دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 مرداد 1397 - 00:05
یاران مهربان/ 19

مسلح شدن با «کلت 45» برای مقابله با منافقین

رمان «کلت 45» در بستر روایت زندگی خانواده‌ای در دهه شصت، چگونگی تغییرات ایدئولوژی در گروهک منافقین و تأثیرات این تحول در زندگی اعضای گروه را مورد توجه قرار داده است.
کد خبر : 298639

به گزارش خبرنگار ادبیات و کتاب خبرگزاری آنا، «کلت 45» به قلم حسا‌م‌الدین مطهری، داستان زندگی خانواده‌ای است که در ایام انقلاب، بر علیه رژیم شاه اقدام به مبارزه کرده‌اند. پدر خانواده به همراه همسرش تحت تعقیب قرار می‌گیرد و برای آنکه فرزندانش دستگیر نشوند دختر کوچک‌شان مینو را به همسایه می‌سپارند؛ اما پسر خانواده که صالح نام دارد، زمانی که پدر و مادرش توسط نیروهای ساواک دستگیر می‌شوند، صحنه دستگیری آن‌ها را می‌بیند. در نهایت، مینو توسط یک خانواده با تفکرات چپ‌ رشد می‌کند و صالح در خانواده‌ای دیگر با دغدغه‌های انقلابی. مینو تحت تأثیر تعلیمات خانواده‌ای که در آن بزرگ شده، به عضویت سازمان مجاهدین خلق درمی‌آید و صالح، در نقطه‌ مقابل او، به کمیته انقلاب اسلامی می‌پیوندد.


داستان، صرفاً به بیان آنچه که میان مینو و صالح می‌گذرد، نمی‌پردازد. بخش دیگری از این داستان نیز به بیان تغییر نگاه مادر خانواده در زندان و نهایتاً رفتاری که او با فرزندش پس از آزادی از زندان دارد پرداخته است؛ رفتاری که به خوبی می‌تواند علت رفتارهای خشونت بار منافقین را پس از انقلاب تبیین کند.


داستان در دوران و دهه ملتهب 60 می‌گذرد، دورانی پر از حوادث مختلف و رازگونه که نباید در تاریخ ایران فراموش شود. کلت 45 اشاراتی به روند تبدیل شدن سازمان مجاهدین خلق را به منافقین و چگونگی تغییرات ایدئولوژی در این گروه و تأثیرات این تحول در زندگی اعضا گروه دارد.


مطهری در بخشی از این داستان آورده است: «منطقه عملیاتی هر یک از گروه‌های 10 نفره برای‌شان توجیه شد. صالح عضو گروهی بود که ساعت یازده شب مسجد را به سمت خانه‌ای در خیابان سهروردی ترک می‌کرد. این گروه تنها گروه پنج نفری عملیات بود، هیچ‌کس دلیلش را نمی‌دانست. اگر مشکلی نبود رأس ساعت 30 دقیقه بامداد حمله را شروع می‌کردند. بر اساس گزارش‌ها و تحقیقات هر شب پنج نفر در خانه بودند. خانه انتهای کوچه بن‌بست قرار داشت. از پشت به کوچه پشتی راه می‌یافت و از طرفین مثل الفِ "داد" به خانه اطراف مشرف بود. خانه دو طبقه با دری کوچک به کوچه می‌رسید. حیاط محقری داشت. درست به اندازه عرض حیاط، پنجره و سپس دری آهنی با شیشه سرتاسری قرار داشت که مرز حیاط و طبقه اول بود. برای رسیدن به آن باید پنج پله آهنی را می‌گذراندی؛ اما پیش از آن باید مطمئن می‌شدی که کسی از پنجره مشابه طبقه‌ی دوم دیدت نمی‌زند ...».


از جمله ویژگی‌هایی که در کلت 45، مورد توجه نویسنده قرار دارد، توجه به مقوله‌ حضور منافقین در جریان انقلاب و پس از آن است. مسئله‌‌ای که سال‌هاست از دید نویسندگان به دور مانده و بسیاری از نویسندگان که به بررسی داستانی تاریخ انقلاب، اقبال نشان داده‌اند، مقوله حضور منافقین و خیانت‌هایشان در فرآیند انقلاب را فراموش کرده‌اند. با این حال، مطهری نویسنده‌ دهه شصتی کلت 45 با زیرکی توانسته است فعالیت‌های افراد این سازمان را برای مخاطبان خود به تصویر بکشد.


این رمان به عنوان اولین داستان نویسنده‌ جوان که در 24 سالگی نوشته شده بسیار مورد توجه قرار گرفته است. کلت 45 در 522 صفحه توسط انتشارات آرما چاپ و منتشر شده است.


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته