صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۳۸ - ۰۴ فروردين ۱۴۰۲
دانستنی‌های گردشگری

از حلوا به تا کاکا کدو؛ سوغاتی‌های خوشمزه استان گیلان

که تمدن۳۰۰۰ ساله استان گیلان سوغاتی، صنایع دستی، شیرینی‌های محلی، نان‌ها و حلوا‌های گوناگون دارد.
کد خبر : 836712

شاید بعید باشد ایرانی باشید و به شمال کشور سفری نداشته باشید و یا حتی به گیلان سری نزده باشید.

استانی زیبا و سرسبز در مجاورت دریای خزر که استان‌های اردبیل، زنجان، قزوین و مازندران بعنوان همسایه‌های آن در غرب، جنوب و شرق آن قرار گرفته اند و رشته کوه البرز نیز همانند دیواری غرب و جنوب این استان را در بر گرفته است.

این بخش از ایران نیز مانند سایر نقاط دارای انواع غذا‌ها و شیرینی‌های خوشمزه و خاصی است که بسیاری از گردشگران حتی آن‌ها را بعنوان سوغاتی برای عزیزان خود می‌برند و اگر بخواهیم اینطور نیز می‌توانیم توصیف کنیم که تمدن۳۰۰۰ ساله استان گیلان سوغاتی، صنایع دستی، شیرینی‌های محلی، نان‌ها و حلوا‌های گوناگون دارد و در ادامه قرار است بیشتر با این خوراکی‌های جذاب آشنا شوید.

معرفی انواع حلوا‌های استان گیلان

سنگاسین حلوا

سنگاسین حلوا جزو شیرینی‌های ایام عید در گیلان است که معمولا در ایام نوروز و با آرد برنج، دوشاب یا شیره انگور، کره و برگ تازه نارنج تهیه می‌شود، به این صورت که این مواد را با هم مخلوط کرده و تفت می‌دهند، سپس آن‌ها را به کمک مشت سنگ در سینی پهن می‌کنند.

مشت سنگ نیز سنگی است که از آن برای ساییدن مغز گردو استفاده می‌کنند.

خرش حلوا

خرش حلوا با یکی از سبزی‌های معطر استان گیلان تهیه می‌شود، در حقیقت خرش نوعی سبزی محلی از نوع پونه وحشی است، اما عطری متفاوت دارد و معمولا آن را با آرد برنج، آرد گندم، شکر، آب و کره در ایام نوروز در رشت تهیه می‌کنند.

پلادانه حلوا

حلوای پلادانه، با آرد برنج، آرد گندم، گلاب، حل، زعفران، پسته، کره و شکر تهیه می‌شود و از شیرینی‌های بسیار قدیمی استان گیلان است و آرد برنج را می‌توان اصلی‌ترین ماده برای تهیه آن دانست.

ترک حلوا

ترک حلوا نیز از جمله حلوا‌های خوشمزه‌ای است که با آب، گلاب، شکر، روغن جامد، پودر هل، زعفران دم کرده و آرد نان تهیه می‌شود.

رقایب حلوا

رقایب حلوا از آرد گندم، تخم گشنیز، مغز هل، روغن یا کره، شکر، گلاب و زعفران و برای شب رقایب در شهر رشت تهیه می‌شود.

حلوا به

پخت حلوا به بیشتر در میان روستاییان رواج دارد، به این صورت که آن‌ها پوست به را خرد کرده و در دیگ‌های مسی با آب و شکر می‌پزند. سپس آن را کوبیده و با شکر و روغن آن را تفت داده و خلال بادام و هل به آن اضافه می‌کنند و در مرحله نهایی آنقدر آن را به هم می‌زنند تا از دیگ جدا شود، سپس آن را پهن کرده و با پودر پسته تزیین می‌کنند و به شکل لوزی برش می‌زنند.

حلوای آرد برنج و شیره انگور

برای تهیه حلوای آرد برنج و شیره انگور ابتدا آرد برنج را خوب تفت می‌دهند، سپس آن را از روی آتش بر می‌دارند و به آن کره اضافه می‌کنند و آن را با آرد خوب به هم می‌زنند، سپس به آن شیره انگور حرارت داده شده و گلاب و هل را به آن اضافه می‌کنند. حالا باید آن را ورز داد و سپس خمیر به دست آمده را در سینی پهن می‌کنند و گردو خرد شده را روی حلوا ریخته و در نهایت آن را برش می‌زنند.

معرفی انواع نان محلی گیلان

نان خرفه

نان خلفه که به نان خرفه یا کشتا نیز معروف است و بسیار شیرین، خوشمزه است و از آرد گندم، آرد دانه‌های شنبلیله و گیاه خرفه و نمک تهیه می‌کنند و یکی از اصلی‌ترین ماده‌های این نان، کدو است.

به این صورت که ابتدا کدو را پخته و پوست آن را می‌کنند و با بقیه مواد مخلوط می‌کنند و ورز می‌دهند. سپس از خمیر به دست آمده گلوله‌های کوچک درست می‌کنند و این گلوله‌ها را با وردنه پهن می‌کنند و بر پشت گمج وارونه و روی آتش می‌پزند. این نان بیشتر در شرق استان گیلان و در شهرستان آستانه اشرفیه تهیه می‌شود. 

نان لاکو

مردمان این شهر در زمان پذیرایی از مهمانان نوروزی از نان لاکو استفاده می‌کنند، اما باید توجه داشته باشید که تهیه آن سخت و زمان گیر است.

نان لاکو، نانی بسیار خوشمزه است که با آرد برنج و آرد گندم تهیه می‌شود به این صورت که ابتدا با آرد برنج و گندم و آب جوش خمیری تهیه می‌کنند، سپس خمیر پخته شده را ورز می‌دهند و به صورت خیلی نازک پهن می‌کنند. برای پهن کردن نان از وسیله‌ای مانند گوشکوب به نام فوکو استفاده می‌کنند. پس از نازک پهن کردن خمیر آن را بر گمج وارونه می‌گذارند و روی آتش می‌پزند. برای طعم دار کردن و رنگ دادن با این نان از زردچوبه یا زعفران استفاده می‌کنند. 

معرفی انواع شیرینی محلی استان گیلان

گل پالوده

گل پالوده یا گل پالودو، از شیر، آب و آرد تهیه می‌شود و زمانی که این مخلوط را مدتی رو گاز گذاشته و به جوش آمد، سپس گل محمدی به آن اضافه می‌کنند.

رشته خوشکار

رشته خوشکار یکی از محبوب‌ترین و شناخته شده‌ترین شیرینی استان گیلان است که در ماه مبارک رمضان بیشترین طرفدار را دارد.

دستور تهیه رشته خوشکار دارای دو قسمت است، یک قسمت مربوط به شربت و قسمت دیگر مربوط به رشته خوشکار، باید توجه کنید که در تهیه رشته خوشکار، از آب مغز گردو، آرد برنج و گندم، روغن مایع، مغز پسته، شکر، دارچین و مغز هل استفاده می‌شود و در ابتدا با آرد‌ها خمیری تهیه می‌شود و آن را در شانه‌های مخصوص شیرینی پزی می‌ریزند. سپس یک سینی که روی آتش قرار دارد، آماده می‌شود تا خمیر‌ها را با آرایشی مشخص روی سینی بریزند. پس از آماده شدن رشته‌ها آن‌ها را تا می‌کنند و برای تهیه خوشکار، قبل از تا کردن رشته ها، مخلوطی از گردو و دارچین و بقیه مواد را در داخل آن گذاشته و سپس آن را تا می‌کنند. برای خوردن این شیرینی، رشته و خوشکار‌ها را سرخ می‌کنند و در شربتی آماده شده می‌ریزند.

طرز تهیه شربت رشته خوشکار نیز به این صورت است که آب، دارچین و شکر که روی گاز می‌گذارند، شربتی تهیه می‌کنند تا به رشته خوشکار طعم دهند. 

باقلوای یاس

باقلوای یاس نیز یکی از شیرینی‌های مخصوص استان گیلان محسوب می‌شود که برخلاف سایر باقلوا‌ها به جای استفاده از هل برای عطر دار کردن آن، از گل یاس استفاده می‌شود که در این استان به فراوانی یافت می‌شود.

نکته جالب دیگر این است که شیرینی باقلوای یاس هم به دلیل وجود همین یاس هاست. به علاوه در تهیه آن از شیر، زرده تخم مرغ، بادام، پسته، گردو و پودر قند استفاده می‌شود. 

کاکا کدو

برای تهیه کاکا کدو از آرد گندم، کدو حلوایی پخته شده، تخم مرغ، زعفران، بکینگ پودر، گلاب، شیر، دارچین، هل، شکر و نمک استفاده می‌کنند و در برخی از دستور پخت‌ها از گردو نیز در آن استفاده می‌شود، به این صورت که ابتدا کدوی پخته شده را له می‌کنیم و با بقیه مواد و گردو مخلوط کرده و در نهایت مانند کتلت یا کوکو در ماهیتابه آن را سرخ می‌کنیم.

نکته جالب اینجاست که این شیرینی در تمام مدتی که کدو حلوایی موجود باشد در خانه‌ها و رستوران‌های سنتی گیلانی تهیه می‌شود.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر