عربستان برای ارتباط با ایران عمرانخان را واسطه قرار داد/ احتمال دستداشتن تلآویو در حمله به نفتکش ایرانی
گروه بینالملل خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی: عمرانخان در حالی امروز به تهران سفر میکند که گفته میشود میانجیگری میان عربستان و ایران در صدر جدول سفر وی قرار دارد و این بار حامل سیگنالهای مهمی درباره احتمال ورود به روابط دیپلماتیک سرد شده میان کشورهای منطقه است؛ چه اینکه این سفر پس از دیدار نخستوزیر پاکستان با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان و چندی بعد از هدف قرار گرفتن تأسیسات نفتی آرامکو و البته سفر حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان به نیویورک انجام میشود.
گرچه سفر عمرانخان به ایران و سپس به عربستان آنطور که رسانههای پاکستانی اعلام کردهاند، در راستای پافشاری بر موضوع میانجیگری و برقراری صلح در منطقه است، ولی سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان عصر روز گذشته خبر داد که عمرانخان در تهران با رهبر انقلاب اسلامی و رئیسجمهور دیدار و گفتگو میکند و تاکنون موضوع میانجیگری مطرح نبوده است.
نباید از نظر دور داشت که عمرانخان ویژگیهایی دارد که به وی امکان میانجیگری را حتی بیش از عراق میدهد، زیرا اسلامآباد روابط بسیار خوبی با ایران و عربستان دارد. علاوه بر این تهران و ریاض میتوانند در قبال پاکستان موضع یکسانی داشته باشند.
عربستان چارهای جز ورود عمرانخان به پرونده رابطه با ایران ندید
سید جعفر قنادباشی، کارشناس امور بینالملل در گفتگو با خبرنگار حوزه غرب آسیا و محور مقاومت گروه بینالملل خبرگزاری آنا گفت: عمرانخان پیشتر در سازمان ملل متحد تلاش کرد واسطهای برای گفتگو و رایزنی میان ترامپ و روحانی باشد که موفق به این کار نشد. در واقع میانجیگری یک برگ آمریکایی-سعودی و نشاندهنده سیاست خفتباری است که آنها چارهای جز ورود عمرانخان به موضوع ندارند. این موضوع به هیچوجه نشاندهنده برتری دیپلماتیک نیست و نشاندهنده ضعفی است که پیشبینی میشد عربستان ناگزیر از راههای خطایی که در گذشته در منطقه میپیموده بازگردد و وارد مذاکره با ایران شود.
وی افزود: موضع جمهوری اسلامی ایران در منطقه منطقی است و میگوییم آنچه که مربوط به یمن است باید به وسیله خود یمنیها حل و فصل شود و اگر سعودیها از یمن ضربه میخورند، ناشی از جنگ و آتشی است که افروختهاند و باید به آن پایان دهند. آنچه که مربوط به ما هست، آن را در قالب سیاستهایی همچون امضای پیمان «عدم تعارض» مطرح کردهایم.
این کارشناس امور بینالملل درباره سیاستهایی که باعث شد عربستان به سوی ایران چرخش داشته باشد، گفت: عربستان 14 اقدام انجام داد که هر کدام آنها میتواند آغازگر یک جنگ باشد؛ اقداماتی همچون حمله راکتی به سفارت کشورمان در یمن، بمبگذاری در سفارت ایران در لبنان، تحریک کشورها و تشویق علنی آنها به قطع رابطه با ایران که سودان، جیبوتی، مغرب و موریتانی ازجمله این کشورها بودند، حادثه منا و موضوع حج عمره از آن، تحریک گروههای قومی و دامنزدن به حرکتهای تروریستی و خرابکارانه در ایران، کمک علنی به منافقین که همه آنها مجموعهای از جرایم بینالمللی علیه ایران است.
خسارتهای مادی قطع روابط عربستان با ایران باید جبران شود
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران با متانت و قدرت وارد صحنه شد و اکنون منتظریم نمایندهای از سوی عربستان به کشور سفر و ابراز ندامت و پشیمانی آنها را اعلام کند؛ گرچه شاید جبران همه این موارد ممکن نباشد، ولی به نظر من خسارات مادی آن باید جبران شود.
به گزارش آنا، روز جمعه نفتکش ایرانی «سابلیتی» در 60 مایلی بندر جده مورد اصابت موشک قرار گرفت. ساعاتی پس از این حادثه گزارشها حاکی از آن بود که دو مخزن اصلی این نفتکش دچار آسیب شده و نفت از آن به دریای سرخ نشت کرده است. خوشبختانه در این حمله هیچ یک از خدمه کشتی دچار آسیب نشدند و مجموعه کارکنان نفتکش در سلامتی کامل هستند.
مختصات جغرافیایی حمله نخستین گمانهزنیها را متوجه عربستان میکند، هرچند مقامات سعودی و رسانههای آنان در این زمینه ترجیح دادهاند سکوت کنند. اگر حاصل تحقیقات روی مبدأ شلیک موشکهای اصابت کرده به نفتکش ایرانی نشان دهد که این حملات از عربستان بوده است، آنگاه میتوان گفت عامل ناامنیهای اخیر بهویژه در ماجراهای متعدد دریایی ریشهای اساسی در این کشور دارد، موضوعی که در سایه مظلومنمایی افراطی سعودیها تلاش میشد به جمهوری اسلامی منتسب شود.
از سوی دیگر برخی منابع مدعی شدهاند که این حمله به نوعی پیام تهدیدآمیز سعودیها به جمهوری اسلامی برای شنیدن اظهارات میانجیگرانه عمرانخان است، موضوعی که کارشناسان منطقهای احتمال آن را بعید ارزیابی کردهاند.
حمله به نفتکش ایرانی ارزش نظامی ندارد
قنادباشی دراینباره گفت: به نظر من این موضوع نمیتواند پیامی از جانب عربستان سعودی برای ایران باشد، زیرا سعودیها اگر میخواستند پیامی اینچنینی مبادله کنند، آن را به قول خودشان در نامههای قبلی خطاب به روحانی منتقل میکردند. موضوع بعد اینکه حمله به نفتکش ایرانی از نظر نظامی ارزش بسیار پایینی دارد و در واقع نشاندهنده ضعفهای نهفتهشان است و نمیتواند دال بر توانمندیهایشان باشد. این حمله نشان میدهد آنها در خلیج فارس بسیار آسیبپذیر هستند و از اینرو دریای سرخ را انتخاب کردند و در واقع نشان میدهد که توانایی مواجهه با ایران را در خلیج فارس ندارند.
این کارشناس امور منطقه تصریح کرد: حمله به نفتکش ایرانی در واقع همسویی با سیاستهای دولت ترامپ است و بر جرمهای قبلی آنها افزوده میشود، زیرا پیشتر سعودیها بهصراحت به ترامپ گفته بودند که نفت آمریکا را تأمین میکنند و میتوانند کسری ناشی از نفت ایران در بازارهای جهانی را جبران کنند، به این شرط که آمریکا ایران را تحریم کند. جرم آنها نهتنها نزد ما بلکه در نزد افکار عمومی عربستان و افکار عمومی مسلمانان جهان آشکار شده است، آنها در زمینه بخشیدن بیتالمال عربستان به ترامپ گاو شیرده هستند.
احتمال دستداشتن رژیم صهیونیستی در حمله به نفتکش
سید جعفر قنادباشی احتمال دیگری درباره حمله به نفتکش ایرانی مطرح کرد و گفت: برخی گزارشهای منتشر شده نشان میدهد که این اقدام از سوی رژیم صهیونیستی انجام شده است و آنها به وسیله یک قایق به نفتکش حمله موشکی انجام دادند.
وی این گزینه را قابل توجیهتر دانست و افزود: تلآویو به دلیل نگرانیهای امنیتی حساسیت ویژهای در قبال دریای سرخ دارد و میترسند از دریای سرخ موشکهایی به سمتشان پرتاب شود، لذا آنها نزدیک بندر عقبه دو پایگاه در دریای سرخ ایجاد کردهاند. با توجه به سابقه جنگ یمن به نظر میآید آنها در این منطقه دست به عملیات زده باشند.
قنادباشی درباره هدف آنها از چنین حملهای گفت: به نظر من هدف آنها بیشتر جنبه داخلی دارد، زیرا اقداماتی که پیشتر انجام داده و در آن شکست خورده بودند، موجب خفت بسیاری از سردمدارانشان شده است و تلاش میکنند در عرصه داخلی توانایی نداشته خود را به رخ بکشند و بگویند که توانستهاند کشتیهای ایرانی را هدف قرار دهند. آنها خوب میدانند که اگر ما در مقام پاسخگویی بربیاییم، پاسخهای ما بسیار سنگین خواهد بود.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/