ماجرای مأموریت غیر ممکنی که ممکن شد/ موافقان و مخالفان تجمیع دانشکدههای تهران مرکز در سوهانک چه میگویند؟
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ سوهانک. محلهای در شمال شرق تهران که این روزها در کانون توجه دانشجویان تهرانی دانشگاه آزاد قرار گرفته است. خبر رسیده که قرار است به زودی برخی از واحدهای تهران دانشگاه آزاد در این منطقه تجمیع شوند. تصمیمی با سابقه طولانی و موافقان و مخالفان سرسخت. اما ماجرای تجمیع این واحدها چیست؟ طراحان و منتقدان آن چه میگویند؟ آیا راهحلی برای انتقادات مطرح شده وجود دارد؟
ماجرای مأموریت غیر ممکن
داستان تجمیع واحدها تهران دانشگاه آزاد رشتهای است که سر دراز آن تا سالهای پیش کشیده میشود. پراکندگی بیش از حد، نبود امکانات کافی در دانشکدهها، عدم تناسب محیط اطراف دانشکدهها با فضای آکادمیک مشکلاتی بود که هر روزه دانشجویان، اساتید و مسئولان این دانشگاه را رنج میداد. کار تا جایی پیش رفت که آیت الله هاشمی رفسنجانی، رئیس فقید هیئت امنا این دانشگاه، مهر ماه 95 در سخنانی بر ضرورت تجمیع واحدهای تهران این دانشگاه تاکید و از آغاز برنامهریزی برای تجمیع این واحدها استقبال کرده بود.
ماجرای تجمیع اما کار سادهای نبود. واحد تهران مرکزی به تنهایی میزبانی 50 هزار دانشجو را بر عهده داشت. پیدا کردن زمینی که کفاف زیرساختهای تجمیع این واحدها را بدهد در تهران شلوغ کار سادهای نیست. محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران و معاون عمرانی وقت دانشگاه آزاد اردیبهشت 94 درباره چالشهای طرح تجمیع گفته بود: «واحد تهران مرکزی به دلیل داشتن 50 هزار دانشجو که عدد بالایی است، هنوز نتوانسته زمینی مناسب برای ایجاد یک واحد دانشگاهی برای پذیرش این تعداد دانشجو پیدا کند، از سوی دیگر واحد تهران غرب نیز به دلیل نداشتن منابع مالی مناسب و کافی نتوانسته اقدام به خرید زمین مناسب کند به همین خاطر مقرر شد جلسات ویژهای برای تصمیم گیری در مورد وضعیت هر یک از این واحدها برگزار شود».
مأموریت غیرممکن تجمیع واحدها با جلسات ویژه هم به سرانجام نرسید و با روی کارآمدن مدیران جدید در این دانشگاه همچنان بر سر زبانها بود و مسئولان این دانشگاه جسته و گریخته همچنان از طرح تجمیع صحبت میکردند. طهرانچی رئیس دانشگاههای آزاد استان تهران، شهریور پارسال خبر از ادغام دانشکدههای واحد تهران مرکزی داد. وی در دفاع از پروژه تجمیع گفته بود: «به لحاظ منطق اقتصادی و همچنین مفهوم دانشگاهی، شایسته نیست ساختمانهای یک دانشگاه در سطح شهر پراکنده باشند. این جابجاییها با آهنگ سیستمی و در قالب علوم رفتاری، علوم اجتماعی، مهندسی و علوم پایه و هنر شکل میگیرد. تا هفته آینده طرح اولیه ارائه و تا یک سال آینده تجمیع کلی انجام خواهد شد».
ناتمام ماندن وعده تجمیع در سالهای قبل موجب شد تا دانشجویان این اظهارنظر را هم ادامه صحبتها درباره مأموریت غیرممکن بدانند و مسئله را جدی نگیرند اما خبر 25 اردیبهشت امسال بالآخره طلسم را شکست. «دانشگاه آزاد، ملک 8 هکتاری کمیته امداد واقع در منطقه سوهانک تهران را به منظور تجمیع واحدهای استان تهران این دانشگاه خریداری کرد». رسانهها ارزش این ملک را حدود 1000 میلیارد تومان برآورد کردند. زمین بزرگی با ساختمانهای متعدد، مجموعه ورزشی، هتل 5 ستاره و ... . گفته میشود پیش از این وزارت علوم مشتری این زمین بوده تا دانشکدههای پراکنده دانشگاه خواجهنصیر را در آن جای دهد اما معامله آنها با کمیته امداد جوش نمیخورد تا این زمین 8 هکتاری نصیب دانشجویان دانشگاه آزاد شود.
زمین سوهانک، موافقان و مخالفان!
خرید زمین سوهانک عزم جزم مسئولان دانشگاه آزاد برای پایان دادن به پراکندگی دانشکدههای واحد تهران مرکز این دانشگاه را نشان داد. تصمیم بزرگی که موافقان و مخالفان خود را هم دارد. دانشجویان واحدهایی که احتمالاً ترم آینده باید به سوهانک اسبابکشی کنند این روزها در فضای مجازی و حقیقی درباره این تصمیم اظهار نظر میکنند. بیشتر مخالفان میگویند با تغییر مکان محل تحصیلشان، روزانه باید مسیر بیشتری را برای رسیدن به کلاسها طی کنند. آنها ترجیح میدهند در همین ساختمانهای قدیمی مرکز شهر تحصیل کنند. غزال یکی از دانشجویان این دانشگاه در اینستاگرام نوشته است: «با توجه به محل سکونتمون باید هزینه و زمان بیشتری صرف کنیم. یکی از دلایلی که من دانشگاه تهران مرکزی رو انتخاب کردم نزدیکی اون بود».
برخی دیگر از دانشجویان اما از این طرح استقبال کردند. پریسا میگوید: «دانشگاه به این خوبی، در بهترین نقطه شهر! همه که از غرب نمیان که راهشون دور بشه، خیلیها از همین محدوده میان. تازه ایستگاه مترو قائم هم نزدیک هست. دانشکدههای فعلی هم وسط مناطق آلودگی، پارکینگ درست و حسابی هم ندارن. هیچی ندارن واقعاً».
امکانات فراهم میشود
صحبتهای دیروز صالح اسکندری، رئیس سازمان امور رسانهها، چاپ و انتشارات دانشگاه آزاد نشان داد عزم مسئولان این دانشگاه برای عملی کردن آرزوی دیرینه جزم جزم است. وی البته انتقادات دانشجویان را از قلم نیانداخت و درباره نگرانیهای موجود برای رفت و آمد دانشجوها، گفت: « مجتمع ارزشمند خریداری شده از کمیته امداد امام خمینی(ره) در زمینی بالغ بر 70 هزار متر مربع جنب مترو است و امیدواریم در آیندهای نزدیک پارک سوار اتوبوس اختصاصی ویژه دانشجویان در آنجا احداث شود».
انتهای پیام/