پایبندی به قانون در کشور ضعیف است/ دولت وظیفه تئوریپردازی ندارد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سعدالله زارعی در این نشست اظهار کرد: قائل به ترجیح یکی از دو نظام پارلمانی یا ریاستی نسبت به یکدیگر نیستم و معتقدم در کشور در این دوره ۴۰ ساله هر دو نوع این نظامها را تجربه کردیم و اکنون هم نظام فعلی، نظام نیمه ریاستی و نیمه پارلمانی است.
وی افزود: اگر تصور کنیم مساله کشور، نوع نظام حکومتی پارلمانی یا ریاستی است به نظر من برای اثبات این دچار مشکل میشویم. مشکل ما این است که بنیههای تشکیل دولت قوی را نداریم که یکی از مسائل مهم آن حزب است، احزاب قوی و مسئول، که اساسنامه محکمی داشته باشند و تفکیک حاکمیتی خاصی را در کشور نمایندگی کنند در کشور نداریم.
زارعی با اشاره به احزاب انتخاباتی و غیرمسئول در کشور بیان کرد: کسانی به اسم حزب میآیند و در انتخابات تاثیراتی میگذارند، اما هیچ مسئولیتی را نمیپذیرند و خارج از انتخابات هیچ بروز و ظهوری ندارند. مشکل اصلی ما در جمهوری اسلامی این است که احزاب قوی نداریم که مسئولیت بپذیرند و مسئولانه عمل کنند، پایبندی به قانون در کشور ما ضعیف است؛ مجلس، دولت و قوای نظارتی اختیاراتی دارند که از آن استفاده نمیکنند.
این فعال سیاسی در ادامه تصریح کرد: دولتها تلاش میکنند نقش تئوریک ایفا کنند تا اجرایی؛ دولتهای تئوریک بلای جان قانون اساسی هستند و اصل نظام را بهم میریزند، دولت مجری است، دولت وظیفه تئوریک و تئوریپردازی ندارد؛ وزارت خارجه چرا به جای اجرای سیاستهای نظام مشغول تئوریپردازی است؟ وزارت خارجه تلاش میکند با تئوریپردازی، فرهنگ یا ایدئولوژی خاصی را پیاده کند، برای اینکه خودش را در موضع اجرا نمیبیند و بعد میگوید چرا روابط خارجه ما پیش نمیرود، شما باید به جای تئوریپردازی کار وزارت خارجه را پیش ببرید.
زارعی با رد این استدلال که پا نگرفتن حزب در کشور را به مسائل ایدئولوژیک و دین نسبت میدهند، گفت: جمهوری اسلامی در منطقه با احزاب قوی مثل حزب الله لبنان و انصارالله یمن کار میکند، حزب الله از متن و طیف شیعه برآمده و اگر دین مانع حزب بود در عراق، لبنان و یمن هم نباید شاهد احزاب قوی باشیم.
وی گفت: فکر میکنم با این وضعیت، نظام پارلمانی تطبیق بیشتر و کمک بهتری است، البته اگر به نظام پارلمانی با عیوب دهه ۶۰ برنگردیم؛ به عنوان مثال پست ریاست جمهوری نداشته باشیم و اساسا کار در مجلس شکل بگیرد و نخست وزیر بتواند کامل بر کابینه احاطه داشته باشد به گونهای که نگران فشارهای مجلس نباشد.
این کارشناس سیاسی در پایان اظهار کرد: باید با رفع عیوب نظام پارلمانی دهه ۶۰ یک نظام پارلمانی مسئول و قوی در کشور داشته باشیم.
انتهای پیام/