دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
19 فروردين 1394 - 14:41
در دهمین دور مسابقات ربوکاپ آزاد ایران انجام شد

نمایش ربات کروی دانشجویان دانشگاه اصفهان که می‌تواند مراقب کودکان باشد

دانشجویان دانشگاه اصفهان در دهمین دور مسابقات ربوکاپ آزاد ایران، ربات کروی را معرفی کردند که در تمامی جهات حرکت می کند و برای ارسال اطلاعات از مناطق خطرناکی که برای انسان ها مضر است، طراحی شده است.
کد خبر : 11653

به گزارش خبرنگار گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، فرشاد خادمیان و سمیرا اسیری، دانشجویان کارشناسی ارشد مگاترونیک دانشگاه اصفهان، ربات کروی، رباتی شبیه به توپ است که در تمامی جهات حرکت می کند و در مکان های خطرناکی که برای انسان مضر هستند، کاربرد دارد.


خادمیان گفت: «بیشتر جرم این ربات در بخش نیمکره پائینی آن قرار گفته است. در نتیجه این ربات با تغییر مرکز ثقل خود، به سمت جلو و عقب حرکت می کند. از آنجاکه این ربات با تغییر مرکز ثقل خود حرکت می کند، انرژی بسیار کمی مصرف می کند و هیچ گاه واژگون نمی شود».


به گفته خادمیان، صفحه ای در این ربات وجود دارد که همواره و در هر شرایطی حتی در زمان حرکت ربات، ثابت و افقی باقی می ماند. همین امر موجب می شود که بتوان روی این صفحه افقی، دوربین نصب کرد تا در مواقعی که لازم است، ربات فیلم یا عکس بگیرد.


خادمیان افزود: «در این ربات، 5 حسگر به کار رفته است که عبارتند از انکودر، ژیروسکوپ، تشخیص گاز، آلتروسونیک و دماسنج».


وی عنوان کرد: «حسگر ژیروسکوپ به عنوان زاویه سنج، شتاب سنج و سرعت سنج به طور همزمان، انکودر برای گزارش موقعیت ربات درباره حرکت سیستم به صورت سانتی متری، حسگر گاز برای شناسایی گازهای خطرناک CO، LPG و CH4 به کار رفته اند».


وی همچنین گفت: «حسگرهای الکتروسونیک به منظور جلوگیری از برخورد با مانع و دماسنج نیز برای گزارش دمای محیط به اپراتور، در این ربات مورد استفاده قرار گرفته است».


کنترل و هدایت


به گفته اسیری، بیشتر ربات ها از سیستم های کنترل رادیویی برای کنترل و هدایت بهره می برند اما ربات کروی، از کنترل بی سیم استفاده می کند که مستقیما به ابزارها مثل لپ تاپ و موبایل وصل می شود و در نتیجه، با گوشی و لپ تاپ می توان این ربات را هدایت کرد.


خادمیان گفت: «از پردازنده ARM در این ربات استفاده شده که امکان نقشه برداری یا slamp و تصویربرداری از محیط و ارسال اطلاعات به صورت آنلاین را برای مان میسر می کند».


کاربردها


خادمیان در گفت وگو با خبرنگار آنا گفت: «چون نیمکره بالایی این ربات تقریبا خالی است، می توان هر گونه ادوات دیگر را به قسمت بالای آن اضافه کرد و همین امر موجب شده این ربات کروی برای امور نظامی کاربرد داشته باشد».


وی کاربردهای این ربات را مناطق خطرناک، همانند مکان هایی که نشت گاز دارند برشمرد و گفت که در این زمینه، ربات کروی برای صنایع پتروشیمی، نفت و گاز یا مناطق اسیدی کاربرد دارد.


وی افزود: «این ربات با اسکن دقیق از کل محیط به شکل سانت به سانت می تواند میزان آلاینده ها را در هر موقعیت مکانی تخمین بزند و در نتیجه به راحتی می تواند منبع نشت گاز را تشخیص دهد».


وی عنوان کرد: «از هوش مصنوعی و الگوریتم پیشرفته ای مثل شبکه عصبی در این ربات استفاده شده که قدرت یادگیری را به ربات می دهد. در واقع، ربات نوع حرکت را یاد می گیرد و گزارش مکان را ارسال می کند».


همانطور که گفته شد، با توجه به اینکه صفحه افقی در این ربات وجود دارد که همواره افقی و ثابت باقی می ماند، می توان از آن برای نصب دوربین استفاده کرد و از مناطق مورد نظر عکس یا فیلم گرفت.


به گفته خادمیان، این ربات مجهز به ماژول سیم کارت است و در صورتی که ربات خیلی از کامپیوتر اپراتور فاصله بگیرد و در واقع، دیسکانکت شود، می تواند از طریق سیم کارت داده های مورد نظر را ارسال کند.


خادمیان یکی دیگر از کاربردهای این ربات را در صنعت کشاورزی برشمرد و گفت: «دیگر لازم نیست که کشاورز هر در میان محصولات خود حرکت کند و گیاهان را زیر نظر گیرد زیرا این ربات با حرکت در فضای خالی میان گیاهان و عکسبرداری از آنها، وجود گیاهان ناسالم را گزارش می دهد».


وی افزود: «کاربرد دیگر این ربات در صنعت گاز است. سایز لوله های انتقال گاز بیشتر از 15 اینچ است؛ در حالی که این توپ رباتیک قطری برابر 13 اینچ دارد و در نتیجه به راحتی درون لوله های گاز قرار می گیرد و با فشار گاز حرکت می کند و می تواند با اسکن فشار، کرک یا نشتی های داخل لوله را شناسایی و گزارش دهد».


به گفته اسیری، یکی از کاربردهای جالب این ربات، مراقبت از کودکان است. این ربات می تواند با کودکان حرکت کرده و از آنها عسکبرداری کند و زمانی که یکی از بچه ها دور شد، داده ها را برای والدینش ارسال کند.



انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب