امارات در صفحه شطرنج یمن نقش سرباز را بازی میکند/ خروج کنترل بحران از دست سعودیها
گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ پادشاهی عربستان و امارات دو کشوری هستند که با ادعای مقابله با تسلط غیرقانونی انقلابیون بر صنعاء، برای مقابله با نیروهای جنبش انصارالله در یمن و تسهیل عملیات نظامی ائتلاف موسوم به «ائتلاف عربی» میلیونها دلار هزینه کردهاند. در واقع، سه سال است که امارات و عربستان همه نوع خطری را به جان خریدهاند تا بتوانند به زعم خود مقابل یک «قیام محلی» ایستادگی کنند.
این تلاشها و هزینهها اکنون به مرحلهای رسیده است که میتوان آن را «بنبست دیپلماتیک اعراب» در تقابل با بخشی از نیروهای انقلابی منطقه عنوان کرد. گروهی که در مقابل ظلم و فساد دولتی دستگاهی که به زعم اعراب از وجاهت بینالمللی برخوردار است، ایستادند و توانستند با تسلط بر نقاط مختلف این کشور، از صنعاء در شمال گرفته تا عدن در جنوب دولت یمن را به استعفای اجباری وادار کنند.
طبق گزارش رویترز، از هفته گذشته و بهدنبال ایستادگی جنبش انصارالله در مقابل حملات هوایی ائتلاف بینالمللی به جنوب یمن، این حملات متوقف شده است و سعودیها به مانند سابق نمیتواند خود را درگیر اینگونه حملات کنند، چرا که یگانهای موشکی یمن اکنون وارد عمل شدهاند و هر از چندگاهی نقاطی از عربستان و بعضا امارات را هدف موشکهای بالستیک خود قرار میدهند.
کارشناسان سیاسی معتقدند که عربستان و امارات اکنون خطر را در بیخ گوش خود احساس کردهاند و میکوشند در سیاستهای خود نسبت به یمن تجدیدنظر کنند و به درگیریهای میدانی پایان دهند. آدام بارون، عضو شورای روابط خارجی اروپا در اینباره میگوید: «بسیاری از طرفهای اصلی (بحران یمن) معتقدند که میتوانند جرایم سیاسی خود را در نزد متحدانشان توجیه کنند و سپس بر روی درگیری با حوثیها (جنبش انصارالله) متمرکز شوند و باقی موضوعات خود به خود حل میشوند.»
وی افزود: «این تفکر از ریشه اشتباه است و حماقت صاحبان این دیدگاه را میرساند. بدون راه حل سیاسی میان همه طرفهای یمنی امکان پایان دادن به درگیریها وجود ندارد.»
امارات در صفحه شطرنج یمن نقش سرباز را بازی میکند
عربستان در صحنه یمن برای نجات خود از معرکه دنبال قربانی میگردد و در میان اعضای ائتلاف چه کشوری جز امارات میتواند این نقش را بهخوبی بازی کند؟ امارات تاکنون همچون مهره سربازی بوده که با دستورات سعودیها به جلو میرفته و در چند هفته اخیر توانسته به سیبل جایگزین حملات موشکی یمنیها تبدیل شود. از لحاظ ژئوپلتیکی نیز یگانهای موشکی یمن با هدف قرار دادن مواضع مهمی در امارات توانستهاند قدرت خود را در زمینه پرتاب موشکهایشان به نقاط حساس اثبات کنند و این پیام را به گوش «سلام»نشینان سعودی برساند که هرگاه ارادده کنند میتوانند ریاض را هدف قرار دهند.
اماراتیها «بله قربان گوی» سعودیها هستند و باوجود چشیدن طعم موشکهای بالستیک یمنی همچنان به اطاعت از فرامین سلمان بنعبدالعزیز و محمد بنسلمان، پادشاه و ولیعهد عربستان ادامه میدهند و در یک کلام، خواهان شکست انصارالله هستند.
بهگفته یکی از منابع کمیتههای مردمی یمن، امارات با حمایت سعودیها در حال رساندن خود به جنوب یمن است تا نیروهایش جنبشی از جداییطلبان شکل دهند. در سوی مقابل، یمنیها امارات را در کنار عربستان دشمن خود میدانند و بهطور مداوم از این دو کشور بهعنوان اهداف موشکهای قاهر خود یاد میکنند.
بهتازگی امارات در تلاش است تا از سهم خود از ائتلاف عربی بکاهد و شاید بهتر بگویم، میخواهند از صحنه نظامی خارج شوند و به امور جاسوسی و میدانی روی آورند. شاهد مثال این موضوع، نفوذ آنها تا مناطق جنوبی یمن است. علاوه بر این، مقامهای یمنی گفتهاند که عربستان و دولت عبد ربه منصور هادی، رئیسجمهوری مستعفی یمن در تلاش هستند تا نقش جدیدی به امارات بدهند و از آنها را بهعنوان گماشته خود در عدن استفاده کنند.
28 ژانویه (8 بهمن) بود که انور قرقاش، وزیر دولت در امور خارجه امارات، موضع کشورش را در توییتر بیان کرد و گفت: «واضح است که ما همچنان از ائتلاف عربی به رهبری عربستان حمایت میکنیم و برای کسانی که در یمن تلاش میکنند فتنهانگیزی کنند، عزا نمیگیریم.»
بهدنبال این اظهارات بود که ائتلاف عربی بیانیهای صادر و اعلام کرد عربستان و امارات در حفظ به زعم خود «دولت قانونی یمن» (دولت منصور هادی) در صف واحدی قرار دارند و ائتلاف عربی بر موضع خود نسبت به یمن پافشاری دارد.
جنگ یمن از کنترل سعودیها خارج شده است
روزنامه واشنگتنپست چاپ آمریکا در گزارشی مینویسد: «جنگ یمن دیگر در کنترل سعودیها و متحدانشان نیست و درگیریهای جنوب این کشور به سمت شکست نیروهای هوادار منصور هادی پیش میرود.»
این روزنامه میافزاید: «درگیریهای شهر جنوبی عدن میزان بالای شکنندگی این ائتلاف را نشان داد و اثبات کرد نقشههای مختلف عربستان و امارات دیگر کارایی لازم را ندارند.»
در این راستا تحلیلگران یمنی و غربی گفتند درگیریهای عدن نشان داد که تا چه اندازه ظلم تاریخی نسبت به مردم یمن روا شده است که تبعات آن با پایان یافتن درگیریها مشخص میشود.
آبریل لانگلی، تحلیلگر برجسته یمنی میگوید: «وضعیت حکومت مستعفی که در حال مبارزه با نیروهای انصارالله هستند، واقعیت پیچیده محلی را که حاکی از وجود چنددستگی تاریخی است نشان میدهد، موضوعی که مانع از تحقق تلاشها برای دستیابی به صلح است.»
بسیاری از یمنیهای جنوبی (عدن و اطراف) پیشتر معتقد بودند هادی بازمی گردد و اوضاع بهتر میشود، ولی سه سال گذشته ثابت شد که حکومت منصور هادی توانایی تغییر هیچ وضعیتی را ندارد و بلکه میتواند زندگیشان را با خطر نابودی مواجه کند.
حسن جلال، خبرنگار یمنی درباره حضور امارات در جنوب یمن به واشنگتنپست میگوید: «امارات رویاهای خود را در جنوب یمن میبیند و سودای بندر عدن را دارد. حمایت آنها از تحرکات جداییطلبانه و آشوبگرانه در جنوب یمن در همین راستا انجام میشود.»
انتهای پیام/