دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
17 اسفند 1395 - 13:16
نشست تخصصی بحران آب و مصائب سرزمین بدون آمایش برگزار شد

پرفسور کردوانی: اینکه هر ثانیه 300 متر به کویرهای کشور اضافه می‌شود، درست نیست

نشست تخصصی بحران آب و چالش‌های برنامه ریزی شهری با حضور پرفسور کردوانی چهره ماندگار و پدر علم کویرشناسی ایران ، رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی، رئیس کارگروه تخصصی شهرسازی ، رئیس دانشکده هنر و معماری و جمعی از استادان و دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در این دانشگاه برگزار شد.
کد خبر : 164471

به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا از مشهد، پرویز کردوانی پدر علم کویرشناسی ایران در این نشست در باره تالیف کتاب خشکسالی و راه‌های مقابله آن در ایران و طرح‌های پیشنهادی مسئولان برای تامین آب در کشور توضیحاتی داد.




وی با تاکید بر اینکه چاه‌های عمیق منابع آبی کشور را نابود کردند، افزود: کمبودهای امروز آب در کشور به خاطر حفر بی‌رویه چاه‌های عمیق و استفاده بیش از حد از آب‌های زیرزمینی است.


کردوانی گفت: نشست کردن زمین، خالی‌شدن سفره‌های آب زیرزمینی، خشک‌شدن قنات‌ها و تالاب‌ها و بسیاری از مشکلات دیگر از حفر بی رویه همین چاه‌های عمیق نشات می گیرد.


به گفته کردوانی؛ در سه دهه آینده همه کویرها خشک می‌شوند و دیگر حتی نمک هم نمی‌دهند مانند کویر قم و کویر جاجرم که از بس دورشان چاه زدند، در حال خشک‌شدن هستند

وی با بیان اینکه اکنون 1650 حلقه چاه در رفسنجان حفر شده است، اظهار کرد: این در حالی است که رفسنجان باید فقط 40 حلقه چاه می‌داشت و این امر باعث کاهش آب در این منطقه شده است.


کردوانی با بیان اینکه بین کویر و بیابان تفاوت بسیاری است، افزود: اینکه می گویند هر ثانیه 300متر به کویرهای کشور اضافه می‌شود ، درست نیست چون هر ثانیه 300 متر پوشش گیاهی در حال از بین رفتن است و در واقع به بیابان اضافه می‌شود.


وی بیان کرد: بیابان منطقه وسیعی است که از لحاظ آب و گیاه فقیر باشد و سال‌ها باران نیاید، بنابراین کویر نه تنها جنبه اقتصادی و گردشگری دارد، بلکه در تامین مواد شوینده، شیشه‌سازی، کاغذسازی، صنایع پتروشیمی، نمک و حتی استخراج نفت موثر است.


به گفته وی؛ در سه دهه آینده همه کویرها خشک می‌شوند و دیگر حتی نمک هم نمی‌دهند مانند کویر قم و کویر جاجرم که از بس دورشان چاه زدند، در حال خشک‌شدن هستند.


این استاد دانشگاه از تبدیل روستاها به شهر انتقاد کرد و گفت: یکی از مسائلی که تبدیل‌شدن روستا به شهر را بدنبال دارد بدترشدن وضع آب است، چراکه حفر چاه در شهرها مجاز است و این امر باعث مهاجرت روستائیان به شهر و عدم توسعه کشاورزی می شود.


به گزارش آنــا، دکتر مهدی نیا رئیس دانشکده هنر و معماری واحد مشهد در ابتدای این نشست ضمن خیر مقدم بر اهمیت و ضرورت کمبود منابع آب، خشکسالی ها و ریزگردها تاکید کرد و آن را ناشی از عدم مدیریت صحیح دانست.


کامران رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی و همایی فر رئیس کارگروه تخصصی شهرسازی سازمان نظام مهندسی استان خراسان رضوی نیز با بیان مطالبی بر ایجاد طرح جامع و زیر بنایی برای معضل کم آبی و مدیریت منابع و تشکیل کارگروه برای توسعه در هر زمینه ای توسط سه نهاد دانشگاه ، سازمان نظام مهندسی و شهرسازی تاکید کردند.


برگزاری پانل علمی و پاسخ دادن به سئوالات دانشجویان و تقدیر از دانشجویان فعال از دیگر برنامه های این نشست بود که توسط گروه تخصصی شهرسازی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان خراسان رضوی با همکاری مدیریت پژوهش دانشکده هنر ومعماری و گروه شهرسازی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و انجمن صنفی مهندسان شهرساز استان خراسان رضوی در سالن اجتماعات دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی مشهد انجام شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب