دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
04 خرداد 1394 - 14:57
رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت:

وجود مواد مخدر در توتون قلیان‌ها/ مصرف قلیان در دختران نوجوان بیش از پسران است

رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، عنوان کرد: در مقایسه با آمار بدست آمده از نتایج تحقیقات انجام شده در سال 82 و 86 مشخص شد، رشد مصرف قلیان در نوجوانان 13 تا 15 ساله بیش از دو برابر بوده است که میزان این رشد در بین دختران بیش از 2 برابر و در پسران نزدیک به 2 برابر بوده است.
کد خبر : 19928

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا دکتر خسرو صادق نیت در نشست خبری که به مناسبت هفته بدن دخانیات برگزار شد، اظهار کرد: مصرف سیگار در کشور یک امر بسیار نگران کننده است و از طرفی مصرف قلیان شیوع شتابان دارد. نتایج مطالعاتی که در سال 82 و 86 انجام شد نشان داد مصرف قلیان در کشور نگران کننده است. مصرف روزانه قلیان تا سال 86 روند ثابت داشته است اما در سال 88 روند مصرف افزایش پیدا کرده است.


وی افزود: در مقایسه با آمار بدست آمده از نتایج تحقیقات انجام شده در سال 82 و 86 مشخص شد، رشد مصرف قلیان در نوجوانان 13 تا 15 ساله بیش از دو برابر بوده است که میزان این رشد در بین دختران بیش از 2 برابر و در پسران نزدیک به 2 برابر بوده است.


رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: شیوع مصرف مواد دخانی در میان پسران در سال 82 حدود 16 درصد و در سال 86 به 31.5 درصد گزارش شده است که مقایسه این دو عدد نشان می‌دهد شیوع مصرف در پسران در حدود 2 درصد بوده است.


وی افزود: اما در بین دختران این میزان از 8.7 درصد به 20 درصد رسیده است؛ یعنی بیش از 2 برابر بوده است.


رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت با بیان اینکه افزایش مصرف دخانیات تنها در سیگار نبوده، بلکه در مصرف قلیان نیز وجود داشته، گفت: میزان دودی که در هر وعده قلیان وارد بدن می‌شود، معادل 2 تا 5 بسته سیگار است. یکی از مشکلات ما این است که قبح مصرف قلیان در خانواده‌ها شکسته شده و خانواده‌ها این مواد دخانی را به صورت دسته جمعی مصرف می‌کنند و افرادی که در کنار آنها قرار دارند با حجم بسیاری دود ناشی از مصرف قلیان قرار می‌گیرند به گونه‌ای که انگار 10 نخ سیگار مصرف گرفته باشند.


صادق‌نیت یکی از نگرانی‌های وزارت بهداشت را دود دسته سوم ناشی از مصرف قلیان دانست و گفت: دودی که بر اثر مصرف قلیان بر روی دیوار، فرش و اجناس منزل می‌نشیند از راه پوست جذب پوست اعضای خانواده به خصوص کودکان زیر 2 سال می‌شود و هم چنین ممکن است موجب وابستگی عصبی در آنها شود.


وی با بیان اینکه بیش از 90 درصد سیگاری ها زیر 18 سال سیگار می‌شوند، عنوان کرد: تداوم این روند، نه تنها میزان مصرف مواد دخانی را کاهش نمی‌دهد بلکه ما را با رشد فزآیند مصرف روبرو می‌سازد.


رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: یکی از مطالعات سازمان جهانی بهداشت نشان داده با اینکه ایران جزو یکی از کشورهای پرمصرف در مصرف مواد دخانی نیست، اما اگر در برابر آن اقدامی صورت نگیرد، طی 3 تا 4 دهه آینده، جزو سه کشور پرمصرف دخانیات خواهیم بود.


وی دسترسی آسان کودکان و نوجوانان را یکی از دغدغه‌های مهم وزارت بهداشت دانست و گفت: متاسفانه کودکان و نوجوانان ما برای خرید یک نان بیش از یک ساعت باید وقت بگذارند اما برای خرید یک نخ سیگار بین 3 تا 5 دقیقه وقت از آنها گرفته می‌شود و این در حالی است که متاسفانه عرضه کنندگان با در اختیار گذاشتن ابزار موجود برای روشن کردن سیگار امکان استعمال آن را در مکان فراهم کرده اند.


صادق نیت افزود: عرضه آسان، قیمت کم، عدم برخورد با فروشندگان به خصوص افرادی که مواد دخانی را در اختیار کودکان و نوجوانان قرار می‌دهند شیوع بالایی را در آینده برای ما به وجود می‌آورد.


رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، گفت: مبارزه با دخانیات یک همت جمعی را می‌طلبد و سایر ارگان‌ها نیز باید با وزارت بهداشت در این خصوص همکاری کنند. یکی از نگرانی‌های ما درخصوص قلیان مواردی است که به محتواهای توتون و تنباکوی آن اضافه می‌شود.


وی افزود: توتون‌های طعم‌دار و معطر 80 درصد مواد شیمیایی و اسانس‌ها را وارد ریه مصرف‌کننده می کند و متاسفانه اخیرا افراد سودجو به سمت استفاده از موادمخدر در ترکیبات قلیان رفته‌اند، به گونه‌ای که گزارش‌هایی از بیمارستان‌ها داشته‌ایم که چند مورد مسمومیت با مصرف شیشه، به دنبال مصرف قلیان را گزارش داده‌اند که متاسفانه این موضوع در کشور در حال رواج است و برخورد با آن نیازمند همکاری و همراهی مردم است.


صادق نیت در خصوص باور غلط برخی افراد مبنی بر اینکه دود قلیان از آب عبور می‌کند بنابراین نمی‌تواند مضراتی را به همراه داشته باشد، گفت: آب قلیان به هیچ وجه دود را تصفیه نمی‌کند و فقط شدت دما را کاهش می‌دهد.


وی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از دلایل کاهش مصرف سیگار در اماکن عمومی متذکر شدن جامعه به افراد سیگاری بوده است که اگر در زمینه قلیان نیز مردم وارد عمل شوند اقدامات وزارت بهداشت موثر خواهد بود.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب