دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 فروردين 1398 - 16:41
الیاسی در گفتگو با آنا:‌

گروه‌های امدادرسان در اسکان مردم به فرهنگ بومی آنها توجه کنند

یک جامعه‌شناس گفت: گروه‌هایی که قصد کمک به مردم آسیب‌دیده را دارند باید در هنگام اسکان اضطراری و سپس اسکان موقت به فرهنگ بومی مردم توجه داشته باشند.
کد خبر : 369580
618444_510.jpg

فاضل الیاسی در گفتگو با خبرنگار حوزه زنان و خانواده گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: ملت ما حافظه تاریخی ندارد، از تجربیات گذشته استفاده نمی‌کند، از شکست‌های گذشته پند نمی‌گیرد.


این جامعه‌شناس افزود: هیچ تجربه‌ای از زلزله بم برای زلزله استان کرمانشاه مورد استفاده قرار نگرفت، مثل‌ اینکه از زلزله کرمانشاه هم برای سیل استان گلستان هم چیزی نداریم. متأسفانه خودمان می‌خواهیم همه‌ چیز را تجربه کنیم، از تجربه هیچ جایی برای جای دیگر استفاده نمی‌کنیم و همین موضوع سبب می‌شود چنین بلایای طبیعی را به فجایع انسانی تبدیل کنیم.


وی با تأکید بر اینکه مدیریت بحران ما ضعیف و سمن‌ها و تشکل‌های مدنی نیز دارای تخصص آن‌چنانی نیستند ادامه داد: همین موضوع سبب می‌شود که ما نتوانیم در مواقع حساس مدیریت بحران کنیم و این موضوع ما را دچار مشکل می‌کند.


الیاسی تأکید کرد: باید به یاد داشته باشید که بعضی از کمک‌ها که ناشی از فقدان شناخت، ارزیابی و اولویت‌بندی است منجر به آسیب‌های جبران‌ناپذیر می‌شود.


این جامعه‌شناس که مدت‌های زیادی پس از زلزله کرمانشاه در این منطقه حضور داشت، ادامه داد: سمن‌ها و گروه‌هایی که قصد کمک به مردم آسیب‌دیده را دارند باید به یاد داشته باشند که در هنگام اسکان اضطراری و سپس اسکان موقت بایستی به فرهنگ بومی توجه داشته باشند، از قبل به مسائل حوزه خصوصی، مسائل بهداشتی و تعداد افراد هر خانوار توجه شود.


وی با تأکید بر اینکه باید از کمک‌های شتاب‌زده، احساسی و غیرتخصصی پرهیز شود، ادامه داد: هماهنگی سمن‌ها، فعالان و نهادها بسیار حیاتی است، چون موازی‌کاری و کار جزیره‌ای می‌تواند اثرات مثبت کمک‌ها را به آسیب تبدیل کند.


این جامعه‌شناس خاطرنشان کرد:‌ کمک‌ها باید به‌صورت سازمان‌دهی شده صورت بگیرد، پرت کردن کمک‌ها، ورود افراد خیر و توزیع وسایل و پول نقد میان زنان و کودک و ... بسیار آسیب‌زا است و تبعات آن شکستن کرامت انسان، کاهش عزت‌ نفس، کاهش و ضعف فرهنگ کار، ایجاد روحیه گداپروری و کاهش مشارکت جمعی را به دنبال دارد.


الیاسی خاطرنشان کرد: برای ارسال کمک‌ها حتماً با ستادها و تشکل‌های بومی مناطق سیل‌زده هماهنگی صورت گیرد و بر اساس اولویت‌بندی و ارزیابی‌های میدانی آن‌ها کمک‌ها جمع‌آوری و ارسال شود.


وی با تأکید بر اینکه باید به بازسازی فضای اجتماعی و روانی توجه جدی شود اظهار کرد: از جامعه‌شناسان، روانشناسان اجتماعی، روانشناسی و مددکاران اجتماعی بومی و آشنا با زبان و فرهنگ منطقه استفاده شود، چون یقیناً در این مناطق با اختلال استرسی پس از آسیب روانی(PTSD) مواجه هستیم.


این جامعه‌شناس به مشکل شایعه‌سازی در این موارد اشاره کرد و افزود: از هرگونه شایعه‌سازی، شایعه‌پراکنی و هشدار غیرتخصصی درباره وقوع سیل‌ها و سونامی پرهیز شود، مانند شایعه غیرطبیعی بودن زلزله کرمانشاه و مسئله هارپ که روح و روان زلزله‌زدگان را تکه‌پاره کرد و هنوز تبعات روانی آن قابل‌ درک است.


الیاسی اضافه کرد: باید به یاد داشته باشیم که نیازهای افراد سیل‌زده روز به‌ روز تغییر می‌کند و به فکر ماه‌های بعد هم باشیم و در این میان به اقشار آسیب‌پذیر، زنان، کودکان، سالمندان، بیماران و معلولان توجه کنیم.


انتهای پیام/4122/4087/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب