دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 مرداد 1397 - 15:58
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست:

محیط زیست ارثیه پدری نیست/ مساله جدی در خصوص کمبود آب

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهداف کوتاه‌مدت، سیاست‌گذاری‌ها و تصمیم‌گیری‌های جزیره‌ای در مورد محیط زیست کشور گفت: محیط زیست ارثیه پدری نیست و باید این امانت را برای نسل‌های آینده حفظ کنیم.
کد خبر : 303995

به گزارش خبرنگار حوزه محیط‌زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، عیسی کلانتری عصر امروز در برنامه زنده مشاور شبکه آموزش در مورد راهکار حفاظت محیط زیست اظهار کرد: اگر همه ما از مردم، حکومت و دولت به حرف‌های مقام معظم رهبری عمل کنیم، قطعاً می‌توانیم یک محیط زیست خوب داشته باشیم اما باتوجه به اینکه استراتژی‌ها و سیاست‌گذاری‌های کشور در دوره‌هایی مختلف تغییر می‌کند و متاسفانه در کلان کشور شاهد تصویب و اجرای سیاست‌های ضد و نقیض هستیم.


وی با اشاره به اینکه بر اساس گفته‌های رهبری، محیط زیست مساله این دولت و این نسل نیست، گفت: محیط زیست ارثیه پدری نیست و امانت نسل‌های آینده است و به راحتی می‌توان محیط زیست کشور را حفظ کرد اما اهداف و استراتژی‌های کوتاه‌مدت بدون مبنای اساسی تدوین و اجرا می‌شود.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شعار امسال گفت: امسال به دستور رهبری حمایت از تولید داخلی و کالای ایرانی باید محور کار قرار گیرد و ما وظیفه داریم بر این اساس عمل کنیم اما این درحالی‌ است که تولیدات داخلی و کالاهای ایرانی در راستای حفظ محیط زیست ساخته نشده است و حتی در مقایسه با اجناس خارجی، چندین برابر محیط زیست کشور را تخریب می‌کند.


کلانتری ادامه داد: حمایت از تولیدات داخلی اصل اساسی کشور است اما حفظ محیط زیست نیز واجب اساسی است، طبق قانون 95 درصد کالاهای اساسی کشور باید در داخل تولید شود اما از سویی باید توجه داشته باشیم که پتاسیل آبی کشور محدودیت دارد و نباید برای تامین نیاز غذایی مردم از منابع آبی بی‌رویه استفاده کنیم، هم اکنون در کشور وسعت کافی برای کشاورزی و تامین نیاز غذایی مردم داریم، اما آب کافی نداریم.


وی با اشاره به اینکه محیط زیست کشور در اثر سیاست‌گذاری‌های کوتاه مدت قربانی می‌شود، افزود: خشکی تالاب‌ها و رودخانه‌ها، خیزش گرد و غبار و آلودگی هوا بخشی از مشکلات کنونی محیط زیست کشور است که محیط زیست را قربانی‌ می‌کند.


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: مردم کشور هیچ گناه و تقصیری ندارند بلکه این وضعیت ناشی از گناه سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیران کشور است، زیرا اگر توسعه پایدار را به عنوان محور عملکرد خود در نظر می‌گرفتند با مشکلات کنونی مواجه نمی‌شدیم. متاسفانه نهادهای مختلف کشور به صورت جزیره‌ای تصمیم‌گیری می‌کنند که با تضادهای مختلفی روبه‌رو می‌شویم،‌ حمایت از تولید داخل یک اصل اساسی است اما آب، هوا، خاک، پوشش گیاهی و مواد ژنتیکی قربانیان حمایت از تولید داخل می‌شوند.


وی ادامه داد: محیط‌‌زیست کشور هم‌اکنون هفت هزار پرسنل دارد و با سه هزار محیط‌بان باید از 17 میلیون هکتار وسعت کشور حفاظت کند در حالی‌که بودجه این سازمان به عنوان یکی از فقیرترین سازمان‌های دولتی حدود سه در هزار است.


کلانتری یادآور شد: سازمان حفاظت محیط‌زیست باید واحدهای تولید‌کننده و کسانی که محیط‌زیست کشور و آب و هوا را آلوده می‌کنند به دادگاه و مقامات قضایی معرفی کنند و همچنین یکی از وظایف این سازمان نظارت و ارزیابی عملکرد واحدهای تولیدی در زمینه محیط‌زیست است که در این زمینه تولید‌کنندگان داخلی نگرانی‌های بسیاری پیدا می‌کنند.


رئیس سازمان محیط‌زیست ادامه داد: متاسفانه در کشور ما ابتدا کارخانه، جاده، پالایشگاه، کارگاه ریخته‌گری و واحدهای تولیدی راه‌اندازی و احداث می‌شوند و پس از آنکه محیط‌زیست را آلوده کردند آن‌وقت می‌خواهیم برای این واحدهای آلاینده فکری کنیم زیرا ما قبل از ایجاد این مراکز برنامه‌ریزی‌های زیست‌محیطی را در نظر نگرفتیم.


وی با اشاره به اینکه عده‌ای محیط‌زیست، محیط‌ ایست می‌نامند، گفت: باید براساس گفته‌های مقام معظم رهبری فرهنگ‌سازی و آموزش در جامعه صورت گیرد و تصمیم‌ها و فعالیت‌های مردم و تولیدکنندگان نباید محیط‌زیست را نابود کند.


کلانتری ادامه داد: با توجه به افزایش جمعیت و درآمد نسبی مردم باید فرهنگ‌سازی نسبت به حفظ محیط‌زیست صورت گیرد اما متاسفانه آموزش لازم را برای حفظ محیط‌زیست نداریم. حدود 35 سال پیش در جاده‌های کشور شاهد بودیم که مردم زباله‌های خود را از شیشه خودرو به جاده می‌ریختند اما امروزه خیلی کم شاهدیم که مردم آلوده‌کننده محیط‌زیست باشند.


رئیس سازمان محیط‌زیست تصریح کرد: در بیرجند حتی یک کاغذ پاره و زباله در شهر مشاهده نمی‌شود که این ناشی از فرهنگ بالای مردم این شهر است بنابراین باید با برنامه‌ریزی‌های لازم این فرهنگ را در همه کشور همه‌گیر کنیم زیرا خود مردم از آلودگی محیط‌‌زیست آسیب می‌بینند.


کلانتری ادامه داد: به مردم توصیه می‌کنیم از پاکت‌های کاغذی که پس از 6 ماه در طبیعت تجزیه می‌شوند استفاده کنند زیرا پلاستیک صدها سال در محیط‌زیست باقی می‌ماند و البته ما نیز به عنوان مسئول باید کالاهای مصرفی برای مردم تهیه کنیم که در فرصت کوتاهی در طبیعت تجزیه شوند.


وی یادآور شد: بخش عمده‌ای از مشکلات کنونی محیط‌زیست ناشی از سیاست‌های کلان کشور است و اگر بخواهیم برای تخریب محیط‌زیست از 100 نمره‌ای به مردم و سیاست‌های کشور بدهیم مردم نمره 15 و سیاست‌های کشور نمره 85 را می‌گیرند.


رئیس سازمان محیط‌زیست تصریح کرد: وضعیت کنونی آب در کشور بسیار بد است و مشکلاتی مانند توفان شن و گرد و غبار کشور نیز ناشی از کمبود آب است و اگر روش‌های مصرف آب اصلاح نشود کمتر از 50 سال دیگر آب نداریم.


وی در مورد مصرف آب برای مصارف مختلف گفت: هشت درصد مصرف برای شرب و بهداشت مردم، دو درصد مصرف آب در صنعت و 90 درصد آب در کشاورزی مصرف می‌شود. بنابراین باید بین بد و بدتر انتخاب کنیم و اگر می‌خواهیم کشاورزی دائمی در کشور داشته باشیم باید در مصرف صرفه‌جویی کنیم.


کلانتری خاطر نشان کرد: امسال کل منابع آبی کشور بارش منهای تبخیر 80 میلیارد مترمکعب بود اما مصرف مردم 15 درصد بیش‌از این منابع صورت گرفت. در حالی‌که بر اساس استاندارد بین‌المللی نباید بیشتر از 40 درصد از آب‌های تجدیدپذیر استفاده کنیم، برداشت از منابع آبی تجدیدپذیر کشور امسال صد در صد صورت گرفته و اولین قربانی این سیاست‌ها کشاورزی خواهد بود زیرا در پی این حجم از مصرف هیچ آبی به تالاب‌ها نخواهد رسید و در بستر رودخانه‌ها نیز آبی جاری نخواهد بود.


وی ادامه داد: اگر بخواهیم کشاورزی دائمی داشته باشیم باید به گونه‌ای عمل کنیم که فقط برای نسل ما نباشد و آیندگان نیز بتوانند از منابع آبی و کشاورزی استفاده کنند البته اگر با این روند موجود ادامه دهیم آب را با خودمان تمام می‌کنیم و برای فرزندان ما چیزی باقی نمی‌ماند.


کلانتری در مورد آتش‌سوزی و تخریب جنگل‌های بلوط زاگرس نیز گفت: محیط‌زیست ایران باید 80 میلیون محیط‌بان داشته باشد بنابراین با سه هزار محیط‌بان با 15 روز شیفت مشکل حفاظت محیط‌زیست حل نمی‌شود و باید همه مردم به عنوان محیط‌بان آموزش‌های لازم را دریافت کنند.


وی ادامه داد: هم‌اکنون جنگل‌های بلوط در زاگرس در حال خشک شدن است زیرا ما اوایل انقلاب با طرح‌هایی در پی افزایش تولید گندم و کاشت گندم در این مناطق بودیم به طوری‌که در شیب جنگل‌های زاگرس زمین را شخم زدیم و پوشش گیاهی و خاک را برای کاشت گندم از بین بردیم.


رئیس سازمان محیط‌زیست تصریح کرد: با شستشوی خاک ریشه درختان زاگرس ضعیف شد و این درختان با قارچ‌ها و باکتری‌های طبیعی خشک شده و در پی خشکی آتش گرفتند زیرا آتش کوچک یک چوپان، یک رعد و برق و حتی یک شیشه شکسته می‌تواند در نقاط مختلف درختان خشک شده زاگرس را به آتش بکشد. بنابراین درختان بلوط جنگل‌های زاگرس قربانی سیاست‌های اولیه ما شدند.


کلانتری در مورد آخرین وضعیت لایحه محیط‌بانان نیز گفت: بعد از انقلاب 122 محیط‌بان در حین انجام وظیفه جان خود را از دست دادند که متاسفانه هنوز هم مساله ثبت نام آنها به عنوان شهید با بنیاد شهید حل نشده است.


وی ادامه داد: شاهدیم مصدومیت و زخمی شدن سالانه هفت تا 10 نفر از محیط‌بانان هستیم که بخش عمده‌ای از آنها از کار افتاده محسوب می‌شوند برهمین اساس لایحه حمایت از محیط‌بانان از سوی دولت به مجلس ارائه شده است تا آنها نیز مانند نیروهای نظامی و انتظامی بتوانند از مزایای این قانون استفاده کنند.


رئیس سازمان محیط‌زیست ادامه داد: این لایحه در کمیسیون قضایی مجلس تصویب شده و در دو ماه آینده باید به صحن مجلس برود. خوشبختانه نمایندگان دید مثبتی نسبت به این لایحه دارند و رئیس مجلس شورای اسلامی نیز قول داده از این لایحه حمایت کند.


وی ادامه داد: قاچاقچی و خلافکار در کشور فراوان است اما ما باید محیط‌بانان را آموزش و سپس آنها را به محل ماموریت اعزام کنیم در حالی‌ که هم‌ اکنون پس از دو ماه آموزش عازم پاسگاه محل خدمت می‌شوند.


این مقام مسئول در سازمان محیط‌‌زیست ادامه داد: دانشکده محیط‌زیست برای تقویت و آموزش محیط‌بانان در نظر گرفته شده بود اما هم‌اکنون در حال آموزش به کسانی است که در رشته‌های مختلف محیط‌زیست می‌توانند در سایر دانشگاه‌ها آموزش دیده و تحصیل کنند. بر همین اساس مصمم هستیم دانشکده محیط‌زیست را به دانشکده محیط‌بانی تبدیل کنیم.


کلانتری تصریح کرد: محیط‌بانان با حضور در این دانشکده آموزش‌های تخصصی و نظامی لازم را دریافت می‌کنند و پس از دو تا چهار سال مهارت‌یابی و آموزش در این دانشکده عازم محل خدمت و ماموریت می‌شوند.


وی در مورد تمهیدات اندیشیده شده برای صندوق بیمه، بنیاد تعاون، حق درجه و نبود ردیف اعتباری برای یگان حفاظت محیط‌زیست نیز گفت: در صورت تصویب لایحه حمایت از محیط‌بانان این مسائل اداری نیز قابل حل است. البته هم‌اکنون نیز حقوق پرسنل محیط‌زیست حدود 10 درصد و حقوق محیط‌بانان 20 درصد افزایش یافته است.


کلانتری در مورد اثربخشی بارور کردن ابرها نیز گفت: مرجع رسمی این مساله سازمان هواشناسی است البته ما هم با این سازمان هم‌ عقیده‌ایم که بارور کردن ابرها هیچ تاثیری در میزان بارش کشور ندارد و عنوان کردن این مساله تنها جنبه تبلیغاتی و روانی دارد.


انتهای پیام/4044/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب