صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۲ - ۰۴ فروردين ۱۴۰۲
دانستنی‌های گردشگری

معرفی شیرینی‌های سنتی مازندارن

استان مازندران نیز مانند هر استان دیگری شیرینی‌ها و خوراکی‌های مخصوص به خود را دارد که در ایام و اعیاد مختلف سرو می‌شود.
کد خبر : 836713

مازنداران، استانی با باغ‌های سرسبز و میوه‌های ناب و خوشمزه، که وقتی حرف از خوراکی‌های این استان میشود، شاید اولین چیزی که به ذهنمان میرسد، همان طراوت میوه‌هایش باشد.

این استان علاوه بر میوه‌ها و خورشت ناردون لذیذ، شیرینی‌های محلی بسیار خوش‌طعمی دارد که یادگار شیرینی‌پزان قدیمی این دیار است. شیرینی‌هایی که شاید نامشان کمتر به گوشتان خورده باشد، اما آنقدر لذیذ هستند که اگر یکبار طعم آن‌ها را بچشید، به لیست شیرینی‌های مورد علاقه خود اضافه خواهید کرد.

پشت زیک

پِشت زیک شیرینی شبیه به سوهان کنجدی است و برای تهیه آن، عسل یا شکر را با کره روی اجاق کاراملی می‌کنند و سپس کنجد را اضافه می‌کنند و بعد آن را روی سینی ریخته و برش می‌دهند.

شیرینی پشت زیک یکی از شیرینی‌های معروف شب عید است.

آب دندون

آب دندون نوعی شیرینی سنتی و معروف استان مازندران و فقط با کمی تفاوت شبیه به نان برنجی است که به علت ترد بودن به آب دندون شهرت دارد و روایتی در اصل، نامش باب دندون بوده است.

این شیرینی سنتی را در قدیم برای مراسم عروسی و در اندازه‌های درشت تهیه می‌کردند و به همراه خرید‌های عروس در سینی‌های بزرگ برای خانواده عروس می‌فرستادند. البته این رسم هنوز هم در بعضی از خانواده‌ها ادامه دارد و به جز این مراسم در ایام نوروز نیز این شیرینی را در اندازه کوچک درست می‌کنند.

در تهیه این شیرینی از ترکیب آرد برنج و آرد گندم استفاده میشود. همچنین برای طعم دادن به آن هل و زعفران اضافه می‌کنند.

رشته برشته

رشته برشته یا رشته به رشته، نوع دیگری از شیرینی‌های سنتی و معروف استان مازندران محسوب می‌شود که اصالت آن به شهر دیباج (شهری که بین سه استان گیلان و مازندران و گلستان است)، برمی‌گردد.

در این نوع شیرینی برنج را خیس کرده و سپس به آرد تبدیل می‌کنند و پس از آن با آب خمیر می‌کنند، بعد آن را روی تشت کمی زرده تخم مرغ و کره می‌مالند و خمیر را روی تشت به شکل رشته می‌ریزند بعد سرخ می‌کنند و در نهایت، روی رشته به رشته پودر قند و هل کوبیده می‌ریزند.

این شیرینی در گیلان نیز تهیه می‌شود و همراه با دسر فرنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اغوزکنا

اغوزکنا یا اغوزنون در لهجه مازندرانی به معنی گردومانند، نوعی دیگر از شیرینی سنتی مازندران محسوب می‌شود که معمولاً در شب یلدا تهیه می‌شود.

مردم مازندران برای تهیه خمیر اغوزکنا از آرد برنج و کمی آرد گندم به همراه پودر گردو استفاده می‌کنند و از هل و رازیانه برای طعم دهی به آن استفاده می‌کنند.

این شیرینی جزء شیرینی‌های خشک است و زمان ماندگاری بالایی دارد. 

برنجک

برنجک یا بادونه (بهاردانه) نیز بافتی ترد و عسلی دارد و معمولاً برای دورهمی‌های شب یلدا تهیه می‌شود.

قماق

قماق نوعی میان وعده مقوی برای تمام سنین محسوب می‌شود و برای تهیه آن آرد گندم، تخم مرغ، گردو، جعفری، شنبلیله، شوید، پیاز و کره را با هم مخلوط کرده و درون تابه می‌ریزند تا سرخ شود.

نکته مهم درباره این شیرینی این است که، بیماران دیابتی بدون هیچ نگرانی و دردسری می‌توانند این شیرینی استان مازندران را نوش‌جان کنند، زیرا هیچ ماده‌ی شیرین‌کننده‌ای در آن استفاده نمی‌شود.

کماج مازندرانی

کماج شیرینی خوش‌طعمی است که در بسیاری از استان‌های کشور البته با شیوه‌ی پختی متفاوت تهیه می‌شود و بطور معمول همراه با چای سرو می‌شود.

استان مازندران نیز کماج مخصوص خود را دارد و مواد تشکیل دهنده آن شامل آرد برنج، شیر، تخم مرغ، گلاب، شکر، وانیل و زعفران و در بعضی مواقع آرد گندم و زیره است.

برای پخت کماج مازندرانی تمامی این مواد را با یکدیگر ترکیب می‌کنند و درون یخچال قرار می‌هند و پس از چند ساعت استراحت، مخلوط به دست آمده را در اندازه‌های دلخواه جدا کرده و با روغن داغ سرخ می‌کنند.

نان کوهی یا نان ییلاقی

نان کوهی را متعلق به شهر آمل می‌دانند که دارای طعمی شیرین است و مردم ساکن در مناطق ییلاقی مازندران این نان را در تنور پخت می‌کنند.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر