دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 تير 1394 - 14:32
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام

173 دانشمند ایرانی در زمره دانشمندان یک درصد برتر جهان قرار گرفتند

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) اعلام کرد: 173 دانشمند از دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی کشور در زمره دانشمندان یک درصد برتر دنیا قرار گرفتند.
کد خبر : 28230

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ، دکتر محمدجواد دهقانی گفت:نخبگان علمی مهم‌ترین عامل رشد و توسعه نظام‌های علمی هستند، از همین رو شناسایی آن‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است.


وی افزود: کشورهای پیشرفته علمی برای جذب نخبگان از سرتاسر دنیا برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری می‌کنند که سبب شده است تا این کشورها به بزرگ‌ترین مقصد برای مهاجرت نخبگان علمی دنیا تبدیل شوند.


وی خاطرنشان کرد:پایگاه طلایه‌داران علم آی.اس.آی (https://pesi.isc.gov.ir) فهرست دانشمندان 1% برتر دنیا را فراهم آورده است، هرچند مبتنی بر اصول علم‌سنجی می‌توان تا پژوهشگران 20% برتر دنیا را در زمره نخبگان برتر علمی دنیا قرارداد. درواقع 20% از محققان برتر دنیا 66% از علم دنیا را تولید کرده و همچنین 85% از استنادهای دنیا را دریافت می‌کنند.


سرپرست ISC گفت:شاخص در انتخاب پژوهشگران برتر تعداد استنادهای صورت گرفته به آن‌ها از طرف سایر پژوهشگران است. بر همین اساس پژوهشگرانی که توانسته‌اند بر اساس تحقیقات خود به بالاترین سطح اعتبار بین‌المللی دست یابند در دسته دانشمندان 1% و 20% برتر دنیا قرار می‌گیرند.


دکتر دهقانی ادامه داد:طلایه‌داران علم آی.اس.آی نویسندگان را برحسب دامنه فعالیت علمی‌شان در رشته‌های موضوعی 22 گانه قرار می‌دهد. به این منظور تنها فعالیت نویسندگان در 10 سال اخیر در محاسبات لحاظ می‌شود. نویسندگان در هر رشته برحسب تعداد استنادهایی که دریافت کرده‌اند مرتب‌سازی و سپس 1% برتر نویسندگان به‌عنوان نخبگان علمی در نظر گرفته می‌شوند.


وی در ادامه افزود: فهرست فراهم آوری شده توسط طلایه‌داران علم آی.اس.آی بدون اشکال هم نیست، زیرا هر نویسنده برحسب حرف اول نام و نام کامل خانوادگی هویت بخشی می‌شود به‌عنوان‌مثال، حمیدرضا احمدی به‌صورت HR Ahmadi ثبت می‌شود. یک نام می‌تواند به چندین نفر اطلاق شود.


دکتر دهقانی افزود:همچنین نام یک فرد می‌تواند با املاهای مختلفی نگارش شده باشد. این دو مسئله در طلایه‌داران علم آی.اس.آی به دلیل هزینه بالای پردازش اطلاعات نادیده گرفته‌شده است.


وی تصریح کرد:پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) بر روی هر نام شناسایی‌شده در طلایه‌داران علم آی.اس.آی پردازش‌های مختلفی را انجام داده است. بدین ترتیب تعداد 173 نفر شناسایی و درنتیجه به‌طور تقریبی فهرست کاملی از نخبگان علمی کشور را تهیه‌کرده است. بر این اساس فهرست 173 نفر در زمره دانشمندان یک درصد برتر دنیا قرارگرفته‌اند.


رئیس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری گفت: بر اساس آمار به‌دست‌آمده، توزیع دانشمندان در رشته‌های مختلف یکسان نیست. به‌طوری‌که 50.8 % ( پنجاه‌وهشت دهم درصد) این دانشمندان متعلق به حوزه علوم پایه هستند.


دهقانی افزود: بعد از علوم پایه، علوم پزشکی دارای بیشترین تعداد دانشمند است که شامل21.4 % ( بیست‌ویک و چهاردهم درصد)آن‌ها می‌گردد. به لحاظ سهم حاصل از نخبگان، دانشمندان علوم فنی و مهندسی در جایگاه سوم قرار داشته و 21% ( بیست‌ویک درصد) دانشمندان تأثیرگذار علمی کشور متعلق به این حوزه هستند. علوم کشاورزی6.4% ( شش و چهاردهم درصد) از نخبگان بین‌المللی کشور را در اختیار دارد و تنها 0.6% ( شش‌دهم درصد) از این نخبگان مربوط به حوزه علوم اجتماعی و انسانی است.


وی افزود: از مجموع دانشمندان برتر 50% متعلق به دانشگاه‌های جامع، 23% مربوط به دانشگاه‌های صنعتی،21% مربوط به دانشگاه‌های علوم پزشکی، 3% مربوط به پژوهشگاه‌ها، و 3% متعلق به دانشگاه‌های آزاد و پیام نور است.


دکتر دهقانی ادامه داد: در بین دانشگاه‌های جامع، دانشگاه‌های تهران، شیراز، تربیت مدرس، اصفهان، شهید بهشتی، تبریز، مازندران و بوعلی سینا به ترتیب دارای بیشترین تعداد نخبگان هستند. در بین دانشگاه‌های صنعتی، دانشگاه صنعتی شریف، اصفهان، امیرکبیر، علم و صنعت ایران و نوشیروانی بابل بیشترین تعداد دانشمند تأثیرگذار شناسایی‌شده‌اند. چهار پژوهشگاه به نسبت مساوی دارای نخبگانی در سطح یک درصد بین‌المللی هستند که شامل پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران و پژوهشگاه علوم و فناوری رنگ است.


دکتر دهقانی خاطرنشان کرد: در حوزه علوم پایه دانشگاه‌های تهران، شیراز و اصفهان دارای بیشترین تعداد نخبگان و در حوزه علوم پزشکی دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی شیراز و علوم پزشکی تبریز دارای بیشترین تعداد نخبگان هستند.


وی ادامه داد: در حوزه علوم کشاورزی دانشگاه تهران دارای بیشترین تعداد نخبه است و در حوزه فنی و مهندسی دانشگاه‌های صنعتی شریف، تهران، صنعتی اصفهان، امیرکبیر، نوشیروانی بابل، صنعتی شیراز دانشگاه علم و صنعت ایران دارای بیشترین تعداد نخبگان هستند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب