دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
10 تير 1397 - 16:00

تغییر ریاست پژوهشگاه فضایی بعد از انحلال و حیات دوباره

پژوهشگاه فضایی که از بهمن ماه ۱۳۹۳ بر اساس ابلاغیه جدید شورای عالی اداری مجددا به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منتقل شد، این بار با حکم وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ریاست آن تغییر کرد.
کد خبر : 291096

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، پژوهشگاه فضایی ایران بر اساس مجوز شورای عالی گسترش آموزش عالی در سال ۱۳۸۹ به منظور پاسخ‌گویی به بخشی از نیازهای کشور در زمینه علوم و فنون فضایی راه‌اندازی شد. این پژوهشگاه بر اساس مصوبه مورخ ۱۳۹۳/۱۱/۸ شورای عالی اداری، وابسته به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است.


این پژوهشگاه با ساختاری محصول‌محور و نوآور در عرصه اکتساب فناوری‌های صلح‌آمیز فضایی در حوزه طراحی و ساخت ماهواره‌های مخابراتی و سنجشی، ناوبری و موقعیت‌یابی و زیست فضا فعال است.


توسعه و گسترش پژوهش و دستیابی به علوم و فنون موردنیاز وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و صنعت فضایی در راستای چشم‌انداز بخش فضایی کشور، زمینه‌سازی مناسب برای ایجاد زیر ساخت‌های مورد نیاز فضا در کشور و به ‌کارگیری دستاوردهای پژوهشی و فناوری فضایی در راستای تقویت بنیه صنعت هوافضا از طریق تجاری‌سازی یا انتقال و جذب فناوری از جمله اهداف این پژوهشگاه تعریف شده است.


بر این اساس ماموریت‌هایی چون بررسی و شناسایی نیازهای پژوهشی برای توسعه چرخه کامل فناوری‌های مورد نیاز بخش فضایی کشور و اجرای طرح‌های پژوهشی بنیادی، کاربردی و توسعه‌ای به منظور تحقق اهداف پژوهشگاه در نظر گرفته شده است.


برای اجرای این ماموریت‌ها در پژوهشگاه فضایی ایران پنج پژوهشکده که دو پژوهشکده سامانه‌های ماهواره و سامانه‌های حمل و نقل فضایی در تهران و سه پژوهشکده رانشگرهای فضایی، مکانیک و مواد و انرژی به ترتیب در تبریز، شیراز و اصفهان و یک مرکز تحقیقاتی ایجاد شد.


دستاوردهای فضایی پژوهشگاه فضایی


در این پژوهشگاه سه ماهواره ناهید، ناهید ۲ و پارس ۱ طراحی و ساخته شده است.


ماهواره ناهید با ماموریت دستیابی به فناوری طراحی و ساخت ماهواره مخابراتی زمین آهنگ ساخته شد. این ماهواره برای نخستین بار در کشور مطرح و پیاده­‌سازی شده است. در پروژه ناهید ۲ که دومین گام از برنامه راهبردی ماهواره‌های مخابراتی زمین­‌آهنگ است، کوشیده شد تا تعدادی از گلوگاه‌های فنی شناسایی و مرتفع شود.


پروژه پارس ۱ نیز با هدف طراحی، ساخت و بهره­‌برداری در مدار یک ماهواره سنجشی با رویکرد کاربردی در دست اجرا است.


از دیگر دستاوردهای این پژوهشگاه می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:



مرکز تحقیقات فضایی از دیگر بخش‌های پژوهشگاه فضایی است که در سال ۱۳۹۰ به عنوان یکی از زیرمجموعه­‌های پژوهشگاه فضایی ایران فعالیت خود را در حوزه­‌های ماموریتی مخابرات فضایی، علوم و اکتشافات فضایی و سنجش از دور و ICT آغاز کرد. این مرکز، نهادی دانش­‌بنیان و نوآور است که در زمینه دستیابی به فناوری­‌های نوین، رویکردهای تحقیق و توسعه داخلی، مشارکت در فعالیت­‌های مشترک و همچنین انتقال فناوری را اتخاذ کرده ‌است.


برنامه‌های راهبردی فضایی بر اساس سند هوافضا


رشـد سـریع مخابرات ماهواره‌ای، پیش‌بینی چندین برابر شـدن بازار درخواسـت مشـاهده زمین تا سـال ۲۰۲۰ ، تخمین بازار بیش از ۳ هزار میلیارد دلاری هواپیماهای تجاری در ۲۰ سـال آینده و حجـم عظیـم و رو بـه رشـد خدمات هوانـوردی که حاکی از رشـد قریب بـه ۵۰ درصدی صنعت هوایـی از حیـث نسـبت درآمد در کیلومتـر، در فاصله سـال‌های ۲۰۰۰ تـا ۲۰۱۰ بوده اسـت، مؤید اهمیـت اقتصادی این حوزه است.


بر این اساس اهداف کلان حوزه فضایی کشور به این شرح است:



پژوهشگاه فضایی ایران در سال ۱۳۸۹ در راستای مصوبه شورای عالی اداری مبنی بر منفک شدن سازمان فضایی از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و انتقال آن به زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری و ادغام چندین پژوهشگاه و پژوهشکده تحقیقات فضایی با مجوز شورای گسترش آموزش عالی تشکیل شد.


این پژوهشگاه ذیل سازمان فضایی ایران فعالیت دارد که از بهمن ماه ۱۳۹۳ بر اساس ابلاغیه جدید شورای عالی اداری مجددا به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منتقل شده است.


دکتر حسن حدادپور، استاد و محقق نمونه دانشگاه صنعتی شریف در حوزه هوا فضا ریاست این مجموعه را برعهده داشت که طی حکمی از سوی دکتر آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات حسین صمیمی به عنوان رییس پژوهشگاه فضایی ایران منصوب شد.


در این حکم خطاب به دکتر صمیمی آمده است: مقتضی است جهت تحقق برنامه‌های دولت دوازدهم تقدیمی به مجلس شورای اسلامی و قانون ششم توسعه کشور و رعایت اسناد بالادستی به‌ویژه سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و مصوبات شورای عالی فضایی کشور، علاوه بر پیشبرد امور جاری و اجرای وظایف مطرح در اساسنامه آن پژوهشگاه، اهم انتظارات به شرح ذیل را برآورده کنید:


بازبینی نهادی، ساختاری و کارکردی پژوهشگاه با توجه به نقش آن در زنجیره ارزش فضایی کشور به منظور شکل‌گیری اقتصاد فضایی
اتخاذ رویکرد استراتژیک در تدوین طرح‌ها و برنامه‌ها با هماهنگی سازمان فضایی ایران در راستای تحقق اهداف راهبردی وزارت متبوع و برنامه‌های کلان بخش فضایی کشور
استفاده بهینه از ظرفیت‌های مراکز دولتی و غیردولتی در کشور اعم از دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و شرکت‌های دانش‌بنیان در انجام پژوهش‌های مورد نیاز حوزه فضایی


توسعه فناوری‌های مرتبط با سامانه‌های فضایی ملی، منطقه‌ای و بین‌الملل و تجاری‌سازی فناوری‌های محقق شده به منظور شکل‌گیری تولیدکنندگان بخش خصوصی و تشکیل بازار فضایی در کشور
رعایت اصول امنیت و حفظ حریم خصوصی و ملاک قرار دادن «منشور حقوق شهروندی» در پژوهشگاه به‌ویژه در مواجهه با مشتریان و مردم
ارتقای سلامت نظام اداری، شفافیت مالی، بهبود دسترسی همگانی به اطلاعات، فرام آوردن فرصت برابر، حفاظت از اموال دولتی و معیار قرار دادن قانون در همه امور
ارتقای فرهنگ سازمانی و تحقق هوشمندسازی و اعمال اصل شایسته‌سالاری و به‌کارگیری هرچه بیشتر جوانان، زنان و کارکنان از اقوام و مذاهب در سطوح مدیریتی و کارشناسی
حسین صمیمی دارای دکترای مهندسی برق -مخابرات دانشگاه از تربیت مدرس است که هم اکنون به عنوان دانشیار پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات مشغول به کار است. مدیرکل توسعه فناوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، مدیرکل صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، رییس پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، مشاور و قائم‌مقام اجرایی معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات، ارائه و چاپ مقالات متعدد در مجلات ISI و همایش‌های بین‌المللی و حضور در چندین پروژه پژوهشی به عنوان ناظر و مجری، بخشی از سوابق اجرایی و علمی و پژوهشی وی به شمار می‌رود.


منبع: ایسنا


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب