دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مهر 1394 - 13:21
فوق تخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری:

وبا در کمین زائران عتبات عالیات است/ شست‌و‌شوی دست‌ها زنجیره انتقال بیماری را قطع می‌کند

یک فوق تخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با بیان اینکه وبا در کمین زائران عتبات عالیات است، گفت: وبا به شدت در عراق شیوع یافته به گونه‌ای که مسئولان این کشور ناگزیر شدند بازگشایی مدارس را یکماه به تعویق بیندازند بنابراین زائران عتبات عالیات در ماه محرم و اربعین باید به شدت از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنند.
کد خبر : 41855

دکتر مسعود مردانی در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه اجتماعی آنا با توجه به شیوع بیماری وبا در عراق، عنوان کرد: با توجه به فرا رسیدن ایام محرم و اربعین حسینی افراد بسیاری از کشورهای مسلمان به عراق سفر خواهند کرد، همچنین شمار زیادی از عراقی‌ها نیز در این ایام به مشهد و قم سفر می‌کنند که این مساله احتمال بروز وبا را در کشور افزایش می‌دهد.


این فوق تخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری با بیان اینکه باکتری «ویبریو کلرا» عامل اصلی بروز بیماری وبا است، گفت: این باکتری بیشتر در آب‌های راکد موجود است. مصرف آب‌ و مواد غذایی آلوده می‌تواند موجب آلودگی فرد به این باکتری و بروز بیماری وبا شود.


وی در خصوص علائم بیماری وبا، عنوان کرد: این بیماری موجب بروز علائم گوارشی می‌شود و فرد طی این بیماری دچار اسهال آبکی می‌شود که خود را با تکرر اجابت مزاج نشان می‌دهد و به قدری شدت می‌یابد که موجب کم‌آبی و شوک در فرد می‌شود که در این صورت توصیه می‌شود، بیمار به مقدار فراوان آب و مایعات جهت جبران بی‌آبی و تنظیم الکترولیت‌های مورد نیاز استفاده کند.


این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با بیان اینکه یک درصد افراد مبتلا به وبا فوت می‌کنند، اظهار کرد: آنتی بیوتیکی مناسب برای درمان این بیماری وجود دارد که مهم‌ترین راه درمان مصرف آب و تنظیم الکترولیت‌های بدن است.


مردانی درباره تاریخچه این بیماری گفت: وبا سال‌ها بیماری بومی منطقه جنوب شرقی آسیا بوده که در کشورهایی مانند بنگلادش، پاکستان و هندوستان موارد متعددی از بیماری گزارش شده و در حال حاضر نیز این بیماری در این مناطق به صورت بومی وجود دارد. در کشور ما نیز با افزایش سطح بهداشت و آگاهی مردم درباره راه‌های انتقال عفونت‌های روده‌ای میزان بروز بیماری وبا در سال‌های اخیر به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.


عضو شورای عالی هیات موسس مرکز تحقیقات بیماری‌های عفونی و گرمسیری شهید بهشتی، افزود: آخرین شیوع بیماری وبا در ایران که شمار زیادی از هموطنان را گرفتار کرد در سال 84 بود که حدود یک هزار ایرانی به این بیماری مبتلا شدند، اما بعد از آن ابتلا به وبا به صورت تک گیر بوده است که بیشتر به دلیل ورود اتباع خارجی به خصوص اتباع پاکستان، افغانستان و عراق به ایران بوده است.


وی با تاکید بر اینکه وبا در فصول گرم سال مانند تابستان شیوع می‌یابد، گفت: امسال شیوع وبا در کشورهای عراق به شدت افزایش یافته است به گونه‌ای که مسئولان کشور عراق ناچار شدند بازگشایی مدارس را جهت پیشگیری از شیوع و کنترل بیماری یکماه به تعویق بیندازند و چون ایران و عراق در ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر هستند به افرادی که قصد سفر به عراق را دارند، توصیه می‌شود مسائل بهداشتی، فردی و اجتماعی را به شدت رعایت کنند.


مردانی به بیان نکاتی در خصوص پیشگیری از بروز وبا پرداخت و گفت: مهم‌ترین نکته برای پیشگیری از ابتلا به وبا شست‌و‌شوی مکرر دست، شست‌و‌شو و ضدعفونی کردن دست‌ها بعد از اجابت مزاج، مصرف غذای استاندارد، پرهیز از خرید کردن مواد غذایی و آشامیدنی از دست فروشان، استفاده از ژل ضدعفونی کننده حاوی الکل برای شست‌و‌شوی دست‌ها در مواردی که دسترسی به آب سالم نباشد، است.


وی افزود: افرادی که به عراق سفر می‌کنند باید در هنگام سفر و یا بازگشت اگر دچار اسهال شدند سریعا به مراکز درمان و متخصص بیماری‌های عفونی و گرمسیری مراجعه کنند.



بر اساس این گزارش، وبا بیماری اسهالی مناطق گرمسیری است که بیشتر در فصول گرم سال بروز می‌یابد و توسط باکتری بنام «ویبریوکلرا» ایجاد می‌شود. این بیماری منحصرا انسان را مبتلا می‌کند و علائم آن ناشی از سمی است که توسط میکروب در روده انسان ترشح می‌شود.


«ویبریوکلرا» بر روی مخاط دستگاه گوارش انسان تأثیر می‌گذارد و موجب بروز اسهال و دفع مایعات از بدن می‌شود. وبا یک بیماری مسری است که از طریق مصرف آب و غذای آلوده، میوه و سبزیجات آلوده و تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران موجب انتقال بیماری می‌شود و این در حالی است که شست‌و‌شوی مداوم دست با آب سالم و صابون موجب قطع زنجیره انتقال بیماری می‌شود.


علائم بیماری شامل اسهال، بی‌حالی، کاهش مایعات بدن، دیده شدن خون در ادرار، عطش، ادرار زرد رنگ و غیره است که مهم‌ترین اینها اسهال است که باید به آن توجه زیادی شود، زیرا این علامت خود نیز موجب کاهش مایعات و الکترولیت‌های بدن می‌شود بنابراین فرد مبتلا باید مایعات بسیاری را برای جبران این کمبودها مصرف کنند و به شدت مسائل بهداشتی را برای پیشگیری از سرایت بیماری به دیگران رعایت کند.


گفتنی است؛ سالانه در ماه محرم و اربعین بیش از 16 میلیون زائر به کشور عراق سفر می‌کنند و این در حالی است شماری بدون ویزا و با پای پیاده به این کشور می‌روند و این مساله موجب بروز بی‌نظمی‌هایی می‌شود زیرا عراق به تعداد کافی هتل و استراحتگاه برای این میزان زائر ندارد و افراد ناچار هستند در خیابان‌ها سپری کنند، که این امر موجب کاهش بهداشت و بروز بیماریی‌هایی از جمله «وبا» می‌شود.


این مساله به قدری موجب هرج و مرج و بروز، بیماری‌های عفونی و باکتری شده سازمان حج و زیارت اعلام کرده زائرانی که بدون داشتن ویزا به عراق سفر می‌کنند به 6 ماه حبس محکوم می‌شوند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب