دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 ارديبهشت 1396 - 10:51

روش‌های اصلاح پیرچشمی

مواجهه با عوارض ناشی از فرسودگی ارگان‌های بدن برای هر کدام از ما گریز‌ناپذیر است. ممکن است در عارضه‌ای همچون سفید شدن مو، ژن‌ها نقش مهمی را ایفا کنند و به تناسب آن، برخی در سنین 18-17 سالگی موهایشان سفید شود و برخی دیگر حتی تا 60 سالگی یک تار موی سفید نداشته باشند، اما این موضوع درباره عدسی چشم‌ها متفاوت است. به گفته متخصصان، تقریبا بدون استثنا همه افراد بین سنین 45-40 سالگی با مسأله‌ای به نام «پیرچشمی – Presbyopia» مواجه می‌شوند.
کد خبر : 174685

به گزارش گروه رسانه های دیگر خبرگزاری جام جم، شاید شما هم جزو افرادی باشید که عینک زدن را دوست نداشته باشید و با خود فکر کنید هر وقت پیرچشمی نمایان شد، با راهکارهای درمانی موجود از جمله لیزرتراپی یا کاشت لنز، این جریان طبیعی را به کمک دانش نوین و فناوری روز مدیریت می‌کنید. بدون شک گروه دیگر از مخاطبان این گزارش، افرادی هستند که دچار پیرچشمی شده‌اند یا در آستانه آن قرار دارند.



در هر وضعیتی که هستید، از شما می‌خواهیم، قبل از هرگونه اقدامی ابتدا توصیه‌های دکتر فیروزه رحیمی، جراح چشم و فوق‌تخصص قرنیه در این زمینه را مطالعه بفرمایید. سپس تصمیم‌گیری کنید.


کاهش قدرت چشم برای دیدن اشیای نزدیک


پیرچشمی، پدیده‌ای است که به علت کم شدن قدرت تطابق چشم و تحت تاثیر افزایش سن نمایان می‌شود. ساختمان چشم به گونه‌ای طراحی شده که هر چه شیء به آن نزدیک‌تر می‌شود، باید قدرت خود را از طریق عمل تطابق بالا ببرد تا بتواند تصویر را واضح ببیند، اما بعد از 40 سالگی این قدرت تطابق کاهش می‌یابد.


دکتر فیروزه رحیمی در ادامه گفت‌وگوی خود با جام‌جم می‌گوید: حتما بارها مشاهده کرده اید بچه‌های دو سه‌ماهه برای دیدن اشیا، آنها را تا فاصله 10سانتی‌متری چشم خود نزدیک می‌آورند چون چشم از قدرت تطابق خیلی بالایی برخوردار است اما هر چه سن بالاتر می‌رود، قدرت تطابق کمتر می‌شود‌. به همین دلیل است که فرد برای مطالعه کتاب یا دیدن اشیای نزدیک دچار مشکل می‌شود.


شرایط پیرچشمی در افراد نزدیک‌بین


افرادی که نزدیک‌بین هستند و از دوران جوانی برای دیدن اشیای دور از عینک کمک گرفته‌اند، در سنین بالا می‌توانند بدون عینک و با چشم خود نزدیک را ببینند.این استاد گروه چشم بیمارستان فارابی در توضیح بیشتر این موضوع به سوال یکی از مراجعانش اشاره می‌کند و می‌گوید: مراجعه‌کننده‌ای از من پرسید، چرا دوست 50 ساله من هنوز عینک پیرچشمی نمی‌زند، ولی من از 45 سالگی دارم عینک پیرچشمی می‌زنم‌؟ این فرد 50 ساله به دلیل عیب انکساری برای دیدن اشیای دور از عینک استفاده می‌کند اما برای دیدن اشیای نزدیک نیازی به عینک ندارد و می‌تواند از آن استفاده کند.


وی ادامه می‌دهد: پیرچشمی میزان و شدت آن بر حسب این که شماره عینک فرد چند است، می‌تواند متفاوت باشد. اگر چشم برای دیدن دور مشکلی نداشته باشد، این افراد نیز از 45-40سالگی با پیرچشمی مواجه می‌شوند.


تاثیر لیزر بر درمان پیرچشمی


به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، متداول‌ترین روش اصلاح پیرچشمی عینک زدن است. فرد برای دیدن اشیای نزدیک از یک عینک می‌تواند استفاده کند، اما اگر برای دیدن دور هم مشکل دارد، می‌تواند از عینک دو دید استفاده کند. به این شکل شیشه عینک به گونه‌ای تنظیم می‌شود که فرد بتواند هم فاصله دور و هم نزدیک را متناسب با نیاز خود مشاهده کند. هر چند دوتا سه هفته طول می‌کشد که فرد به آن عادت کند. حسن آن این است که نیازی به تعویض مداوم عینک برای مشاهده دور و نزدیک نیست.


به گفته دکتر رحیمی،‌ روش‌های دیگری نیز برای درمان پیرچشمی وجود دارد. درمان با لیزر، یکی از این راه‌هاست. استفاده از این روش در چند سال اخیر متقاضیان متعددی داشته است اما هیچ‌کدام، رضایت صددرصد و کاملی برای بیمار فراهم نکرده و به عنوان روشی که رافع پیرچشمی باشد، پاسخ نداده است. هنوز با فردی مواجه نشده‌ایم که از به کارگیری این روش درمانی رضایت داشته باشد.


استفاده از لنز درداخل چشم یکی دیگر از روش‌های درمان است، اما از این راهکار تنها کسانی می‌توانند استفاده کنند که به‌واسطه کدر شدن عدسی چشم، مجبور به جراحی و جایگزینی عدسی مصنوعی می‌شوند.


عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید: لنزهایی که برای اصلاح وضعیت عدسی استفاده می‌شوند، دید دور فرد را اصلاح می‌کنند اما لنزهای چندکانونی گران قیمتی (‌3 میلیون تومان) نیز وجود دارند که می‌توانند دید افرادی را که به پیرچشمی مبتلا هستند، اصلاح کنند و فرد امکان مشاهده اشیای دور و نزدیک را به طور همزمان پیدا می‌کند.


استاد گروه چشم بیمارستان فارابی در پاسخ این پرسش که افرادی که قبل از چهل سالگی و ابتلا به پیرچشمی به دلیل عیب انکساری چشم خود را لیزیک کرده‌اند، آیا به پیرچشمی مبتلا می‌شوند، می‌گوید: وضعیت چشم این افراد نیز مانند افراد عادی است. ما هیچ آدمی را نداریم که بعد از 40 سالگی بر اثر ابتلا به پیرچشمی بی نیاز از عینک باشد چون بالاخره عدسی چشم در اثر افزایش سن سفت می‌شود و با تغییر تطابق و کاهش قدرت دید مواجه می‌شود.


تاثیر دیابت در پیرچشمی


افرادی که به ضعف عمومی یا بیماری دیابت مبتلا هستند، زودتر دچار پیرچشمی می‌شوند.در مواقعی نیز افراد 43-42 ساله‌ای وجود داشته‌اند که به پیرچشمی مبتلا نبوده‌اند، اما در اثر یک بیماری سخت علائم پیرچشمی در آنها آشکار شده است.


نقش اپتومتریست‌ها در درمان پیرچشمی


ممکن است شما هم جزو افرادی باشید که قبل از مراجعه به پزشک متخصص به اپتومتریست مراجعه کنند.اپتومتریست‌ها چشم پزشک نیستند، اما تجویز عینک را بلد هستند.در صورتی که فردی بعد از دریافت عینک همچنان با تاری دید مواجه بود، باید به چشم پزشک مراجعه کند چون ممکن است، کاهش دید متاثر از بیماری شبکیه، قرنیه یا آب مروارید باشد که با تجویز عینک دید به حد کامل نمی‌رسد.


پیرچشمی زودرس در مناطق گرمسیر


افرادی که در مناطق بسیار گرمسیر زندگی می‌کنند، مانند مناطق جنوب ایران، زودتر به پیرچشمی مبتلا می‌شوند. آفتاب و اشعه ماورای بنفش در سفتی زود هنگام عدسی و کاهش قدرت تطابق چشم تاثیر دارد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب