دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
01 آبان 1398 - 12:55

«گانتس» در برابر مأموریتی غیرممکن قرار دارد؟ / کابینه و کنست در گرداب آشفتگی

ژنرال بنی گانتس با پذیرش مأموریت تشکیل کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی، مأموریتی سخت و شاید غیرممکن را پیش رو داشته باشد و برای به دست آوردن حمایت قطعی احزاب، چاره‌ای جز جلب نظر احزاب افراطی و مخالفان نتانیاهو ندارد.
کد خبر : 441927
3.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آناحسین ارجلو؛ رژیم صهیونیستی پس از انحلال دولت ائتلافی و کنست در فروردین سال جاری تا به امروز، ماه‌هاست که دستخوش آشفتگی در عرصه سیاسی است. روز دوشنبه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل طی پیامی ویدئویی در صفحه فیس‌بوک خود خطاب به «روون ریولین» رئیس این رژیم، اذعان کرد که قادر به تشکیل کابینه نیست و مدعی شد که پس از مهلت 28 روزه، برای جلب حمایت احزاب و گروه‌ها به‌منظور تشکیل کابینه ائتلافی، هر آنچه در توانش بوده را انجام داده است. ریولین هم بیانیه‌ای صادر و اعلام کرد که بنا دارد «بنی گانتس»، رهبر حزب آبی سفیدها را مأمور تشکیل کابینه کند. گانتس با دریافت مأموریت تشکیل کابینه گفته است که برای چیدن وزرای دولت، کاملاً خوش‌بین است.


ژنرال گانتس برای تشکیل دولت نیاز دارد تا 61 عضو کنست از او حمایت کنند. وی در حال حاضر، حمایت 51 عضو پارلمان را به همراه دارد و درصورتی‌که نتواند کابینه فراگیر را تشکیل دهد، هر نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی با حمایت 61 عضو می‌تواند کار برزمین‌مانده نتانیاهو و گانتس را انجام دهد. کنست موظف است، فرد سوم برای تعیین کابینه را ظرف 21 روز مشخص کند و چنانچه در این مدت به جمع‌بندی نرسد، دور سوم انتخابات پارلمانی کلید می‌خورد. گفتنی است؛ گانتس در انتخابات کنست که برای دومین بار در 26 شهریور برگزار شد، با اختلاف دو کرسی توانست بر حزب لیکود به رهبری نتانیاهو پیروز شود.


ریولین


روون ریولین -رئیس رژیم صهیونیستی


حزب نتانیاهو در انتخابات خردادماه کنست با پیروزی شکننده‌ای موفق شد که گوی سبقت را از سایر رقبا برباید ولی در مهلت 28 روزه و دو هفته وقت اضافه هم نتوانست کابینه ائتلافی تشکیل دهد. نتانیاهو 30 درصد آرا و 36 کرسی را در انتخابات خرداد به دست آورد و به دلیل اینکه در جلب حمایت گروه‌های رقیب ناکام ماند، کنست، رأی به انحلال خود داد و بنا شد که دور بعدی انتخاب در شهریور برگزار شود. نتانیاهو با مشخص شدن نتیجه انتخابات پارلمان و با اینکه این بار شکست‌خورده بود، دوباره مأمور تشکیل کابینه شد ولی دست از پا درازتر، پرونده کابینه را به رئیس رژیم صهیونیستی بازگرداند. حالا فرمان به دست گانتس افتاده و باید دید که آیا او هم به چاه ویلی که نتانیاهو افتاد، سقوط خواهد کرد یا خیر.


چالش‌های گانتس در تشکیل کابینه


ژنرال بنی گانتس 60 ساله برای انجام مأموریتش که شاید غیرممکن باشد، مجبور است به سمت ائتلاف با احزاب تندرو و افراطی همچون «اسرائیل بیتنو» برود. او همچنین از اعراب کنست که بعد از آبی سفیدها، حائز اکثریت در کنست هستند نیز دعوت کرده تا بر سر تشکیل کابینه با آن‌ها گفتگو کند اما حضور آن‌ها را در دولت آینده تضمین نکرد. این در حالی است که رهبر لیست مشترک اعراب طی یادداشتی در نیویورک تایمز، رسماً اعلام کرده بود که حزب متبوعش می‌خواهد از قدرتش برای پایان بخشیدن به نخست‌وزیری نتانیاهو استفاده کند و رسماً از گانتس حمایت کردند. از طرفی، آویگدور لیبرمن، رهبر حزب یسرائیل بیتنو، اعراب کنست را که وجاهت قانونی و حق آب و گل در سرزمین مادری خود دارند، «دشمن» خطاب و صراحتاً اعلام کرده در دولتی که اعراب در آن حضور داشته باشند، شرکت نخواهد کرد. بنابراین، تنها راه پیش روی گانتس، بستن با احزاب تندروست که خواستار تشدید تنش و شدت عمل در برابر نیروهای مقاومت غزه هستند.



بنی گانتس - رهبر حزب آبی سفیدها


گانتس امیدوار است که بتواند با مخالفان نتانیاهو هم به توافق برسد و از بن‌بست فعلی رهایی یابد. از سوی دیگر، حزب لیکود هم می‌تواند همان معامله‌ای را که آبی سفیدها با آن کردند تلافی کرده و با تعیین شروط بنی‌اسرائیلی، در مسیر تشکیل کابینه کارشکنی کند. نتانیاهو در حال حاضر، با چند پرونده فساد مالی که خانواده‌اش نیز در آن دخیل هستند، دست‌به‌گریبان است و می‌کوشد برای فرار از محاکمه و محکوم شدن، در کابینه آتی پستی برای خود دست‌وپا کند، لذا احتمال اینکه دومین حزب حائز اکثریت کرسی‌های کنست (لیکود) برای حضور در دولت گانتس، پیش‌شرط حضور نتانیاهو در کابینه را تعیین کند، بعید نیست.



گانتس زمانی که نتانیاهو با او برای شرکت در کابینه رایزنی می‌کرد، تشکیل دولت وحدت ملی با مشارکت حزب لیکود را منوط به انصراف نتانیاهو از حضور در کابینه کرده بود



دومینوی آشفتگی کابینه و کنست از کجا کلید خورد؟


پاییز سال گذشته، وقتی مقاومت فلسطین در مقابل حمله نیروهای ویژه رژیم صهیونیستی به خان یونس، پاسخ متقابل داد و اندکی پس از آن، بیش از 500 موشک به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک شد و سامانه پدافندی گنبد آهنین فقط تعداد کمی از آن‌ها را رهگیری کرد، اختلاف میان آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ اسرائیل و نتانیاهو بر سر نحوه برخورد با فلسطینی‌ها بالا گرفت. لیبرمن معتقد بود که باید با سیاست مشت آهنین پاسخ مقاومت داده شود، حال آنکه نتانیاهو با محاسبه هزینه – فایده جنگ، ترجیح می‌داد که آتش‌بس برقرار شود و کار به‌ جاهای باریک‌تر نکشد. برای اولین بار در تاریخ 71 ساله رژیم صهیونیستی، مقاومت توانسته بود نبردهای حدوداً دوماهه را به دو روز تقلیل دهد و تاب‌آوری صهیونیست‌های تا دندان مسلح را به‌صورت جدی به چالش بکشد. لیبرمن اما مخالف این نحوه مواجهه بود و در اعتراض به این رویه، استعفا کرد. همین استعفا کافی بود که دولت ائتلافی نتانیاهو در فروردین سال جاری منحل شود و انتخابات زودهنگام در خرداد کلید بخورد.



بنی گانتس و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی


به‌بیان‌دیگر، مقاومت اکنون در موقعیتی قرار دارد که افزون بر مختل کردن محاسبات دشمن در میدان نبرد و معرکه نظامی، قادر است که طومار سیاستمداران صهیونیست را کاملاً در هم بپیچد. نتانیاهو از حامیان جنگ‌های شکست‌خورده اسرائیل علیه غزه در سال‌های 2012 تا 2018 بود و حتی در دور آخر (پاییز سال گذشته) تنها دو روز پس از درگیری‌ها، نتانیاهو شخصاً آتش‌بس اعلام کرد. این شکست‌های پی‌درپی، در نهایت باعث شد که نتانیاهو با آن که سوگلی ترامپ و قرةالعین لابی آیپک بود، پس از 10 سال حالا مجبور است با آینده‌ای کاملاً مبهم در عرصه سیاست که سرانجام آن تحمل مجازات زندان به دلیل مفاسد مالی است، روبه‌رو شود و بالاخره اینکه با رفتن نتانیاهو، طرح‌های آمریکا برای منطقه ازجمله معامله قرن، تعیین سرنوشت قطعی بلندی‌های جولان و انتقال پایتخت سایر کشورها از تل‌آویو به بیت‌المقدس قطعاً به محاق خواهد رفت و معادلات جدیدی به نفع مقاومت در غرب آسیا رقم خواهد خورد.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب