85 درصد کودکان کار خیابانی با خانواده زندگی میکنند
حبیب الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا در خصوص برنامههای سازمان بهزیستی برای حمایت از کودکان کار و خیابان اظهار کرد: آییننامه ساماندهی کودکان خیابانی با همکاری سازمان بهزیستی کشور و 11 دستگاه اجرایی در حال انجام است و سومین جلسه این شورا نیز هفته گذشته با حضور دکتر علی ربیعی وزیر رفاه، کار و تعاون برگزار شد.
وی افزود: مهمترین موضوع در بحث کودکان کار و خیابان این است که بتوانیم خدمات متنوع و مطلوبی به این کودکان ارائه کنیم. سازمان بهزیستی تا دو سال گذشته، 37 مرکز شبانهروزی و سالانه حدود 6 هزار کودک را حمایت میکرد اما پس از بررسیها مشخص شد بیش از 85 درصد این کودکان دارای خانواده هستند و با پدر و مادر زندگی میکنند اما به دلایل مختلف از جمله اعتیاد پدر و مادر، فقر و نبود کسب و کار این کودکان مجبور به کار در خیابان هستند.
مسعودی فرید یادآور شد: در سازمان بهزیستی در نظر داریم با یک رویکرد مددکاری اجتماعی به این کودکان بپردازیم به همین خاطر از دو سال پیش مراکز روزانه را راه اندازی کردیم و در 5 استان چهارمحال و بختیاری، همدان، خوزستان، البرز و تهران با همکاری سازمانهای غیر دولتی خدماتی از قبیل آموزش و ارائه یک وعده غذای گرم و بهداشت این کودکان رسیدگی میکنند.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی افزود: سازمان بهزیستی با خانواده این کودکان ارتباط میگیرد تا اگر خانوادهای قابلیت توانمند شدن را دارد با همکاری بهزیستی از این خانوادهها حمایت کنیم تا کودک در خیابان رها نباشد و یا ساعات کمتری را در روز به کار بیرون از خانه بپردازد؛ با نگاه کاهش آسیب که اگر کودکی روزانه 8 ساعت در خیابان کار میکند ما کاری کنیم که این کودک 6 ساعت در خیابان کار کند.
وی با یادآوری گسترش این طرح در 10 استان دیگر گفت: امروز ما طرحهای دیگری نیز همزمان با این طرح در دست داریم. سال گذشته وزارت رفاه اعتباری بالغ بر 3 میلیارد تومان برای کودکان بازمانده از تحصیل اختصاص داد که بسیاری از این کودکان با کودکان کار همپوشانی داشتند. امسال نیز وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی اعتبار خوبی برای این موضوع در نظر گرفته است.
مسعودی فرید در مورد آمار کودکان کار در کشور گفت: برآوردهای درستی از کودکان کار در دست نیست به طوری که برخی از برآوردها تعداد 14 هزار کودک کار در کشور را نشان میدهد و برخی برآوردها رقم 70 هزار نفر کودک کار در کشور را نشان میدهد. رویکرد سازمان بهزیستی حرکت به سمت رویکرد کاهش آسیب و استفاده از سازمانهای مردمنهاد و همکاری با دستگاههای دیگر است.
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی تصریح کرد: در منطقه 12 شهرداری تهران و منطقه هرندی که شهرداری تهران برنامهای در دست اجرا دارد سازمان بهزیستی کشور نیز همکاری میکند. در استان تهران به طور خاص جلسات متعددی با سازمانهای مردمنهاد برگزار شده است و با حدود 30 سازمان مردمنهادی که در حوزه کودک فعالیت میکنند یک نقشهای از اماکن پرتردد کودکان کار و خیابان در تهران باید داشته باشیم. عمدتا در منطقه 12 شهرداری، میدان مولوی، شوش، بازار، سعادت آباد، جاده خاوران و محله هرندی این کودکان بیشترین تجمع را دارند که ما سعی داریم سازمانهای مردمنهاد را در این مراکز مستقر کنیم.
وی افزود: کودکان کار با مشکلات بسیاری از جمله اعتیاد پدر و فقر دست و پنجه نرم میکنند و همچنین در فضای مسکونی نامناسب زندگی میکنند که حمایت از این کودکان نیازمند اقدامات دراز مدت است زیرا حتی در برخی مواقع خانواده نیز در حال سوء استفاده از کودک است که در این موارد راه برای ما باز است و میتوانیم با حکم مراجع قضایی وارد کار شویم.
مسعودی فرید افزود: در شورای ساماندهی کودکان کار و خیابان اکثر دستگاهها کم و بیش همکاری میکنند و شهرداری تهران به نسبت سایر ارگانها فعالتر است اما در شهرهای کوچک شهرداریها فعالیت چندانی برای کنترل و کاهش آسیب اجتماعی کودکان کار انجام نمیدهند و معمولا شهرداری زیاد وارد حوزههای آسیب اجتماعی نشده است. دستگاههای اجرایی دیگر نیز آنطور که باید و شاید همکاری ندارند بنابراین نیاز به همگرایی بیشتری وجود دارد و باید مسئولیتها و وظایف بین دستگاهها به صورت مکتوب نوشته و جلسات به طور منظم تکرار شود. در استانها نیز این برنامهها باید اجرا شود. در تعداد بسیاری از استانها جلسات ساماندهی کودکان خیابانی برگزار شده است.
انتهای پیام/