دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 خرداد 1396 - 14:45

این باتری پمپ قلبی می‌تواند جان هزاران بیمار را نجات دهد

مهندسان استرالیایی موفق به ساخت دستگاه بی‌سیمی شدند که پمپ قلبی بیماران را بدون نیاز به سیم شارژ می‌کند.
کد خبر : 182554

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، اکثر افرادی که از یک پمپ قلبی مانند دستگاه کمکی بطن یا VAD استفاده می‌کنند، می‌دانند که پس از کار گذاشتن دستگاه، سیمی از بدنشان بیرون می‌زند که پمپ را به دستگاه کنترل و باتری متصل می‌کند. اما حالا به نظر می‌رسد این وضعیت ناراحت‌کننده به زودی به پایان خواهد رسید؛ دانشمندان در استرالیا سیستم وایرلسی ساخته‌اند که دستگاه‌های VAD را شارژ می‌کند. همچنین احتمال بروز عفونت در حین پروسه کار گذاشتن دستگاه نیز کاهش پیدا می‌کند.


VAD، دستگاه‌های پشتیبانی مکانیکی قلب هستند که در مواقعی مورد استفاده قرار می‌گیرند که قلب بیمار توانایی پمپاژ متناسب را ندارد. این دستگاه‌ها معمولا وقتی استفاده می‌شوند که بیمار در لیست انتظار پیوند قلب یا در حال بهبود پس از یک عمل جراحی قلب است.


باوجود اینکه هیچ شکی در این موضوع نیست که دستگاه‌های VAD تاکنون جان بسیاری را نجات داده‌اند اما نمی‌شود انکار کرد کارآیی آن پایین و استفاده از آن برای بیماران دردسرساز است.


ماهیندا ویلاثاگاموا، مهندس انرژی در دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند، در این باره می‌گوید: «موسسه ملی بهداشت آمریکا تخمین می‌زند که 100 هزار نفر می‌توانند از مزایای دستگاه VAD بهره ببرند اما به دلیل خطرات ناشی از آنها، نسبتا تعداد اندکی VAD کار گذاشته می‌شود و متاسفانه بسیاری از مردم تسلیم بیماری‌های قلبی می‌شوند».


دستگاه VAD معمولا باعث بروز عفونت در بیمار می‌شود؛ به دلیل وجود یک ورودی به داخل بدن که سیم پمپ را به باتری متصل می‌کند.


ویلاثاگاموا در ادامه توضیح می‌دهد: «بسیاری از مرگ‌ها ناشی از عفونت است چراکه مشکل اصلی با VAD این است که این دستگاه از طریق یک سیم شارژ می‌شود. این سیم از میان پوست می‌گذرد تا VAD را که درون قلب قرار گرفته است، به باتری خارجی وصل کند که بیرون از بدن بیمار و درون یک جلد قرار می‌گیرد. اغلب عفونت در نقطه‌ ورودی سیم به داخل بدن شروع می‌شود که از عوارض اجتناب‌ناپذیر استفاده از این دستگاه است».


بدن انسان‌ کاملا پوشیده از باکتری و دیگر میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا است اما پوست ما وظیفه دارد مانع از ورود آنها به داخل بدن شود؛ کاری که به نحو احسنت آن را انجام می‌دهد. حتی ناحیه‌هایی مانند دهان و بینی هم شیوه‌های خاصی برای دور نگه داشتن میکروارگانیسم‌های ناخواسته دارند.


هرچند، در بیمارانی که از VAD استفاده می‌کنند، با وجود یک سوراخ در بدن که نمی‌توان آن را بست، باکتری‌های موجود در محیط یا روی پوست خیلی راحت می‌توانند وارد بدن شوند. به همین دلیل هم بوده است که دانشمندان سیستم انتقال شارژ بی‌سیمی را اختراع کرده‌اند که دیگر نیازی به وجود دائمی سیم ورودی ندارد.


ویلاثاگاموا اضافه می‌کند: «سیستمی که در حال توسعه آن هستیم شامل یک حلقه مسی بسیار سبک می‌شود که داخل بدن قرار می‌گیرد تا پمپ قلبی یا VAD جاسازی‌شده در قلب را شارژ کند».


در قسمت خارجی بدن بیمار، یک فرستنده و یک باتری قرار خواهد گرفت که فرد می‎تواند آن را در جیب لباس یا کیف کمری خود حمل کند. درون بدن بیمار نیز یک گیرنده تعبیه می‌شود و هیچ نیازی به سیم نیست.


راساد جایاثورانگ، یکی دیگر از محققان دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند، در این باره می‌گوید: «سیستم ما به طور کامل جایگزین سیم می‌شود. در آزمایش‌های انجام شده، این سیستم دارای 94 درصد بهره‌وری در شارژ یک پمپ قلبی بود و نیازی به سیم یا سوراخ کردن پوست هم نبود. تست‌های آزمایشگاهی بیشتری انجام خواهیم داد تا آن را بهبود ببخشیم و سیستم تنظیم فرکانسی مناسبی را ارائه دهیم که تحت شرایط عملیاتی پویا بهترین عملکرد ممکن را داشته باشد».


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب