دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 مهر 1394 - 13:41

کشف نخستین مدرک وجود بیماری کلیوی در مومیایی‌های مصر باستان

دانشمندان با سال‌ها تحقیق و مطالعه روی مومیایی‌های مصر باستان، مدارکی دال بر وجود سرطان، بیماری‌های قلبی، گرسنگی، آبله، سل و عفونت‌های دیگر را در دوران باستان در سرتاسر کره زمین کشف کرده‌اند. حال دانشمندان با سی‌تی‌ اسکن یکی از مومیایی‌های مصر باستان، مدرکی دال بر وجود بیماری کلیوی در آن دوران را نیز یافته‌اند.
کد خبر : 41230

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از AncientOrigin، دانشمندان با مطالعه روی یک مرد مومیایی با نام «ایرتیه‌رو» (Irtieru) که 2800 سال پیش در مصر باستان زندگی می‌کرد، متوجه شدند که کلیه این مرد با وجود اینکه کاملا پوسیده شده بود اما آثاری از بیماری کلیوی با نام «سل کلیه» که در آن کلسیم در بافت کلیه جمع می‌شود، یافتند و این نخستین مدرک دال بر وجود بیماری کلیوی در تاریخ بشریت است.


ایرتیه‌رو با یک cartonage محصور شده است. کارتونیج ترکیبی از مواد است که مصریان از دوره میانه به بعد برای درست کردن ماسک مراسم تشییع جنازه از آن استفاده می‌کردند. کارتونیج لایه‌هایی از پارچه‌ کتان یا پاپیروس است که با گچ پوشیده می‌شود. بسیاری از فرعون‌ها و بلندپایگان با ماسک‌های کارتونیج به خاک سپرده شده‌اند.



نمونه یک ماسک مومیایی که با استفاده از کارتیونیج درست شده


ایرتیه‌رو در دوره میانی سوم مصر زندگی می‌کرده و هم‌اکنون در مجموعه مصر در موزه‌ای در لیسبون نگهداری می‌شود. محققان می‌گویند که در اسکن‌های توموگرافی کامپیوتری از این مومیایی یک بافت لوبیا‌شکل کوچک در سمت چپ کمر او پیدا کردند. آنها با بررسی‌های بیشتر از نظر آناتومی، مورفولوژیک و آنالیز بافتی تشخیص دادند که این کلیه‌ای مرد مومیایی است و این مرد به سل کلیه مبتلا بوده است.


به گفته دانشمندان این نخستین نمونه بیماری کلیوی است که یافت شده و گویا به عمد این مرد را با کلیه‌هایش مومیایی کرده‌اند.


نخستین مدارک دال بر بیماری‌ها در تاریخ بشری


در سال 2008 دانشمندان در اسکلت‌های یک مادر و بچه که در 30 فوتی آب‌های دریای مدیترانه‌ای کشف شده بود، نخستین نمونه سل ریوی را کشف کردند.


به گزارش نشنال‌جئوگرافی نیز در میان بیماری‌های دیگری که در مصر باستان کشف شده است، در جریان تست DNA دو مومیایی‌ 3500 ساله‌ در بافت‌ها بدن آنها نشانه‌ای از مالاریا یافتند. حتی برخی دانشمندان بر این باورند که توت‌عنخ آمون نیز براثر ابتلا به مالاریا مرده است.


در یک مومیایی 2250 ساله نیز ضایعات استخوانی ناشی از متاستاز سرطان پروسات کشف کردند. علاوه بر این، دانشمندان با بررسی بقایای یک مرد مومیایی 2900 ساله نشانه‌هایی از بیماری دردناک ضایعات لیتیک جمجمه و شواهدی از بیماری گوارشی را نیز در بقایای 200 مرده در گورستان‌هایی یافته‌اند که بر اثر نوشیدن آب‌ آلوده رود نیل به وجود آمده است.


اینها نمونه‌هایی از بیماری هستند که به گفته دانشمندان به نخستین شواهد دال بر وجود این بیماری‌ها در تاریخ بشریت دلالت دارند.


مترجم: نسترن صائبی



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب