کابوس بوکوحرام در آفریقا
به گزارش گروه بینالملل خبر گزاری آنا، سازمان عفو بینالملل میگوید گروه تروریستی بوکوحرام دامنه اقدامهای تروریستی خود در نیجریه و کامرون را گستردهتر کرده است.
بر اساس اطلاعات گرد آوری شده از سوی سازمان عفو بینالملل، از ماه آوریل(فروردین) سال جاری میلادی تا کنون، دست کم 223 نفر در حملات بوکوحرام در شمال شرقی نیجریه کشته شدهاند. بیشتر حملات در استان بورنو واقع در شمال شرق نیجریه رخ داده اند. بسیاری از حملات انتحاری از سوی زنان و دخترانی انجام گرفته است که وادار به این کار شدهاند. در اثر حملههای تروریستی بوکوحرام در کشور همسایه یعنی کامرون هم دست کم 158 نفر طی همان دوره زمانی، کشته شدهاند.
حملههای بوکوحرام به رغم کوششهای ارتش نیجریه و کشورهای همسایه برای مبارزه با این گروه تروریستی، همچنان ادامه پیدا کرده است. از سال 2009 تاکنون در اثر فعالیتها و اقدامهای بوکوحرام، حدود 100 هزار نفر کشته شدهاند. سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیهای در روز سهشنبه (14 شهریور) اظهار داشت که حملات بوکوحرام از ماه آوریل تا اوایل سپتامبر 2017 میلادی، در مقایسه با مدت مشابه سال 2016 میلادی، افزایش داشته است.
به گفته سازمان عفو بینالملل، در اثر حملات و انفجارهای انتحاری بوکوحرام در کامرون و نیجریه از آغاز ماه آوریل 2017 تاکنون دست کم 381 غیر نظامی کشته شدهاند. بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از سوی این سازمان، افزایش شدید مرگ و میر غیرنظامیان در نقاط دور افتاده شمال کامرون و ایالتهای بورنو و آداماوا در نیجریه در اثر افزایش استفاده بوکوحرام از بمبگذارهای انتحاری، رخ داده است. این گروه تروریستی، اغلب با استفاده از زنان و دختران و اجبار آنان به حمل مواد منفجره به مناطق شلوغ، عملیاتهای خود را انجام میدهد.
اِیلیون تاین، مدیر عفو بینالملل در غرب آفریقا و آفریقای مرکزی در همین باره گفت: «بوکوحرام دوباره در حال انجام جنایات جنگی در مقیاسی وسیع است. برای مثال، بوکوحرام با هدف کشتن مردم تا سر حد امکان، دختران جوان را مجبور به انجام حملات انفجاری- انتحاری می کند.» او افزود: «این موج جدید خشونتهای بوکوحرام که ناشی از افزایش شدید بمبگذاریهای انتحاری است، نیاز فوری برای حمایت از میلیونها غیرنظامی را در منطقه دریاچه چاد، نشان میدهد. دولتهای نیجریه، کامرون و حتی دولتهای دیگر، باید اقدامهای عاجلی را برای محافظت از غیرنظامیان در برابر این گروه تروریستی انجام دهند.»
شمال شرق نیجریه: مکان کشتارهای دسته جمعی و آدم رباییها
در اثر حملات بوکوحرام در نیجریه از ماه آوریل تاکنون دست کم 223 غیرنظامی کشته شدهاند. هرچند این احتمال وجود دارد که رقم واقعی کشتهها، از این هم بالاتر باشد زیرا ممکن است برخی از حملهها، گزارش نشده باشند. تنها در ماه آگوست حدود 100 غیرنظامی کشته شدند. مرگبارترین این حملهها در 25 جولای رخ داد. شبه نظامیان بوکوحرام در این روز 40 نفر را به ضرب گلوله به قتل رساندند و سه نفر دیگر را طی یورشی به یک تیم تحقیقاتی نفتی در منطقه ماگومری واقع در استان بورنو، ربودند.
از ماه آوریل تاکنون، بمبگذارهای انتحاری بوکوحرام دست کم 81 نفر را در نیجریه کشته اند. از آغاز سال جاری میلادی هم 67 نفر در نیجریه از سوی شبه نظامیان این گروه تروریستی ربوده شدهاند که بیشتر آنها زنان و دختران بوده اند. در ماه آگوست از حملات بوکوحرام به روستاها دو گزارش منتشر شد. در این حملات، جنگجویان بوکوحرام، افراد غیرنظامی را گرد هم جمع کردند و به گلوله بستند، خانه ها و مغازه ها و بازارها را غارت کردند و روستاها را به آتش کشیدند.
مناطق دورافتاده شمال کامرون: مکان حملههای انتحاری هفتگی
در کامرون، در اثر حمله های بوکوحرام از آوریل تا کنون دست کم 158 غیرنظامی کشته شدهاند. افزایش تلفات، ناشی از افزایش حملات انتحاری بوده است. در این کشور از ماه آوریل تاکنون 30 حمله انتحاری - یعنی بیش از یک حمله در هفته - انجام شده است.
مرگبارترین حمله در روز 12 جولای در شهر وازا (Waza) واقع در شمال کامرون رخ داد. بوکوحرام در این حمله یک دختر جوان را مجبور به حمل و انفجار بمبی در یک مرکز بازی ویدیویی شلوغ کرد. در اثر این اقدام، 16 غیرنظامی کشته و دست کم 34 تن زخمی شدند.
در شهر کلوفاتا، واقع در شمال غرب کامرون هم از ماه آوریل تا کنون، 9 حمله تروریستی انجام شده است. در شهر مورا، دومین شهر بزرگ شمال غرب کامرون هم سه حمله تروریستی صورت گرفته است. فرار جنگجویان بوکوحرام از جنگلهای سامبیسا در نیجریه به کوههای ماندارا در کامرون، پس از عملیات های ارتش نیجریه، ممکن است علت افزایش حمله های بوکوحرام در کامرون باشد.
نیاز غیرنظامیان به کمکهای بشر دوستانه
در سراسر منطقه دریاچه چاد، میلیون ها غیرنظامی به خاطر خشونت های بوکوحرام به کمک های فوری بشردوستانه نیاز دارند. در مجموع، به دنبال جنایت های بوکوحرام، حدود 3/2 میلیون نفر در این منطقه آواره شده اند. در این میان، حدود 6/1 میلیون نفر در درون کشور نیجریه و حدود 300 هزار نفر در کشور کامرون، مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند. حدود 400 هزار نفر هم در کشورهای چاد و نیجر آواره شده اند.
بیش از هفت میلیون نفر در سراسر این منطقه با کمبود مواد غذایی روبرو هستند. از این تعداد، حدود پنج میلیون نفر از شهروندان نیجریه و 5/1 میلیون نفر از شهروندان کامرون به شمار می آیند. در این میان، حدود 515 هزار نفر کودک مبتلا به سوء تغذیه شدید وجود دارد که بیش از 85 درصد آنها مربوط به کشور نیجریه است. افزایش ناامنی ها باعث شده است که عملیات های بشردوستانه در بعضی مناطق غیرقابل دسترس شمال شرق نیجریه مشکل یا حتی غیرممکن شود.
اِیلیون تاین، مدیر عفو بینالملل در غرب آفریقا و آفریقای مرکزی پیرامون وضعیت وخیم منطقه دریاچه چاد گفت: «دولتهای منطقه دریاچه چاد، باید کوششهای خود را برای حفاظت از صدها هزار غیرنظامی که در معرض خطر خشونتها، آدم رباییها و سوء استفادههای بوکوحرام قرار دارند، افزایش دهند.» او همچنین گفت که جامعه بینالمللی هم باید کمکهای انساندوستانه حیاتی خود را به میلیونها نفری که در این منطقه محتاج این کمکها هستند، افزایش دهد.
سازمان عفو بینالملل، مستندات نقض حقوق بشر و نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه را که مربوط به جنایتهای جنگی و جنایتهای علیه بشریت بوکوحرام از سال 2010 میلادی به این سو بوده، گردآوری کرده است. همه طرفهای درگیر در مناقشهها از جمله بوکوحرام، به موجب قوانین بینالمللی باید از حملات مستقیم به غیرنظامیان، خودداری کنند.
منبع: پریمیوم تایمز/ ترجمه: محمدرضا پارسا
انتهای پیام/