توسعه علمی کشور ضامن اصلی بقا/ دانشگاهها کانون اصلی اقتصاد مقاومتی هستند
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اسحاق جهانگیری در نشست رؤسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور، که در دانشگاه علم و صنعت در حال برگزاری است، گفت: یکی از مهمترین پایههای قدرت دانش و دانایی است و در تمدن ما به این موضوع اهمیت داده شده است. در حال حاضر هم به اقتصاد دانشبنیان میپردازیم که یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی است
وی افزود: ما نیازمند همدلی در این شرایط هستیم و تجربه کشورهای مختلف در جهان نیز این مسئله را نشان میدهد که تحولات بزرگ از دل شرایط دشوار بیرون آمده است و در جنگها و در شرایط سخت اتفاقات مهم برای کشورها رقم میخورد که کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نیست.
جهانگیری اضافه کرد: چشم امید دولت به کانونهایی است که در این شرایط سخت میتوانند کمک کنند که در رأس آنها دانشگاه قرار دارد تا در این شرایط دانشگاهها کمک کنند تا به راهکارهایی برای عبور از دشواریها و مشکلات موجود برسیم.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به منویات مقام معظم رهبری، توضیح داد: در یک ماه اخیر در مهمترین سخنان رهبر انقلاب برای راهکار برونرفت از این شرایط ایشان به نامه یا پیشنهاد جمعی از دانشگاهیان اشاره میکنند و این نشاندهنده اهمیت جمعیت دانشگاهی و نخبه است.
وی ادامه داد: همچنین رئیسجمهور مکرراً اعلام کرده که باید از دانشگاهیان برای ارائه راهکار استفاده کرد و بنده نیز دومین جلسهای است که در جمع رؤسای دانشگاهها شرکت میکنم تا از این جمع نخبه موضوع مهم شرایط کنونی را مطالبه کنم. دانشگاهها باید دیده شوند و از آنها مطالبه شود.
جهانگیری تأکید کرد: رسیدن به این نقطه که یک درک جدی از نیازها وجود داشته باشد و این نیاز به سمت دانش و دانشگاه برود گام مهمی در توسعه کشور را شکل میدهد و این تجربه شخصی من در امور اجرایی و توسعه است.
مسئولیت دانشگاه سنگینتر از قبل شده است
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: دانش و دانشگاه در حال حاضر یکی از کانونهای مهم کشور به شمار میرود و اهمیت و مسئولیت دانشگاه سنگینتر از قبل شده است.
وی گفت: اگر به دنبال توسعه همهجانبه و پایدار هستیم باید به توسعه درونزا و ملی برسیم. همچنین مهمترین و اصلیترین نقطه کانونی اقتصاد مقاومتی توجه به ظرفیتهای داخل کشور است و باید دانشگاهها فعال و زنده و بانشاط باشند تا بتوانیم به اقتصاد درونزا دست پیدا کنیم.
جهانگیری اضافه کرد: یکی از مهمترین پایههای قدرت دانش و دانایی است و به این موضوع در تمدن ایرانی نیز توجه شده چرا که فردوسی در اشعار خود به این قضیه اشاره کرده که توانا بود هر که دانا بود. در حال حاضر نیز به اقتصاد دانشبنیان که یکی از محورهای اقتصاد مقاومتی است میپردازیم و توسعه علمی کشور که کانون آن دانشگاهها است ضامن اصلی بقای ما است و باید به آن بپردازیم.
دانشگاه به مسائل پیرامونی و جامعه و مسائل منطقهای حساس باشد
معاون اول رئیسجمهور تصریح کرد: خوشبختانه دانشگاهیان و محققین ما دستاوردهای خوبی در دانشگاهها داشتند و دانشگاه دیگر یک مجموعه فیزیکی نیست بلکه به عنوان یک کانون فکری در جامعه معرفی شده است و تقاضای ما از دانشگاهی که نقاد و مرکز فناوری است این است که به مسائل پیرامونی و جامعه و مسائل منطقهای حساس باشند و راهکارهایی برای مسائل پیشرو ارائه دهد.
وی ادامه داد: در شرایطی قرار گرفتهایم که قدرتی به نام آمریکا با مدیریتی که امروز بر آن حاکم شده با ما وارد نبرد شده است که البته این نبرد از جنس جنگ رو در رو نیست و نبرد نرم است و میخواهد با قدرت نرم با کشور ما وارد چالش شود. آمریکا فکر میکند اقتصاد برتر دنیا است و از نفوذ و قدرتش استفاده میکند تا اقتصاد ایران را زمین بزند.
جهانگیری اضافه کرد: آمریکا فکر میکند قدرت رسانهای بالایی دارد تا افکار عمومی را مورد تأثیر قرار دهد و دهها کانون فکر در طول سالهای گذشته سخنان مسئولین را رصد کردند تا چگونه عمل کنند تا بر ملت ایران تأثیر مخربی را که میخواهند، بگذارند.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اینکه ایران در مقابل باید قدرت نرم را به صحنه بیاورد، گفت: وقتی آنها اقتصاد ما را مورد هدف قرار دادند ما باید به دنبال راهکارهایی باشیم تا با آن مقابله کنیم. به عنوان مثال آنها نفت ایران را هدف قرار دادند تا کشورهای دیگر آن را خریداری نکنند به عنوان دولت باید راهکارهایی ارائه کنیم تا نفت به فروش برود که البته این راهها پرهزینه است. آنها میخواهند ایران نتواند حتی پس از فروش نفت منابع خود را تأمین کند و به کالاهای اساسی دست پیدا کند لذا ما باید راهکارهایی پیدا کنیم که با این راهکارها منابع را تأمین کنیم که البته دشواریهای زیادی در این راه وجود دارد.
