ظریف: ایرانی ها به آمریکا بی اعتمادتر شدهاند/در آزاد شدن تعدادی از دو تابعیتیها نقش داشتم
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز جمعه مهمان ویژه اندیشکده شورای روابط خارجی آمریکا بود و با حضور و سخنرانی در جمعی از نخبگان، اندیشمندان و اصحاب فکر و قلم آمریکا به تبیین راهبرد اصولی سیاست خارجی کشورمان پرداخت.
ظریف در این جلسه ضمن تشریح دیدگاههای کشورمان در خصوص برجام، بحران فعلی در سوریه، موضوع فلسطین، سیاستهای تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی و ادامه پروژه ایرانهراسی از سوی معاندان و دشمنان جمهوری اسلامی ایران، افزود: «این دشمنیها و فریب افکار عمومی، موضوع تازهای نیست؛ لیکن بعد از اجرای برجام، پروژه ایرانهراسی در دستور کار اصلی بدخواهان ایران قرار گرفته و جالب است که امسال همزمان با شروع مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دشمنان ما با نصب بیلبوردهایی در سطح شهر نیویورک و به منظور تشدید جو ضد ایرانی عکس اینجانب را با این جمله منتشر کردهاند که منظور سیاسیون و رهبران ایران از مرگ بر آمریکا، همان مرگ بر مردم آمریکا است؛ در حالی که بنده هیچ گاه علیه مردم آمریکا چنین سخنی به زبان نیاوردهام.»
وزیر امور خارجه کشورمان در پایان این جلسه که با حضور بیش از 220 نفر از اعضای این اندیشکده برگزار شد، به سوالات تعدادی از شرکتکنندگان پاسخ داد.
ظریف در پاسخ به اظهارات یکی از اعضای این اندیشکده که مقاله اخیر ظریف در روزنامه نیویورک تایمز را مورد تمجید قرار داد و نظر وی را برای «خلاص شدن از وهابیت» پرسید اظهار داشت: «پیروان این تفکر که اساس آن بر پایه برداشتی بسیار کوتهبینانه و مردود از شریعت راستین اسلام است، بسیار اندک بوده و حتی مقامات سعودی نیز خود را بری از آن میدانند، لیکن این گروه که دارای نفوذ و منابع مالی هستند همچنان از طریق مراکز و مدارسی خاص در نقاط مختلف جهان به تبلیغ تفکر خشن و هراس افکن خود ادامه میدهند.»
همچنین ظریف در بخشهایی از این پرسش و پاسخ به این موضوع اشاره کرد که بانکهای اروپایی پس از گذشت هشت ماه از اجرای برجام ،هیچ معاملهای با ایران نداشتهاند. او تأکید کرد: «مقصر این کاستی آمریکا است.»
ظریف افزود: «ایرانیان نسبت به قبل از برجام، اطمینان کمتری به آمریکا پیدا کردهاند. آمریکاییها به بانکهای اروپایی میگویند با ایران معامله کنید ولی... و این ولی به اندازه پنج صفحه اما و اگر است که آنها را از معامله منصرف میکند.»
وی تأکید کرد: «اینکه ما در مذاکرات هستهای با آمریکا وارد موضوعات دیگر نشدیم، عاقلانه بود.»
ظریف در پاسخ به سئوالاتی درباره برخی اتباع دو تابعیتی که در ایران دستگیر شدهاند، اظهار داشت: «متاسفانه برای برخی ایرانیان که در خارج هستند و به ایران آمدهاند، اتفاقاتی افتاده است. رئیسجمهوری هیچ نقشی در این موارد ندارد. بخش اجرایی هیچ کنترلی بر دستگاه قضایی ندارد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان افزود: «مشخص است که بسیاری از کشورها تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناند. وقتی آنها وارد کشور میشوند کسی به پشت پاسپورت آنها نگاه نمیکند و قوانین شهروندی کشورشان شامل حال آنها هم میشود. صدها هزار، میلیونها ایرانی در خارج از ایران هستند؛ صدها هزار نفر از آنها دائما به ایران میآیند و ایران را ترک میکنند بدون اینکه مشکلی برایشان پیش آید. متاسفانه اتفاقهایی برای برخی از آنها رخ میدهد و من در این باره قضاوت نمیکنم. امیدوارم وضعیت آنها به طور دوستانه حل شود. همانطوریکه من در آزاد شدن شماری از آنها در گذشته نقش داشتم و امیدواریم این امر باز هم در آینده ادامه یابد. برخی به دلائل سیاسی اصرار دارند بگویند این امر طی دوره سه ساله ای که آقای روحانی بوده است رخ داده ولی آقای روحانی نقشی در آن ندارد هیچ رئیسجمهوری نقشی در این موارد ندارد. دستگاه قضایی مستقل از قدرت اجرایی است.»
وی همچنین درباره آتشبس در سوریه اظهار داشت: «امیدوارم آتشبس در سوریه باقی بماند ولی به نظر میآید که باقی نخواهد ماند. ما به دولت سوریه در جنگ با تروریسم کمک میکنیم و آن را انکار نمیکنیم.»
ظریف همچنین در بخش دیگر از صحبتهای خود تأکید کرد: «عربستان سعودی همان است که از صدام حمایت کرد تا مردم ما را بکشد. مقدار پولی که سعودیها به صدام دادند غیرقابل باور است.»
وی ادامه داد: «سعودیها، طالبان و القاعده را تامین مالی کردند و اکنون هم داعش و النصره را تامین مالی میکنند.»
با وجود این، ظریف گفت: «عربستان باید بخشی از راه حل سوریه باشد.»
انتهای پیام/