دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
27 اسفند 1395 - 11:09

قدیمی‌ترین فسیل گیاهی کشف شد

دانشمندان به تازگی فسیل‌هایی را در «چیتراکوت» هندوستان کشف کرده‌اند که معتقدند قدیمی‌ترین فسیل گیاهی است. این گیاه ظاهری شبیه جلبک قرمز دارد.
کد خبر : 166610

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از گیزمگ، تاریخ اولیه کره زمین هنوز هم در هاله‌ای از ابهام قرار دارد اما محققان به مرور زمان بخش‌هایی از آن را کشف می‌کنند. محققان در تحقیقات اخیر خود به فسیلی دست یافته‌اند که معتقدند قدیمی‌ترین فسیل گیاهی است که تاکنون پیدا کرده‌اند.


به گفته محققان، حیات چندسلولی‌ها چند صد میلیون سال پیش از آنچه تصور می‌شد شکل گرفته است. وجود حیات به حدود 3/7 میلیارد سال پیش یا حتی زودتر برمی‌گردد که در بسترهایی از میکروب‌های تک سلولی فسیل‌شده موسوم به «استروماتولیت‌»ها باقی مانده بودند اما زمان شکل‌گیری حیات برای انواع چندسلولی‌هایی چون «یوکاریوت‌ها» طولانی‌تر بوده است.


دانشمندان موزه تاریخ طبیعی سوئد فسیل‌های تازه‌ای پیدا کرده‌اند که پرده از راز مان شکل‌گیری حیات پیشرفته برمی‌دارد. آنها دو نوع فسیل در استروماتولیت‌های سیانوباکتری‌ها یافتند: یکی از آنها ساختاری شبیه رشته‌های نخ و دیگری بیشتر شبیه گوشت بود.


ظاهر این فسیل‌ها بسیار شبیه جلبک‌های قرمز بود و محققان بر این باورند که قدمت آنها 400 میلیون سال بیشتر از زمان شکل‌گیری جلبک‌های قرمز باشد. تا پیش از این دانشمندان تصور می‌کردند جلبک‌های قرمز قدیمی‌ترین فسیل‌های گیاهی هستند.


با وجود این، به دلیل در اختیار نداشتن باقی‌مانده DNA، محققان به طور 100 درصد درباره این اطلاعات جدید اطمینان ندارند اما ویژگی‌های به دست آمده، ریخت‌شناسی و ساختار جلبک‌ را به خوبی نشان می‌دهد. زمان حیات قابل مشاهده گیاهی بسیار پیش‌تر از زمانی بوده است که محققان تصور می‌کردند.


دانشمندان فسیل جلبک‌ کشف‌شده را با میکروسکوپ توموگرافی اشعه ایکس مورد بررسی قرار دادند و توانستند ویژگی‌های کلیدی را در آن مشاهده کنند. آنها در داخل سلول‌های این جلبک‌ پلاکت‌هایی را مشاهده کردند که به نظر می‌رسد بخشی از ساختارهای مسئول فتوسنتز باشند و نیز دیواره سلولی شباهت بسیار زیادی به ساختار جلبک‌های قرمز داشت.


این سلول‌ها به شکل الگویی پراکنده قرار گرفته‌اند که به آن «فواره‌های سلولی» می‌گویند و همین الگو در جلبک قرمز نیز مشاهده می‌شود. این کشف جدید دانشمندان زمان شکل‌گیری حیات چندسلولی‌ها را به سال‌ها عقب‌تر برگردانده است.


مترجم: ندا اظهری



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب