
بر اساس این گزارش سالیانه، آمریکا همچنان بزرگترین صادرکننده اسلحه در جهان است؛ بهاینترتیب که ۳۶ درصد کل سلاحهای موجود در جهان از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ را به خود اختصاص داده است، آنهم درحالیکه میان سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، این کشور تأمینکننده ۳۱ درصد کل تسلیحات جهان بوده است.
بر اساس گزارش موسسه سیپری مستقر در استکهلم، صادرات به ۹۶ کشور (شمار کشورهای واردکننده جنگافزار از آمریکا) رقم قابلتوجهی است که این میزان در مقایسه با واردات سایر کالاها از آمریکا بسیار قابلملاحظه است. دومین تأمینکننده بزرگ جنگافزارها روسیه است که ۲۱ درصد از کل فروش اسلحه را در دست دارد.
اما ایالاتمتحده در سالیان اخیر بهسرعت رقیب دوران جنگ سرد را پشت سر گذاشته است؛ بدین ترتیب که شکاف در کل صادرات اسلحه میان آمریکا و روسیه در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، ۱۷ درصد بود اما این شکاف در سالیان ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ به ۷۶ درصد رسیده است.
کشورهای خاورمیانه ۵۱ درصد از کل صادرات نظامی آمریکا را بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ به خود اختصاص دادهاند که این میزان، افزایش ۷۹ درصدی را نسبت به سال ۲۰۱۴ نشان میدهد.
ایالاتمتحده تأمینکننده اصلی تسلیحات عربستان سعودی، عراق، قطر، امارات متحده عربی، رژیم صهیونیستی اردن و کویت است. عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دلیل جنگ علیه یمن بهشدت وابسته به تسلیحات آمریکا هستند، بهگونهای که حتی باوجود مخالفتهای داخلی در آمریکا و رأی سنا برای جلوگیری از حمایت آمریکا از این جنگ، واشنگتن همچنان مقدار زیادی اسلحه و سایر جنگافزارها را به ائتلاف به رهبری عربستان سعودی صادر میکند.
۷۳ درصد از کل واردات تسلیحات عربستان سعودی از سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ از آمریکا واردشده است. امارات نیز دو سوم جنگافزارهای خود را از آمریکا تأمین میکند.
عربستان سعودی بزرگترین واردکننده تسلیحات آمریکایی از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ بوده بهگونهای که ۲۵ درصد کل صادرات اسلحه ایالاتمتحده را به خود اختصاص داده، آنهم درحالیکه ۷.۴ درصد صادرات اسلحه آمریکا در میان سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴، سهم این کشور خاورمیانهای بوده است.
در میان سلاحهای تحویل دادهشده به عربستان از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹، ۳۰ فروند از ۱۵۴ فروند هواپیمای جنگی در سال ۲۰۱۱ سفارش دادهشده بود.
موسسه سیپری در گزارش خود خاطرنشان کرده، دولت دونالد ترامپ اجازه فروش ۵۹ هزار بمب هدایتشونده به سعودیها را در سال ۲۰۱۹ صادر کرده است.
منطقه آسیا و اقیانوسیه ۳۰ درصد از صادرات تسلیحات ایالاتمتحده را در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ را به خود اختصاص داده است. این درحالیکه است که کاهش قابلتوجهی در سفارش تسلیحات کشورهایی ازجمله هند به آمریکا دیدهشده بهگونهای که این کشور میان این سالها، واردات اسلحه از آمریکا را تا ۵۱ درصد کاهش داده است.
پاکستان با کاهش ۹۲ درصدی سفارش تسلیحات، در صدر قرار دارد و پس از هند، تایوان با ۳۸ و کره جنوبی با ۳۴ درصد کاهش در ردههای بعدی کاهش واردات اسلحه از آمریکا قرار دارند.
ترامپ بهتازگی در سفر به هند، از روابط دفاعی و معاملات تسلیحاتی میان دو کشور تقدیر کرد، اما اطلاعات موسسه سیپری نشان میدهد روابط دوجانبه بهاندازهای که ترامپ تمایل دارد، دوستانه نیست و روسیه همچنان بزرگترین منبع تسلیحاتی هند است.
اما استرالیا در بخش آسیا و اقیانوسیه، واردات تسلیحات از آمریکا را ۴۱ درصد افزایش داده و به دومین واردکننده سلاحهای آمریکایی در جهان میان سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ تبدیلشده است.
فروش تسلیحات به ژاپن نیز ۸۵ درصد افزایشیافته است.
در همین حال، اروپا ۱۳ درصد از صادرات اسلحه را در سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ افزایش داده است و رشد ۱۴ درصدی نسبت به سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ نشان میدهد. آفریقا در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ واردات اسلحه از آمریکا را ۱۰ درصد افزایش داده بود اما اکنون این میزان تا ۲۰ درصد کاهش پیداکرده است.
انتهای پیام/4106/
انتهای پیام/