تلاش آمریکا برای مصادره اعتراضات مردمی ونزوئلا به نفع خود
به گزارش حوزه آمریکا و اروپای گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روز گذشته رئیس مجلس ونزوئلا که رهبر اپوزیسیون محسوب میشود، با حضور در میان هزاران معترضی که در اعتراض به وضعیت بد اقتصادی این کشور راهپیمایی میکردند حاضر شد و خود را رئیس جمهور قانونی این کشور دانست در اقدامی عجیب در میان معترضان دولت مراسم سوگند ریاست جمهوری را برپا کرد.
بلافاصله بعد از این اتفاق، دونالد ترامپ از آن استقبال و در اقدامی مداخلهجویانه «خوان گوایدو» را رئیس جمهور قانونی ونزوئلا خطاب کرد. بعد از آمریکا برخی دیگر از کشورهای آمریکای لاتین ازجمله برزیل، پاراگوئه، کلمبیا، آرژانتین، پرو، اکوادور، کاستاریکا و شیلی و همچنین کانادا و برخی کشورهای اروپایی این کودتای نرم را به رسمیت شناختند. در مقابل اما مکزیک، بولیوی و کوبا در آمریکای لاتین و ایران و ترکیه تلاش برای برکناری نیکلاس مادورو را بیاحترامی به دموکراسی دانستند.
کودتای نرم در ونزوئلا تنها چند ساعت پس از اظهارات مداخلهجویانه مایک پنس، معاون رئیس جمهور آمریکا و چند روز بعد از یک کودتای نافرجام در این کشور صورت گرفت.
در همین راستا بررسی تحولات جاری در ونزوئلا موضوع گفتگوی خبرگزاری آنا با دیاکو حسینی کارشناس ارشد مرکز بررسیهای تحقیقات استراتژیک و هادی اعلمی فریمان کارشناس مسائل آمریکای لاتین شد تا درباره نقش آمریکا در گسترش ناآرامیها و دورنمای تحولات در ونزوئلا به گفتگو بپردازیم.مشروح مصاحبه در ادامه آمده است.
حسینی:مادورو طرفداران سرسختی دارد که میتواند به کمکش بیاید
آنا: با توجه به ناآرامیهای چند روز گذشته در ونزوئلا از راهپیمایی ضد دولتی گرفته تا کودتای نافرجام و درنهایت اعلام ریاست جمهوری رهبر اپوزیسیون این کشور، چه برآیندی از تحولات جاری از ونزوئلا دارید.
حسینی: وضعیت اقتصادی ونزوئلا زمینهای را فراهم کرد تا کشورهایی که مخالفان نیکلاس مادورو از این فرصت استفاده کنند. البته شرایط در این کشور بهسرعت تغییر میکند و باید منتظر بود تا چه میشود؛ اما برآیند کلی وضعیت در ونزوئلا نشاندهنده شرایط نامطلوب مادورو در رأس قدرت است. رئیس جمهور ونزوئلا همچنان طرفداران سرسختی دارد و همین موضوع میتواند به وی کمک زیادی برای مقاومت در مقابل مخالفان را بدهد. ادامه این وضعیت امکان دارد که منتج به یک شکاف خیلی عمیق در ونزوئلا شود و عملاً اداره کشور را با مشکل مواجه کند و حتی دو دولت را در عمل در این کشور ایجاد کند. اگر که آقای مادورو بتواند به مقاومت خودش ادامه دهد و نیروهای حامی خودش را همچنان بسیج نگه دارد، این احتمال وجود دارد که بتواند با مخالفان مذاکره کرده و بتواند آینده ونزوئلا را ترسیم کند.
اعلمی:مردم به دلیل مشکلات اقتصادی به خیابان آمدهاند
اعلمی: ونزوئلا بعد از فوت هوگو چاوز فقید وارد یک مرحلهای شد که میتوانیم آن مرحله را شکست اقتصادی ارزیابی کنیم. ونزوئلا در این مدت سیاستهای درست اقتصادی در پیش نگرفت و زمینه خروج سرمایهگذاران خارجی را از صنعت نفت باعث شد که همین باعث کهنگی صنعت نفت کشور شد. در کنار نیاز به نوسازی اقتصادی و مشکلات سیاسی ایدئولوژیکی، ونزوئلا وارد فاز ورشکستگی اقتصادی شد. هرجایی که مسائل اقتصادی اتفاق میافتد، اعتراضات مردمی را به دنبال خواهد داشت و مردم را به خیابان خواهد آورد. مردم وقتی تحت فشار اقتصادی قرار بگیرند ناچار مطالباتی را خواهند داشت. این مطالبات در ونزوئلا از حوزه اقتصادی به حوزههای سیاسی سرریز شد و دامن نخبگان و نهادهای سیاسی ونزوئلا را گرفت و بحران ایجاد کرد. این درگیریها در حال حاضر گسترده شده و در حال ورود به فاز مسلحانه است.
حسینی:تشدید بحران در ونزوئلا به آمریکا سرایت میکند
آنا: بهمحض اینکه آقای گوادیو سوگند ریاست جمهوری یاد کرد، آمریکا از این اتفاق (کودتای نرم) در ونزوئلا حمایت کرد و حتی بهطور تلویحی کاراکاس را به واکنش نظامی تهدید کرد؛ آیا پیشبینی مداخله نظامی یا تحریم کامل نفت این کشور محتمل است؟
حسینی: فکر نمیکنم که کار به مداخله نظامی بکشد، به خاطر اینکه مداخله نظامی در ونزوئلا عملاً برای آمریکا هیچ نوع مزیتی نمیتواند ایجاد کند. حتی در مورد تحریم نفتی هم بسیار بعید میدانم که آمریکایی که بهرغم همه دشمنی که با ونزوئلا داشته و همیشه به واردات نفت از آن ادامه داده در چنین شرایطی بخواهد در یک آینده نامعلومی، واردات نفت را قطع کند. البته کاملاً روشن بود که آمریکا هیچوقت با مادورو و دولت وی سازگار نبوده و بنابراین خیلی طبیعی است که امروز چنین کاری را انجام بدهد. من فکر میکنم هدف این حمایتها عمدتاً سیاسی و برای این است که دولت ونزوئلا را تضعیف کرده و بتواند با مخالفان رئیس جمهور این کشور که رابطه بهتری با آمریکا دارند ارتباط برقرار کند یا حداقل آقای مادورو را به یک سلسله از امتیاز دادنهایی تشویق کند که درنهایت به نفع آمریکا در آن منطقه تمام شود. در صورتی که بحران تعمیق شود، دامنه آن دامان آمریکا را خواهد گرفت و واشنگتن این موضوع را بهخوبی میداند.
اعلمی:آمریکا در حال استفاده از فرصت اعتراضات خیابانی است
اعلمی: آمریکاییها بهطور مشخص و واضح همواره استراتژیهای کلانشان این بوده است که با نظامهای سوسیالیستی در سراسر جهان مقابله کنند و در یک تخاصم جدی با این ساختار به سر میبرند. زمانی سرفصل مخالفت آمریکاییها اتحاد جماهیر شوروی سابق بود، در حال حاضر هم چین، کره شمالی و برخی کشورهای آمریکای لاتین محل نزاع با واشنگتن است. هر نقطهای که خبری از نظام سوسیالیستی باشد، آمریکاییها با آن مخالف هستند و مبارزه میکنند. اتفاقاتی که امروز در ونزوئلا شاهد هستیم ترکیبی از بیکفایتی داخلی و مداخلات خارجی است؛ ولی بهزعم بنده ناکارآمدی دولت ونزوئلا در مدیریت شرایط اقتصادی که منجر به یک ابر تورم شده نقش بیشتری دارد. تجربه ثابت کرده است که آمریکاییها استاد بهرهبرداری از فرصتها هستند؛ یعنی هرجایی که ببینند یک کشور وارد شکست در یک حوزهای میشود بلافاصله از آن بهرهبرداریهای خودشان را میکنند. در حالی که مردم برای وضعیت اقتصادی دست به اعتراض زدهاند، آمریکا نیز رهبر مخالفان را بهعنوان رئیس جمهور ونزوئلا تأیید میکند. در حال حاضر حاکمیت در ونزوئلا دوپاره شده به این معنی که این کشور وارد مرحلهای شده که هرلحظه ممکن است به فاز مسلحانه کشیده شود. طرف مقابل ارتش را دعوت میکند که به مردم شلیک نکنند، وزیر دفاع هم از حمایت ارتش از دولت قانونی صحبت میکند.
حسینی:هیچ گروهی توانایی ارائه راهحل خروج از بحران را در ونزوئلا ندارد
آنا: با توجه به پارادایم شیفتی که در آمریکای لاتین دارد رخ میدهد و کشورهای این منطقه به سمت راست و گرایش مییابند، آیا این امر میتواند به پایان دوره مادورو یا حتی کودتای نظامی منجر شود؟
حسینی: همه این احتمالاتی که شما مطرح میکنید پتانسیل این را دارند که به واقعیت تبدیل شوند. درست است که امروز در آمریکای لاتین تفکر راست در حال گسترش است ولی باید توجه کنیم که تفکر چپ در این منطقه ریشهدار است. نکته مهمی هم که باید به آن دقت داشته باشیم این است که هر دوی این تفکرات، یعنی چپ و راست، چه راهحلی برای برونرفت از این شرایط دارند؟ این موضوع تعیینکننده است و شرایط حال حاضر ونزوئلا نشان میدهد که نه گروههای چپ و نه احزاب راست در آمریکای لاتین و بهطور خاص در خود ونزوئلا علیرغم رقابت برای کسب قدرت، یک راهحل روشنی ندارند. موضوع مهمی که در تحولات آینده مهم خواهد بود، موفقیت گروهها برای جلب نظر و همراهی نظامیان است، بهطوری که هر گروهی که بتواند ارتش را همراه خود کند، میتواند سهم اصلی را در معادله قدرت داشته باشد. همچنین اگر یکی از گروههای چپ و راست بتواند تداوم مردم در خیابان را به سود خود تضمین کند، برنده میدانم خواهد بود.
اعلمی:مخالفان مادورو بهدنبال فرصتی برای اعلام مخالفت بودهاند
اعلمی: الآن وضعیت در آمریکای لاتین نشاندهنده تغییر پارادایم سیاسی از جناح چپ به تفکر راست است. از همین رو بود که بهمحض ادای سوگند ریاست جمهوری «خوان گوایدو» بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین از وی حمایت میکنند. کشورهای اروپایی و آمریکا منتظر فرصتی بودند تا مخالفتشان را علیه مادورو علنی کنند و همین موضوع فرصت خوبی به آنها داد. من فکر میکنم در روزهای آینده اولاً باید آماده تحریم صنعت نفت ونزوئلا باشیم و گزینه دوم هم احتمال دخالت نظامی در این کشور است.
انتهای پیام/4093/
انتهای پیام/