دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 مرداد 1395 - 11:10

اکتشاف بلوک‌های ساختمانی حیات، ماموریت فضاپیمای جدید ناسا

فضاپیمای OSRIS-Rex ناسا به تازگی قرار است با پرتاب به فضا، نمونه‌هایی از سطح ستارک تهیه کند که محققان معتقدند این نمونه‌ها حاوی بلوک‌های ساختمانی حیات هستند.
کد خبر : 105912

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از دیلی‌میل، فضاپیمای OSRIS-Rex ناسا قرار است هشتم سپتامبر با پرواز به ستارک Bennu، نمونه‌هایی از سطح این ستارک جمع‌آوری کند. متخصصان بر این باورند که این نمونه‌های می‌تواند حاوی بلوک‌های ساختمانی حیات باشند.


محققان ناسا این فضاپیما را به حسگرها و طیف‌سنج مجهز کرده‌اند و به این طریق، از سطح دارای کربن این ستارک نقشه‌برداری می‌کند تا بتواند پرسش‌های اساسی درباره ترکیبات اولیه منظومه شمسی را پاسخ دهد.


فضاپیمای OSRIS-Rex در سپتامبر امسال به همراه راکت Atlas V به فضا پرتاب می‌شود و قرار است در سال 2023 به زمین بازگردد.


این فضاپیما برای مأموریتی با هدف جمع‌آوری نمونه از روی یک ستارک به فضا پرتاب می‌شود. ایده‌ای که پشت پرتاب OSRIS-Rex نهفته است، به دست آوردن یک بلوک ساختمانی اولیه از منظومه شمسی است که از این طریق بتوانند چگونگی شکل‌گیری آنها را کشف کنند و این نمونه‌ها را با خود به زمین بیاورد.


ستارک Bennu یکی از بیش از 700 هزار ستارکی است که در منظومه مشمسی ما در حال حرکت هستند و به دلیل نزدیک‌ترین ستارک دارای کربن به ما به عنوان هدف این مأموریت انتخاب شده است.


فضاپیما برای گرفتن نمونه از سطح این ستارک، روی منطقه‌ای خاص پرواز خواهد کرد و بسیار آهسته و با سرعت حدود 10 سانتی‌متر در ثانیه فرود می‌آید. این فضاپیما برای برداشتن نمونه از سطح منطقه مورد نظر تنها پنج ثانیه در تماس با سطح آن قرار می‌گیرد.


علاوه بر مکانیسم گرفتن نمونه و کپسول برگرداندن نمونه به زمین، این فضاپیما ارتفاع‌سنج لیزری و دوربینی را نیز با خود حمل می‌کند. طیف‌سنج‌ها و رادار به جای امواج رادیویی، از نور برای اندازه‌گیری مسافت استفاده می‌کند.


از طیف‌سنج مادون قرمز OVIRS که مخفف OSIRIS-REx است، برای اندازه‌گیری نور مرئی و نزدیک مادون قرمز منعکس‌شده و خارج‌شده از این ستارک و جدا کردن نور به طول موج‌های این قطعات استفاده می‌شود؛ مانند منشوری که نور را می‌شکند و آن را تبدیل به رنگین‌کمان رنگ‌ها می‌کند.


محققان به دنبال آن هستند که از نمونه‌های به دست آمده از سطح این ستارک و مولکول‌های غنی از مواد اورگانیک آن، مناطقی نمونه با ارزش‌های علمی بالا و ترکیبات عمومی بیابند.


این اقدامات به محققان در تهیه نقشه‌ای کلی کمک می‌کند که با تعیین محدوده طول موج‌ها، به دانشمندان کمک کرده‌اند تا بتوانند مواد اورگانیک و آب را بیابند و نیز بهترین منطقه را برای برداشتن نمونه پیدا کنند.


در مواد به دست آمده از سطح این ستارک، کربنات‌ها، سیلیکات‌ها و آب جذب‌شده و محققان از تمام داده‌های به‌دست آمده برای طراحی نقشه فراوانی مواد معدنی مختلف داخل این شدند.


این ستارک با نور خورشید گرم می‌شود و هنگام چرخش، تشعشع حرارتی در جهات مختلف از خود ساطع می‌کند. این انتشار حرارتی نامتقارن، فشار کم ولی مداومی را به ستارک Bennu ایجاد می‌کند بنابراین، مدار آن در طول زمان تغییر می‌کند.


دانشمندان با درک این اثر، مسیر مداری ستارک را مورد مطالعه قرار می‌دهند و تأثیر مسیر مداری روی مدارهای سایر ستارک‌ها را پیش‌بینی می‌کنند. تمام این سیستم تنها 10 وات انرژی مصرف می‌کند که کم‌تر از نیروی مورد نیاز برای روشن کردن یک لامپ خانگی است.


مترجم: ندا اظهری




انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب