دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
21 مهر 1394 - 12:28
توضیحات شهردار تهران درباره اجرای طرح ارتقای شهری در جلسه علنی شورای شهر

قالیباف: قصد داریم جریان زندگی را به محله هرندی بازگردانیم

شهردار تهران امروز در یکصد و نود و چهارمین جلسه شورای شهر تهران با ارائه توضیحاتی در خصوص اجرای طرح انضباط شهری در منطقه 12 گفت:‌ هدف ما بازگرداندن جریان زندگی به منطقه 12 است.
کد خبر : 43635

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، در جریان جلسه شورای شهر تهران محمدباقر قالیباف ابتدا با تسلیت به‌خاطر شهادت سردار همدانی و همچنین تأکید بر رشادت‌های این سردار بزرگ گفت:‌ در همان نیمه فعالیت شورای شهر دوم که من توفیق خدمت به آن را داشته‌ام در برنامه‌ای که بعد از پنج ماه بعد شروع کرده‌ام اشاره کردم که رویکرد شهرداری تهران اجتماعی و فرهنگی و تلاش ما این است که شهرداری از یک سازمان صرفاً خدماتی به سمت نهادی اجتماعی حرکت کند.


وی افزود:‌ همان روز با همه وجودم درک کردم که چقدر انجام این کار سخت و دشوار اما شیرین و اثرگذار خواهد بود. البته تلاش کردیم به هیچ عنوان از بخش توسعه و پیشرفت در زمینه‌های کاربری و فیزیکی شهر چیزی کم نگذاریم و امروز همه شهروندان تصدیق می‌کنند که شهرداری با توجه به اینکه این رویکرد را داشته اما در زمینه‌های عمرانی نیز وظایف ذاتی خود را انجام داده است.


شهردار تهران تأکید کرد:‌ اما مهمترین تفاوت اساسی میان نظام اسلامی با نظام‌های غیر اسلامی در این است که نباید صرفاً بعد زیرساختی و موضوعات رفاهی را در شهر در نظر بگیریم بلکه هدف غایی در نظام اسلامی این است که شرایط را به گونه‌ای فراهم کنیم که در نهایت عبادت خدا را به درستی انجام دهیم.


قالیباف با بیان اینکه صرف انجام اقدامات مادی و فراهم کردن امکانات در شهر مطرح نیست تأکید کرد: لذا وقتی که به بزرگان نگاه می‌کنیم به این موضوع پی می‌بریم که در یک نگاه اسلامی دو عنصر باید وجود داشته باشد و دو عنصر نباید وجود داشته باشد. آنچه نباید وجود داشته باشد فقر و تکاثر است و آنچه باید وجود داشته باشد تعلیم و تکریم است.


وی گفت:‌ این شاخصه یک شهر اسلامی برای ارزیابی است، بنابراین در جلسه امروز قصد دارم درباره منطقه 12 بیان مسئله داشته باشم زیرا اگر نتوانیم مسئله را خوب و دقیق بشناسیم نمی‌توانیم آن را حل کنیم.


شهردار تهران در ادامه هدف از اجرای انضباط شهری در منطقه 12 را افزایش ارتقای کیفیت زندگی از لحاظ مادی و معنوی دانست و گفت:‌ در این منطقه مشکلات و ظرفیت‌هایی وجود دارد اما مهمترین آسیبی‌هایی که در محلات آن موجود است باعث شده جریان زندگی مختل شود و بنابراین ما باید جریان زندگی را به آنها برگردانیم و این هدف اصلی ماست.


وی درباره این مشکلات گفت:‌ کیفیت پایین زندگی برای ساکنان از جمله رشد نامتوازن بازار و رشوه، فعالیت‌های ناهمگون در بافت مسکونی، فرسودگی بناها و بافت‌ها که غیر میراثی و غیر ارزشمند هستند و حتی مالکیت آنها دچار مشکلاتی است که در این منطقه بیداد می‌کند.


وی گفت:‌ صاحبان این اموال مشخص نیستند یا تصدی و کنترلی در ملکشان ندارند یا اگر هم دارند به بدترین شکل ممکن و با زشت‌ترین منطق اقتصادی در حال بهره‌برداری از آن هستند.


قالیباف گفت:‌ در شرایطی بسیار بد این افراد دیگران را در خانه‌هایشان سکونت می‌دهند و فرقی نمی‌کند که آن شخص زن باشد یا مرد و یا حتی جوان یا معتاد یا سالم هر طور باشد افراد را در خانه‌ها سکونت می‌دهند.


شهردار تهران در ادامه یادآور شد:‌ گستردگی و پیچیدگی آسیب‌های اجتماعی در این منطقه مانند اعتیاد، دزدی، شرارت و فساد و تکدی‌گری بسیار دیده می‌شود و همچنین این معضلات در بین اقشار و اقوام مختلف روستایی یا خارجی و در بستر بیکاری و مهاجرت در منطقه 12 وجود دارد لذا در این منطقه معضل فقط اعتیاد نیست.


وی ادامه داد:‌ از بعد ناامنی نیز چالش‌های جدی در منطقه وجود دارد و امنیت عمومی در این منطقه دیده نمی‌شود همچنین هپاتیت، ایدز و سرطان در بین این اقشار دیده می‌شود و این‌ها همه بررسی پنج ساله ما بوده‌اند.


قالیباف گفت:‌ من 25 سال است که با موضوع آسیب اجتماعی آشنا هستم و متأسفانه آسیب‌ها در منطقه 12 اشتهار پیدا کرده‌اند. مردم منطقه جلوی شهرداری جمع می‌شوند و می‌گویند چرا کاری برای ما نمی‌کنید ما باید مشکل مردم را کاملاً درک کنیم زیرا جمع و تراکم آسیب در منطقه 12 زیاد است.


شهردار تهران افزود: نکته بعدی عیان بودن آسیب در این منطقه است. از بچه‌ای که دارد متولد می‌شود و کسی که دارد به محله وارد می‌شود شاهد این عیانی هست و وقتی که چیزی عادت عیان شد لجام گسیخته و جزء زندگی می‌شود و قاعده زندگی برای بچه‌ها همین است.


وی ادامه داد: کیفیت بهره‌برداری برای غیر ساکنان در منطقه 12 نیز وجود ندارد. کارگران غیر قانونی در این مناطق دسترسی به تبعات بسیاری مانند پارکینگ و حمل و نقل بار و مسافر را دچار اختلال کرده‌اند و اکنون اگر در بازار اتفاقی بیفتد به علت نوع جمعیت و وجود لوله‌های برق و گاز و استفاده و تولید مواد آتش‌زا و همچنین موتورهایی که در رفت و آمد هستند مطمئناً فاجعه به بار خواهد آمد.


شهردار تهران در ادامه با بیان این که ما معتقدیم که منطقه 12 مزیت‌هایی نیز دارد، گفت:‌ اولاً از نگاه مکانی رویدادهای بی‌نظیری در بازار رخ داده و همچنین بناهای تاریخی و حکومتی در این بخش مستقرند و نیز محلات قدیمی و سرمایه‌های بزرگی در منطقه 12 وجود دارد.


وی گفت: همچنین سرمایه‌های انسانی خوبی در این منطقه وجود داشته و برخی از خانواده‌های ساکن در آن کاملاً اصیل بوده و مورد اطمینان هستند.


قالیباف یادآور شد: همچنین سمن‌ها و انجمن‌های مردم‌نهاد بسیاری در این محلات وجود دارند که برخی از آنها بیش از 20 سال سابقه فعالیت دارند بسیج و مساجد نیز حضور خوبی در منطقه 12 داشته و هرچند در نوع اثرگذاری مساجد مشکلاتی وجود دارد اما اکنون منطقه 12 دارای 230 مسجد است.


شهردار تهران ادامه داد: منطقه 12 متاسفانه به محل تلاقی آسیب‌ها تبدیل شده است. این تلاقی که ترکیب می‌شود پیچیدگی ایجاد می‌کند. بنابراین مشکلات این منطقه بسیار زیاد است و اگر ساعت 12 شب به بعد به منطقه محله اوراقچی‌ها بروید اموال دزدی را می‌بینید که در طول روز جمع کرده‌اند و در آنجا می‌فروشند تا مخارج زندگی‌شان را تأمین کنند.


قالیباف گفت:‌ مشکلات منطقه 12 اثرات فرامنطقه‌ای و ملی دارد زیرا این افراد بیشتر مهاجر و غیر بومی هستند و با ارتباطی که با دیگر مناطق دارند آسیب‌ها را به استان‌های دیگر نیز منتقل می‌کنند.


وی در ادامه با اشاره به علت اجرای طرح انضباط شهری، توضیح داد: حداقل شخص من و بخشی از شهرداری پنج سال است که به طور دقیق منطقه 12 را پیگیری و نسبت به آن شناخت پیدا کرده‌ایم و امروز معتقدم امکانات و تدارکات لازم برای این منطقه را نیاز داریم که مهمترین آن ابتدا شناخت دقیق مسئله است که ما آن را شناخته‌ایم و می‌توانیم به صورت اثربخش فعالیت خود را در این منطقه آغاز کنیم.


قالیباف گفت: در یکی دو سال گذشته هم جلسات کارشناسی در این خصوص داشته‌ایم و از صاحبنظران و مشاوران بسیاری استفاده شده و بیش از 700 طرح از سال 60 تاکنون در این خصوص بررسی شده است.


وی گفت:‌ اکنون هشدار می‌دهم که آسیب‌ها در منطقه 12 به جایی رسیده که اگر برای آنها چاره‌اندیشی نشود غیر قابل بازگشت خواهند بود و این چالش را شهر باید برای همیشه بپذیرد اما این ننگ بزرگی است برای مدیریت شهری است و ما به عنوان مسئول باید پاسخگو باشیم.


شهردار تهران گفت:‌ نکته دیگر این که منطقه 12 مرکز شهر ما و هویت ماست و هر اقدامی که در آن انجام شود به الگویی ملی تبدیل خواهد شد زیرا ما فقط برای هرندی و عودلاجان تصمیم نمی‌گیریم بلکه این اقدامی ملی است و باید به آن توجه شود.


قالیباف در ادامه تأکید کرد: با این وجود این کار نیازمند همکاری و همراهی همه دستگاه‌ها از جمله میراث فرهنگی، کمیته امداد امام خمینی، نیروی انتظامی، محیط زیست، وزارت کشور، وزارت بهداشت، وزارت دفاع، وزارت آموزش و پرورش، مجلس شواری اسلامی، استانداری و فرمانداری و به خصوص قوه قضائیه است.


وی گفت: در حقیقت این یک کار جمعی و ملی است و همه با هم بایدآن را انجام دهیم.


شهردار تهران ادامه داد:‌ اقدامات در منطقه 12 به دو قسمت تقسیم می‌شود یکی در بحث کالبدی و شهرسازی است که در آن ما به تأمین و ارتقای زیر ساخت‌ها و همچنین توسعه زیر ساخت‌ها، حرکت پیاده‌روها، توسعه پارکینگ‌های عمومی، مداخله در بافت فرسوده،‌ پایش و نظارت طرح‌های مصوب، و احیا و مرمت بافت‌های تاریخی خواهیم پرداخت.


وی گفت:‌ اقدام دوم نیز اجرای این طرح با عنوان طرح انضباط شهری است و گاهی از ما می‌پرسند چرا نام این طرح انضباط است و پاسخ این است که انضباط به معنای خویشتن‌داری و پیروی از قواعد است و بنابراین نام این طرح انضباط شهری انتخاب شده است.


شهردار تهران در ادامه ویژگی‌های این طرح را برشمرد و گفت:‌ اساسا رویکرد ما در اجرای طرح انضباط شهری جامعه‌محوری است هر چه قانون باشد ما آن را انجام می‌دهیم اما در همین بحث اعتیاد، یک ماده 16 داریم و یک ماده 15 که من معتقدم ماده 16 هیچ دردی از ما دوا نخواهد کرد. قصد داریم انسجام داشته باشیم و جزیره‌ای عمل نکنیم.


وی در ادامه به چالش‌های اجرای طرح انضباط شهری نیز اشاره کرد و گفت: یک دسته از چالش‌ها در خصوص مسائل محتوایی بوده است که علت آن عدم وجود مدل بومی برای انجام این کار بوده و چالش دیگر ناهمگرایی میان نظریه‌پردازان و صاحب‌نظران مختلف بوده است که سعی کرده‌ایم آن را برطرف کنیم.


شهردار تهران گفت:‌ همچنین در این راه باید دست از اهمال و سستی برداشت و عاشقانه کار کرد.


وی گفت:‌ یکی دیگر از مهمترین چالش‌های ما این است که برخی در برخورد با این طرح دچار سیاست‌زدگی شده‌اند در صورتی که این طرح سیاسی نیست و همچنین چالش دیگر ما عدم همکاری نهادهای بی‌ربط و ذی‌نفوذ بوده است.


وی در ادامه انتظار خود را همدلی و همراهی به مشاورت و معاضدت عنوان کرد و گفت:‌ نه فقط شورا بلکه تمامی رسانه‌ها باید در این راه به ما کمک کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب