مدار الکترونیک پوستی که با وضعیت سلامت بدن تغییر رنگ میدهد
به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، دانشمندان موفق به توسعه جوهر تغییر رنگدهنده مدار الکترونیک شدهاند که نسبت به تغییرات بدن از جمله سطح قند خون و سدیم واکنش نشان میدهد.
دانشمندان به جای استفاده از جوهر معمولی، از مایعی با حسگر زیستی استفاده کردند. آنها میخواهند سطح پوست انسان را تبدیل به یک صفحهنمایش تعاملی کنند. تکنولوژی مانند این میتواند روش جدید انقلابی در بررسی وضعیت سلامت به ارمغان بیاورد.
این پروژه که «شکاف پوستی» نام دارد، نتیجه همکاری میان محققان دانشگاه MIT و دانشکده پزشکی هاروارد است و ترکیب بینظری از رابط سیالات و بیوتکنولوژی را به نمایش میگذارد.
تاکنون تیم تحقیقاتی سه مدل جوهر ساخته است که در واکنش به تغییرات مایعات درون بافتی، چیزهایی که در میان سلولهای ما به اطراف حرکت میکند، رنگشان تغییر میکند. مایعات درون بافتی تقریبا 16 درصد از وزن بدن انسان را تشکیل میدهد.
از میان این سه جوهر حسگر، یکی از آنها قادر به اندازهگیری سطح قند خون است که بسیار جالب توجه است. اگر میزان قند خون افزایش یابد، حسگر رنگ جوهر را از آبی به قهوهای تبدیل میکند.
داشتن مدار الکترونیک با قابلیت سنجش گلوکز میتواند زندگی را برای افراد مبتلا به دیابت آسانتر سازد چراکه اکثر بیماران دیابتی برای بررسی میزان گلوکز خونشان از دستگاههای خانگی تستهای خون استفاده میکنند که روی پوستشان خراش به جا میگذارد.
این تیم تحقیقاتی همچنین جوهری را تولید کردهاند که در واکنش به سطح PH خون از صورتی به بنفش تغییر رنگ میدهد. حسگر سوم نیز سدیم را شناسایی میکند و در صورت بالا بودن سطح نمک خون، رنگ سبز لرزانی را زیر نور UV به نمایش میگذارد.
شکاف پوستی، دسترسی مستقیمی را به محفظههای درون بدن ایجاد میکند و فرآیندهای متابولیک درونی را در شکل یک مدار الکترونیک قابل چاپ روی پوست منعکس میکند. میتوان از این جوهرها در برنامههای مانیتورینگ مداوم نیز بهره برد از جمله تشخیص پزشکی، خودسنجشی و کدگذاری اطلاعات در بدن.
این تکنولوژی برای فرد بیماری که نیاز به نظارت دقیق رژیم غذایی خود دارد، آسانترین گزینه است. حتی افرادی که علاقهمند به دنبال کردن تغییرات بدن خود هستند هم میتوانند از این فناوری استقاده کنند.
شکاف پوستی اکنون در مرحله اثبات مفهوم قرار دارد و حتی احتمال دارد به مرحله تولید هم نرسد. محققان این جوهرها را روی تکههایی از پوست خوک امتحان کردهاند و با استفاده از تزریق سطح مایعات بدن خوک را تغییر دهد تا واکنش جوهرها را ببینند.
قبل از اینکه استفاده از این تکنولوژی فوقالعاده برای انسان امکانپذیر شود، باید از چندین مرحله آزمایش سخت عبور کند. دانشمندان نگران واکنشهای جانبی و حساسیتهای احتمالی حاصل از این جوهرها در کاربران هستند.
مترجم: هانا حیدری
انتهای پیام/