دشمنان برای ترسیم آیندهای نامطمئن در تلاشند
وی با اشاره به تلاش رسانهای آمریکا برای ناامیدی مردم، گفت: تلاش میکنند تا برای مردم ایران آینده نامطمئنی را ترسیم کنند و بگویند اگر کالا نخرید ممکن است در ماههای آینده این کالا در بازار موجود نباشد و جریانی را راهاندازی کردند تا با این جریان به هدف خود برسند. البته در مقطعی ممکن است کالا در بازار وجود نداشته باشد اما ما باید اقداماتی انجام دهیم که با این اقدامات این تلاشها را خنثی کنیم. نخبگان کشور امروز مسئولیت دارند و اگر دشمن اعتماد و امید مردم را نشانه گرفته وظیفه ما این است که با فعالیتهایی نقطه عکس آن را انجام دهیم تا مردم با اعتماد و اطمینان بیشتری عمل کنند.
جهانگیری با اشاره به تلاشها و مجاهدت ملت ایران در دوران جنگ گفت: مردم در سختترین شرایط اقتصادی نیز از خودگذشتگی نشان دادند و اگر کاری کنیم تا آمریکاییها احساس کنند شکست خوردند این شرایط کنونی کوتاه خواهد بود و ما میتوانیم با خوب اداره کردن این وضعیت 13 آبانی که میخواهند تحریمهای اصلی را برای ایران اعمال کنند را به خوبی پشت سر بگذاریم. دولت باید پای کار بایستد و دانشگاهها نیز کمک کنند و راهکارهای دقیق ارائه دهند و با این کار میتوانیم این دوره را کوتاه کنیم.
دانشگاهها در پایاننامهها به موضوع آب بپردازند
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به چالشهای موجود در کشور گفت: کشور در حال حاضر با چالشهایی روبهرو است که آب یکی از مهمترین چالشها به شمار میرود. وضعیت اصفهان، سیستان و بلوچستان، یزد و خوزستان وضعیت مناسبی نیست و کیفیت آب آشامیدنی یکی از چالشهای مهم ما است که دانشگاهها باید در پایاننامهها به آن بپردازند. با وجود طوفان شنی در استان سیستان و بلوچستان شرایط زندگی برای مردم دشوار شده و این چالشها باید برطرف شود. مسئله بودجه دولت نیز یکی دیگر از مسائلی است که باید به آن پرداخت. متأسفانه در هیچ جای دنیا وجود ندارد که فرد وقتی بازنشسته میشود از ردیف بودجهای به ردیف بودجه دیگر برای پرداخت حقوق استفاده کند و شرایط اداره کشور در دولت یک شرایط استثنایی است.
وی در ادامه درباره بخش خصوصی گفت: بخش خصوصی که کمک به تولید و فناوری میکند برای ما ارزشمند است اما عدهای تحت عنوان بخش خصوصی فکر میکنند در چه شرایطی زندگی برای مردم سختتر میشود تا از آن سوءاستفاده کنند. در کدام کشور دنیا چنین رفتاری را سراغ دارید؟
جهانگیری ادامه داد: در شرایط سخت دولت مجبور است کنترل و محدودیت ایجاد کند و بخش خصوصی که میخواهد سالم کار کند باید تعهدات اخلاقی داشته باشد که در حالیکه برای سود خود فعالیت میکند منافع مردم و مصالح جامعه را نیز در نظر بگیرد.
تقویت انسجام ملی در کشور به دوش نخبگان و دانشگاه است
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: در معیارهای رتبهبندی دانشگاهها یکی از معیارهایی که باید به آن توجه شود میزان مشارکت دانشگاهها در حل و فصل مسائل جامعه است. تقویت انسجام ملی در کشور به دوش نخبگان و دانشگاه است و برای آنکه مردم را به آینده امیدوار کنیم باید افقهای روشنی ترسیم کنیم که دانشگاه در ترسیم این افقها به دولت کمک میکند.
تلاش میکنیم دانشگاهها کاهش بودجه ضربه نخورند
وی گفت: نمیتوان نسبت به مسائل دانشگاه بیتفاوت بود ولی من هر ساله سعی کردم که نگذارم بودجه دانشگاهها در حدی که تصویب شده کمتر اختصاص یابد و در شرایط موجود که آمریکاییها اعلام کردند میخواهیم فروش نفت ایران را متوقف کنیم به هر حال در بودجه سازمانها این قضیه تأثیر میگذارد. البته آمریکاییها حرف بیجایی زدند و امیدواریم به میزانی که نیاز ضروری و حیاتی ما است بتوانیم نفت را بفروشیم ولی با این وجود یک کاهش بودجهای در همه سازمانها خواهیم داشت اما همه تلاشمان این است که دانشگاهها در این کاهش بودجه ضربه نخورند.
اجازه نمیدهیم ارتباط علمی دانشگاهها با جهان قطع شود
جهانگیری اظهار کرد: به این مسئله واقفم که فرصت مطالعاتی باید انجام شود و نیازهای علمی تحقیقاتی و تجهیزات دانشگاهی و آزمایشگاهی تأمین شود اما همانطور که اطلاع دارید قیمت ارز افزایش یافته و باید صرفهجویی انجام شود. این صرفهجویی میتواند شامل کاهش تعداد اعزام افراد به فرصتهای مطالعاتی و میزان پولی که به آنها اختصاص داده میشود، گردد ولی ما نمیگذاریم ارتباط علمی دانشگاهها قطع شود.
معاون اول رئیسجمهور درباره اشتغال نیز توضیح داد: برای موضوع اشتغال نیز دیروز در جلسه اقتصادی سه قوه مقرر شد که یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت شود که پس از تبدیل آن به ریال برای اشتغال هزینه شود.
انتهای پیام/4060
انتهای پیام/