افسانهای به نام رژیم سمزدایی!
خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدامین پورحسینقلی؛ در دوران دانشجویی دوستی در خوابگاه داشتیم که اضافه وزن داشت و برای خلاص شدن از شکم قلنبهاش به خوردن بعضی عرقیجات روی آورده بود. البته از خوردن این عرقیجات هم به نتیجه خاصی نمیرسید. از قضا دوست دیگری که با ما در همان خوابگاه بود و داروسازی میخواند بارها به او متذکر شد آدم با خوردن چیزی لاغر نمیشود. بلکه از طریق رژیم صحیح غذایی و تحرک لاغر میشود. متاسفانه امروزه باورهای عجیبی چون رژیمهای سمزدایی یا لاغر شدن از طریق خوردن برخی عرقیجات و گیاهان دارویی بین مردم شیوع زیادی یافته و برخی رسانهها و گروههایی که منافع اقتصادی در این زمینه دارند به آن دامن میزنند. چندی پیش که به دیدار یکی از بستگان رفته بودم درباره رژیم سمزدایی از کبدش برایم توضیح داد که وقتی صبح از خواب بیدار میشود اول دو لیوان آب گرم میخورد تا فرآیند سمزدایی از کبد آغاز شود.
{$sepehr_key_537}
همان موقع ذهن من مشغول تجزیه و تحلیل مسیری شد که این دو لیوان آب از دهان تا معده و روده و در نهایت مثانه او طی میکرد تا به ادرار تبدیل و دفع شود و من هیچ اثر خاصی از کبد در این سفر کوتاه نمیدیدم. متخصصین و دانشمندان علوم پزشکی اکثرا رژیمهای مدعی سمزدایی را رد میکنند و آنها را علمی نمیدانند. سمزدایی بخشی از عملکرد طبیعی بدن است. کبد، کلیهها، ریهها و سیستم گوارش به طور طبیعی وظیفهی سمزدایی بدن را بر عهده دارند. این ارگانها به طور مداوم سموم را از بدن دفع میکنند. رژیمهای غذایی که ادعا میکنند میتوانند بدن و کبد را سمزدایی کنند، موضوعی بحثبرانگیز در جامعه علمی هستند. برخی از این رژیمها شامل مصرف آبمیوهها، گیاهان خاص، و یا مکملهای غذایی میشوند. گرچه به طور کلی مصرف سبزیجات و میوهها باید بخشی از رژیم غذایی سالم ما باشد، این رژیمهای به اصطلاح سمزدا به طور افراطی از ما میخواهند برخی مواد غذایی ضروری برای بدن مانند گوشت و لبنیات را حذف کنیم. یا گاهی به بدن را وادار به روزهداریهای طولانی با دریافت کالریهای ناچیز میکنند که ممکن است صدمات جبران ناپذیری به سلامت انسان وارد کند.
بسیاری از مطالعات علمی نشان ندادهاند که رژیمهای خاصی میتوانند به طور قابل ملاحظهای عملکرد سمزدایی بدن را بهبود بخشند. به عبارت دیگر، ادعاهای زیادی که در مورد رژیمهای سمزدایی میشود، پایه علمی محکمی ندارند و در ردهی شبه علم طبقه بندی میشود. برخی از این رژیمها نیز به طور آشکار با ادعاهای شبه علم آمیخته شدهاند و مدعی هستند براساس طبع افراد (بلغمی، صفرایی، سودایی...) طراحی شدهاند. البته اگر از مدعیان این روشهای غیر علمی بپرسید این بلغمی و سودایی دقیقا چی هستند حرفی جز ارجاع شما به کتابهای قدما ندارند.
برخی از رژیمهای سمزدایی میتوانند مضر باشند، به خصوص اگر شامل مصرف کالری بسیار کم، یا مصرف بیش از حد یک ماده خاص (مانند آبمیوهها) باشند. این رژیمها ممکن است باعث عدم تعادل مواد مغذی در بدن شوند و مشکلات سلامتی ایجاد کنند.
ممکن است برخی افراد که تجربهی استفاده از این رژیمها را داشتهاند مدعی باشند احساس بهتری از نشاط یا سلامتی یافتهاند. این ممکن است به دلیل مصرف بیشتر میوه و سبزیجات، کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و شکر، و یا توجه بیشتر به سلامتی کلی باشد، نه به خاطر سمزدایی واقعی.
قبل از شروع هر گونه رژیم سمزدایی، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا از عدم تأثیرات منفی بر سلامت خود اطمینان حاصل کنید. به طور خلاصه، کبد و دیگر ارگانهای بدن به طور طبیعی وظیفه سمزدایی را انجام میدهند و رژیمهای غذایی خاص به ندرت میتوانند به طور علمی این فرآیند را بهبود بخشند. تمرکز بر یک رژیم غذایی متعادل و سالم، ورزش منظم و مصرف آب کافی بهترین راه برای حمایت از عملکرد طبیعی بدن است. آن دوست دوران خوابگاه من نیز کمی به سراغ ورزش و پیادهروی رفت و وضعش بهتر شد اما از وضعیت کبد آن فامیلی که هر روز آب گرم میخورد اطلاع خاصی ندارم!
انتهای پیام/