دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 خرداد 1396 - 17:05

دیگر هیچ دیواری سد راه عکاسی نمی‌شود

دانشمندان با استفاده از امواج وای‌فای راهی پیدا کرده‌اند تا از میان دیوارها هم عکسبرداری کنند.
کد خبر : 182129

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از ScienceAlert، امواج وای‌فای می‌تواند از میان دیوارها بگذرد. این حقیقت را به راحتی می‌توان از یاد برد؛ در حالی که هر روز با استفاده از امواج نامرئی یک روتر بی‌سیم که در اتاق دیگری قرار گرفته است، به گشت و گذار در فضای مجازی می‌پردازیم.


با این حال، گذر همه اشعه‌های مایکروویوی به گوشی همراه، تبلت و لپ‌تاپ‌های ما نمی‌افتد. روترها سیگنال‌های خود را در همه جهات پخش و منتشر می‌کنند؛ درست مانند اینکه لامپی نامرئی در خانه‌ها و اداره‌های ما روشن شود.


حالا دانشمندان آلمانی راهی برای بهره‌برداری از این ویژگی پیدا کرده‌‌اند تا هولوگرام یا عکس سه‌بعدی اشیای داخل یک اتاق را، از خارج از آن اتاق، بگیرند.


فیلیپ هال، دانشجوی 23 ساله فیزیک در دانشگاه مونیخ، در این باره می‌گوید: «اساسا می‌توان یک اتاق را با نقل و انتقلات وای‌فای شخص اسکن کرد».


هال در ابتدا این دستگاه را به عنوان بخشی از پایان‌نامه خود و با کمک سرپست علمی، فریدمن رینهارد، ساخت. سپس این دو مطالعه‌ای درباره تکنیک خود به مجله « Physical Review Letters» ارائه دادند که به زودی منتشر خواهد شد. هال می‌گوید در حال حاضر این فناوری تنها در مرحله نمونه اولیه قرار دارد و دارای رزولوشن محدود است.


وی دمی‌افزاید: «اگر یک فنجان قهوه روی میز باشد، می‌توانید ببینید که چیزی آنجاست اما نمی‌توانید شکل آن را ببینید. همچنین می‌توانید فرم بدنی یک انسان یا یک سگ روی کاناپه را تشخیص دهید. در واقع قادر به دیدن همه اشیائی هستید که اندازه آنها بیشتر از چهار سانتی‌متر باشد».


تقریبا چند سالی می‌شود که توانایی دیدن از میان دیوار با استفاده از امواج وای‌فای پدیدار شده است.


بعضی از دستگاه‌ها با یک یا دو آنتن وای‌فای می‌توانند مزاحمت‌های خانگی یا اشیای متحرک را شناسایی کنند. برخی دیگر با استفاده از تعداد زیادی آنتن قادر به ساخت تصاویر دو بعدی هستند. اما به گفته هال، تا به حال کسی از وای‌فای برای ساخت هولوگراف سه‌بعدی از کل یک اتاق و وسایل داخل آن استفاده نکرده است.


وی می‌گوید: «از آنجایی که ما سیگنال‌های بیشتری را ثبت می‌کنیم، روش ما تصاویر بسیار بزرگ‌تری را ارائه می‌دهد. در این روش ما کل سطوح اتاق را اسکن می‌کنیم».


روش هال از دیگران متفاوت است؛ چرا؟


اول، در این دستگاه از دو آنتن استفاده می‌شود: یکی ثابت در محل و دیگری که حرکت می‌کند. آنتن ثابت پس‌زمینه میدان وای‌فای را ثبت می‌کند؛ به عنوان مرجع در محلی که قرار گرفته کار می‌کند. در این میان آنتن دیگر به صورت دستی جا‌به‌جا می‌شود تا میدان امواج همان وای‌فای را از محل دیگری ثبت کند.


هال اضافه کرد: «نیازی نیست که این آنتن‌ها خیلی بزرگ باشند؛ آنتن‌های کوچک مثل آنتن گوشی‌های هوشمند هم برای این کار کافی است».


دوم، هر دو آنتن نه تنها می‌تواند شدت(روشنایی) سیگنال وای فای را ثبت کنند بلکه قادر به ثبت فاز آن هم هستند: یک ویژگی نوری که از ای واقعیت نشات می‌گیرد که درواقع یک موج است. برای مثال، نور لیزری تنها یک فاز دارد، در حالی که یک لامپ رشته‌ای ترکیبی از فازهای مختلف نوری را منتشر می‌کند. درست مانند لیرز، روترهای وای فای هم اشعه مایکروویوی را در یک فاز منتشر می‌کنند.


درنهایت، سیگنال‌های دریافتی از هر دو آنتن به طور همزمان وارد یک کامیپوتر می‌شود و نرم افزار مخصوصی تفاوت‌ در شدت و فاز سیگنال‌ها (کم و زیاد شدن آنها در طی زمان) را نشان می‌دهد.


نرم افزار تصاویر دو بعدی زیادی تولید می‌کند، سپس آنها را در یک هولوگرام سه بعدی در کنار هم قرار می‌دهد و به خاطر این که وای فای از اکثر دیوارها عبور می‌کند، این هولوگرام‌ها اشیای داخل اتاق را نیز نشان می‌دهند.‌


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب