از ایجاد انجمنهای فناوری و نوآوری در دانشگاه آزاد تا راهاندازی زیست بوم کسبوکار
وحید ضرغامی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در خصوص فلسفه وجودی حوزه سیاستگذاری و نظارت راهبردی در معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی گفت: وظیفه اصلی این اداره کل ریلگذاری است. برای مثال آییننامه بازار فناوری و سراهای نوآوری که به تصویب هیئت امنای دانشگاه رسید و توسط ریاست دانشگاه ابلاغ شد، در اداره کل سیاستگذاری و نظارت راهبردی کلید خورد.
مدیرکل سیاستگذاری و نظارت راهبردی معاونت تحقیقان فناوری و نوآوری بیان کرد: نمود خارجی این اداره تبیین آییننامهها و برنامههای معاونت است. برای مثال این که معاونت قصد دارد تا سال ۱۴۰۰ چند سرای نوآوری تأسیس کند، چند شرکت دانشبنیان راهاندازی کند یا چقدر میتواند برای فارغالتحصیلان اشتغال دانشبنیان ایجاد کند، تمام این برنامهها در قالب شاخصها و اهداف در اداره کل سیاستگذاری و نظارت راهبردی مشخص شده است. همچنین این که این برنامهها با چه رویکرد و چه برنامه اجرایی به مرحله عملیاتی برسد نیز تبیین شده است.
ریلگذاری؛ مأموریت اداره کل سیاستگذاری و نظارت راهبردی
وی افزود: در حال حاضر برنامه پیشبرد فناوری و نوآوری را پیگیری میکنیم که تا پایان سال تبیین و ابلاغ میشود. آییننامه حمایت از فعالیت فناورانه هیئت علمی دانشگاه یکی دیگر از برنامههای اداره کل سیاستگذاری و نظارت راهبردی است. در دانشگاه هر حوزهای دو بازیگر اصلی دارد که شامل دانشجو و استاد میشود. در این آییننامه به دنبال این هستیم که هر استادی که کار فناورانه انجام میدهد، در مرکز رشد هسته فناورانه تشکیل داد یا نیازی را در قالب نوآوری و کسبوکار پاسخ میدهد؛ در دانشگاه آزاد به رسمیت شناخته شود و مورد تشویق قرار گیرد تا این بخش کم کم توسعه پیدا کند.
ضرغامی مطرح کرد: بدین ترتیب استادانی که فعالیت فناورانه و نوآورانه دارند در دانشگاه آزاد اسلامی به رسمیت شناخته میشوند. پیش از این اگر استادی خارج از دانشگاه کسبوکاری داشت، نوعی عیب به شمار میرفت اما حال برای ترتیب نیروی انسانی ماهر به استادانی نیاز داریم که تجربه صنعتی داشته باشند. در دانشگاه آزاد اسلامی به دنبال استادانی هستیم که توانایی راهاندازی کسبوکار دارند یا کسبوکاری دارند. وقتی این استادان وارد بستر دانشگاه آزاد اسلامی شوند و میتوانند فعالیتهایشان را توسعه بدهند.
دانشگاه آزاد اسلامی؛ دانشگاهی تجربی
مدیرکل سیاستگذاری و نظارت راهبردی معاونت تحقیقان فناوری و نوآوری گفت: این امر برای دانشگاه نیز سودآوری دارد، چگونه؟ دانشگاه میتواند در سود شرکتهای منتفع شود، فرصتی برای کسب تجربه به دانشجویان میدهد و از سوی دیگر برند دانشگاه نیز ارتقا پیدا میکند. مردم دیگر دانشگاه آزاد اسلامی را به چشم یک دانشگاه آموزشی نمیبینند بلکه آن را دانشگاهی تجربی میبینند که دانشجویان در آن کار یاد میگیرند.
وی افزود: برنامهریزیهای دیگری در حوزه ترویج نوآوری و فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی داریم. در یک نظرسنجی آنلاین از دانشجویان پرسیدیم که چرا زیستبوم نوآوری و فناوری در دانشگاه آزاد آنطور که باید و شاید جا نیفتاده است، پاسخها شامل دانشگاه آزاد پول ندارد، بوروکراسی اداری زیادی دارد و دانشجویان اطلاعی از فعالیتهای حوزه نوآوری و فناوری مانند راهاندازی کسبوکار نداریم، میشد. براساس نتایج، بیشتر افراد آشنایی کافی با حوزه فناوری و نوآوری نداشتند، بنابراین به دنبال رویکرد و نهاد ترویجی در دانشگاه هستیم تا این کمبود را در میان دانشجویان برطرف کند.
ایجاد انجمنهای فناوری و نوآوری در دانشگاه آزاد
ضرغامی مطرح کرد: احتمالاً انجمنهای فناوری و نوآوری دانشجویی میشود که مشابه انجمنهای علمی خواهد بود. این انجمنها هر ماه به معرفی یک کارآفرین موفق میپردازند که از فارغالتحصیلان همان واحد دانشگاهی است تا تجارب کسبوکار خود را با دانشجویان به اشتراک بگذارد. بدین ترتیب بدنه دانشجویی با حوزه فناوری و نوآوری آشنا میشوند و به این باور میرسند که میتوانند هر کاری را انجام دهند. این تفکر که همه به فکر استخدام شدن هستند باید از بین برود و نگرش کارآفرینی و استخدام کردن به وجود بیاید. تدوین اولیه این طرح انجام شده و اوایل سال بعد اجرایی میشود.
مدیرکل سیاستگذاری و نظارت راهبردی معاونت تحقیقان فناوری و نوآوری بیان کرد: قسمت دوم کار ما در این اداره کل، نظارت است که بر نحوه اجرای آییننامهها و برنامهها نظارت میکنیم. همچنین پیگیری اجرایی شدن مأموریتهای معاونت تحقیقات فناوری و نوآوری را نیز برعهده داریم.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/