دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 تير 1394 - 21:10

مناظره هسته‌ای در تلویزیون ملی چین/ موسویان: تمام تحریم‌های مرتبط با هسته‌ای باید برداشته شود

یک دیپلمات پیشین هسته‌ای گفت: مهمترین مسئله باقیمانده در مورد نحوه برداشتن تحریم‌ها و نحوه بازرسی هاست که ایران اصرار دارد بازرسی ها باید در چهارچوب مقررات جهانی قاعده مند باشد.
کد خبر : 27246

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، «سید حسین موسویان» در گفت وگو با شبکه تلوزیونی ملی چین با حضور «تان جن چین» مدیر مرکز کنترل تسلیحات چین و «فرد فلاا یتز» معاون رئیس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا شرکت کرد.


موسویان در پاسخ به سوال مجری این برنامه مبنی بر اینکه تاکنون 5 مهلت تعیین شده نقض شده و دوطرف نتوانسته اند به توافق برسند. آیا فکر می کنید این بار توافق حاصل می شود؟ گفت: برای دوطرف کیفیت توافق نهایی مهم است و نه مهلت های خود تحمیلی. همه توافق خوب می خواهند. توافقی خوب است که برای هر دوطرف آبرومندانه باشد بویژه اینکه مذاکره کننده گان ایرانی و آمریکایی باید بتوانند که توافق را در داخل کشور خود بفروشند. با این وجود بعد از 5 مهلت ، پیشرفت های بی سابقه ای بدست آمده و دوطرف تا توافق نهایی بیشتر فاصله چندانی ندارند.


«فلاایتز» معاون رئیس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا نیز در پاسخ به این سوال تصریح کرد: ما به توافق نزدیک هستیم. توافقی که به برنامه غنی سازی رژیمی مشروعیت می دهد که تروریست و یاغی است! من مخالف توافق هستم و امیدوارم اگر هم حاصل شد، کنگره رد کند. ما به توافق نزدیک هستیم زیرا اوباما از همه چیز عقب نشینی کرده و مصمم به انجام این معامله هست.


موسویان دیپلمات پیشین هسته ای در ادامه این گفت وگوی تلوزیونی تاکید کرد:از ابتدا قرار بوده که معاهده ان پی تی ملاک باشد.تا این مرحله مذاکرات روی تمام موارد مربوط به معاهده ان پی تی توافق شده و اختلافی هم وجود ندارد. ایران حتی فراتر از ان پی تی حسن نیت به خرج داده است. ایران موافقت کرده که غنی سازی زیر 5 درصد داشته باشد. تا زمانی که غنی سازی در این سطح است ، امکان ساخت بمب هسته ای از طریق تاسیسات غنی سازی نیست. ایران موافقت کرده که در تاسیسات آب سنگین خود بازفرآوری نداشته باشد. تا زمانی که در تاسیسات آب سنگین پروسه بازفرآوری نباشد، ساخت بمب از طریق آب سنگین هم ممکن نیست. لذا ایران همه اطمینان های لازم در مورد صلح آمیز بودن برنامه اش را داده است. مهمترین مسئله باقیمانده در مورد نحوه برداشتن تحریم ها و نحوه بازرسی هاست که ایران اصرار دارد بازرسی ها باید در چهاچوب مقررات جهانی قاعده مند باشد.


«جن چین» مدیر مرکز کنترل تسلیحات چین در پاسخ به این سوال مجری برنامه «اعتماد سازی هایی که آقای موسویان برشمرد مثل غنی سازی زیر 5 درصد و عدم بازفرآوری گفت، کافی است تا توافق انجام شود؟» گفت: مشکل، بیشتر چالش های سیاسی است تا چالش های تکنیکی. اما من خوشبین هستم چون دو طرف جدی هستند.


در ادامه مجری شبکه تلوزیونی ملی چین پرسید، «جن چین» در مورد نحوه رفع تحریم ها اشاره ای داشتند. مشکل کجاست؟ تاکید کرد: تحریم های تسلیحاتی مسئله ای است مثل تحریم علیه موشک. آمریکا بعد از انقلاب ایران تحریم های نظامی زیادی علیه ایران داشته است و نمی تواند همه را به یکباره بردارد. این چیزی است که آمریکا نخواهد پذیرفت تا اینگونه تحریم ها برداشته شود. ممکن است مقداری کوتاه بیاید اما نه کاملا.


«فلایتر» معاون رئیس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا هم در پاسخ به این سوال که ایران می گوید همه تحریم ها یکجا باید برداشته شود، پس سرنوشت مذاکرات با این موضع چه می شود؟ اظهار کرد: اول ایران باید تمام تعهدات خود را انجام دهد بعد تحریم ها برداشته شود در غیر اینصورت کنگره توافق را رد می کند.


در ادامه مجری برنامه از موسویان پرسید «آقای موسویان! برداشتن همه تحریم ها یکجا مانع توافق می شود؟» که موسویان در پاسخ به این سوال گفت: دو نظریه هست. یکی اینکه ایران باید اول همه تعهدات را انجام دهد تا بعد تحریم ها برداشته شود و دیگر اینکه قدرت های جهانی باید اول همه تحریم ها را بردارند تا ایران اجرای تعهدات خود را شروع کند. اگر ایران اول همه تعهدات را انجام داد و بعد قدرت های جهانی تحریم ها را برنداشتند چه می شود؟ لذا یک راه میانه وجود دارد و اینکه اجرای تعهدات ایران در مرحله اجرا با برداشتن تحریم ها متناسب و هماهنگ و متناظر باشد.


او ادامه داد: در مورد تحریم های تسلیحاتی نیز یک تحریفی صورت گرفته است. در دو توافق ژنو و در لوزان قطعی شده که تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود. قطعنامه 1747 شورای امنیت سازمان ملل یک قطعنامه هسته ای است که در آن تحریم سلاح نیز گنجانده شده است. ایرانی ها می گویند ما قبلا توافق کرده ایم که تمام تحریم های مرتبط با هسته ای باید برداشته شود که این حرف درست است.


این دپیلمات پیشین هسته ای در پاسخ به سوالی مبنی اینکه ایران چه می خواهد بدهد که آمریکا قادر به چنین امتیازی باشد. شما می دانید که موضوع یکسال گریز شرط مهم آمریکاست، یادآور شد: حداکثر مقرات بین الملی موجود در آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد مسئله هسته ای مقررات پادمان ، ترتیبات فرعی کد 3.1 و پروتکل الحاقی را داریم. ایران با هرسه موافقت کرده است.این بدین معنی است که ایران درچهاچوب مقررات آژانس بین المللی اتمی ، حداکثر شفافیت در برنامه هسته ای را پذیرفته است. این حداکثر چیزی است که ایران باید انجام دهد. با این وجود وقتی ایران می پذیرد که تولید سالیانه پلوتونیوم در آب سنگین را از 10 کیلو به یک کیلو کاهش دهد یا ذخیره اورانیوم غنی شده را از 8000 کیلو به 300 کیلوگرم کاهش دهد، این بدان معنی است که ایران حداکثر حسن نیت را انجام داده است.


مجری شبکه تلوزیونی ملی چین در ادامه نظر «فلایتز» معاون رئیس مرکز مطالعات سیاست امنیتی آمریکا را درباره شکست احتمالی مذاکرت پرسید که او در این ارتباط ادعا کرد: ایران قبلا در برنامه هسته ای خود تقلب کرده است. با این معامله ایران می تواند غنی سازی کند. غنی سازی بسیار خطرناک است. امارات هم پذیرفت که غنی سازی نداشته باشد. غنی سازی باید خط قرمز باشد. اگر هم توافق نهایی صورت گیرد و ایران حق غنی سازی داشته باشد کنگره آمریکا آن را رد خواهد کرد.


«جن چین» مدیر مرکز کنترل تسلیحات چین درباره موضع چین در قبال شکست احتمالی مذاکرات گفت: چین موضع متعادل و فعال داشته و خواهد داشت حتی اگر بیشتر طول بکشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب