دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 ارديبهشت 1394 - 09:46
برگزاری مناظره با عنوان «بررسی حقوقی دستاوردهای مذاکرات هسته ایران و ۱+۵» در واحد دامغان

باقرزاده: در مورد مسأله هسته‌ای توافقی صورت نخواهد گرفت/ زیباکلام: چرا مسأله هسته‌ای را خاکریز جنگ با آمریکا کردید؟

مناظره سیاسی با عنوان «بررسی حقوقی دستاوردهای مذاکرات هسته ایران و ۱+۵» با حضور دو نفر از موافقان و مخالفان توافق هسته‌ای در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان برگزار شد.
کد خبر : 18245

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، در این مناظره که حجت الاسلام دکتر محمدرضا باقر‌زاده عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی امام خمینی (ره) و استاد حوزه و دانشگاه و دکتر صادق زیباکلام استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران حضور داشتند، ابعاد حقوقی مذاکرات هسته‌ای ایران و ۱+۵ در لوزان سوئیس مورد نقد و بررسی قرار گرفت.


صادق زیبا کلام به عنوان سخنگوی موافق توافق هسته‌ای در این مناظره با تقدیر و تشکر از واحد دامغان برای برگزاری این قبیل نشست‌ها که طرفین به صورت آزاد و فارغ از هر گونه جهت گیری به بیان مواضع و دیدگاه‌های خود می‌پردازند، گفت: زمانی می‌شود به درک صحیحی از موضوع هسته‌ای رسید که ابتدا یک نگاه کلان نسبت به آنچه که با عنوان بحران و مناقشه هسته‌ای مطرح می‌شود داشته باشیم و نهایتاً به بحث توافق لوزان برسیم. زمانی می‌شود در مورد جزئیات صحبت کرد که به ما بگویند این بسته نهایی است و به تأیید همه رسیده است، لیکن اکنون مثل آن است که ما نصف فیلمی را دیده‌ایم و می‌خواهیم در مورد آن قضاوت کنیم.








زیباکلام: اشکال اساسی این بود که مسأله هسته‌ای کاربرد هسته‌ای پیدا نکرد و از سال ۱۳۸۴ به خاکریزی برای جنگ علیه آمریکا تبدیل شد

وی افزود: آنچه که مسلم است، نمی‌توان این مذاکرات را که طی ۱۲ سال صورت گرفته و اکنون در حال نتیجه دادن است منکر شد لیکن باید نتایج گفتگو‌ها و حاصل آن‌ها را در این سال‌ها نگریست تا بتوان ارزیابی و درک صحیحی از دولت‌ها در فرآیند ثمردهی این مذاکرات پیدا کرد.


باقر‌زاده نیز با ابراز خرسندی از حضور در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان که تعداد بسیاری از دانشجویان آن در رشته حقوق تحصیل می‌کنند، گفت: برگزاری مناظره، پاسخگویی به نیازی است که در کشور مشاهده می‌شود. این نیاز با رویکردی که در دولت یازدهم بوده است نگرانی‌هایی را در جامعه پدید آورده که این نگرانی‌ها حق هر شخصی است که خود را عضو این جامعه می‌داند.


وی افزود: ما در نشست لوزان به کلیات دست پیدا کردیم که مقرر است درباره جزئیات بعداً صحبت شود. دغدغه ما این است که متن تفاهم نامه لوزان که در اکثر سایت‌ها به زبان‌های مختلف و بخصوص فارسی و انگلیسی قرار گرفته است دارای تفاوت‌هایی است که البته بسیار جزئی است. لیکن مورد دغدغه است و سؤالی که در این مورد مطرح می‌شود این است که چرا وزارت امور خارجه کشورمان در مورد ترجمه توافق نامه که جنبه حقوقی دارد تساهل می‌کند؟ آیا در مقابل آمریکا که نسبت به انتشار فکت شیت اقدام کرد ما عاجز هستیم؟ لذا برای آنکه بدانیم آنجا چه خبر بوده است باید فیلم‌ها را دید که البته در واقع نیز این امر غیر ممکن است. پس چرا در مورد فکت شیت کوتاهی می‌شود؟ البته طبق صحبت‌های دولت، پس از مذاکرات لوزان، فکت شیتی در وب سایت دولت منتشر شد که پس از مدت کوتاهی برداشته شد لیکن من عقیده دارم باید آن فکت شیت احیا شده و دوباره در وب سایت دولت قرار گیرد تا بتوانیم با فکت شیت‌های آمریکائی‌ها مقایسه کنیم زیرا این فکت شیت‌ها بار حقوقی دارد و می‌توان به آن‌ها استناد کرد.



عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی امام خمینی (ره) ادامه داد: من عقیده دارم که در مورد مسأله هسته‌ای توافقی صورت نخواهد گرفت و اشکالی که دولت یازدهم نسبت به دولت دهم وارد داشته این است که در آن دولت فقط بیانیه خوانده شد ولیکن نتیجه‌ای در بر نداشت، فلذا اکنون هم با عقلانیت و تدبیر و دیپلماسی بهتر و گفتگو، در حال خواندن بیانیه هستید!








باقرزاده: طبق صحبت‌های دولت، پس از مذاکرات لوزان، فکت شیتی در وب سایت دولت منتشر شد که پس از مدت کوتاهی برداشته شد لیکن من عقیده دارم باید آن فکت شیت احیا شده و دوباره در وب سایت دولت قرار گیرد

زیباکلام نیز صحبت‌های خود به کاربرد مسأله هسته‌ای پرداخت و گفت: اشکال اساسی این بود که مسأله هسته‌ای کاربرد هسته‌ای پیدا نکرد و از سال ۱۳۸۴ به خاکریزی برای جنگ علیه آمریکا تبدیل شد. ما نباید اموری که منافع ملی ما هستند را فدای دعوای سیاسی کنیم. ۹۹درصد دعوای ما و غرب درباره غنی سازی و اصالتاً ریشه دعوای ما با غرب مسأله غنی سازی اورانیوم است. تمام دغدغه کشورهای غربی و آمریکا این است که هر کشوری که بتواند ۳ درصد اورانیوم را غنی سازی کند توانایی غنی سازی تا مرز ۹۹درصد را نیز خواهد داشت و این غنی سازی لازمه ساخت بمب اتمی است که آنان از این موضوع هراس دارند. کشورهای غربی می‌خواهند اطمینان پیدا کنند که فعالیت‌های هسته‌ای که ایران انجام می‌دهد هرگز منجر به تولید سلاح هسته‌ای نخواهد شد.


وی به تشریح سایر دغدغه‌های کشورهای غربی درباره مسأله هسته‌ای پرداخت و گفت: در گذشته سوء استفاده‌های زیادی به لحاظ ابزاری از مقوله هسته‌ای و ارتباط با آمریکا صورت گرفته و یکی دیگر از این سوء استفاده‌ها بحث هزینه و فایده است که برخی می‌گویند آیا این فعالیت‌ها توجیه اقتصادی دارد یا خیر؟


باقر‌زاده و زیباکلام در ادامه این مناظره پاسخگوی سؤالات کتبی و شفاهی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان درباره زوایای حقوقی مذاکرات۱+۵ بودند.


دکتر احمدرضا بهنیافر رئیس دانشکده حقوق واحد دامغان هم در ابتدای این میزگرد، با تشکر از حضور صمیمی دانشجویان به شرح مختصری از عملکرد آموزشی و پژوهشی این دانشکده پرداخت و گفت: فضای گفتگومحور با حضور استادان مجرب می‌تواند زیرساخت‌های علمی بسیاری از قراردادهای حقوقی بین المللی را تبیین کند و این مناظره نیز به منظور معرفت افزایی علمی دانشجویان برپا شده است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب