چند گام تا بینیازی کشور از واردات تکنولوژی پزشکی هستهای/ حضور خود را در شبکههای اجتماعی مدیریت کنید
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، جهان علم و فناوری با سرعت زیادی در حال تغییر و پیشرفت است و هر لحظه خبری تازه از اکتشافات بشر و تولید محصولات پیشرفته منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای مختلفی در این حوزه به اطلاع خوانندگان رسیده که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
چند گام تا بینیازی کشور از واردات تکنولوژی پزشکی هستهای
پزشکی هستهای (Nuclear Medicine) شاخهای از علم پزشکی است؛ در این روش مقادیر کمی مواد رادیواکتیو برای تشخیص، ارزیابی یا درمان طیف وسیعی از بیماریها مانند سرطانها، بیماریهای قلبی، اختلالات گوارشی، غدد درونریز و عصبی و دیگر اختلالات به جریان خون تزریق شده یا استنشاق یا بلعیده میشود. این ماده رادیواکتیو در بدن بیمار به شکل اشعه گاما انرژی انتشار پیدا میکند. سپس توسط یک دوربین ویژه این انرژی تشخیص داده میشود و در نهایت تصاویر با کمک کامپیوتر، جزئیات ساختار و عملکرد اندامها و بافتها را ارائه میدهند. این روش علمی، توانایی تشخیص بیماریها در مراحل اولیه را نیز دارد.
امروزه هوش مصنوعی در تمام حوزههای علم پزشکی کاربرد دارد. یکی از کاربردهای آن در حوزه تصویربرداری است که میتوانیم با کمک سیستمهای تصویرگر پزشکی هستهای بسیاری از بیماریها را تشخیص دهیم. اکنون این دستگاهها به علت اینکه تحریم هستیم به سختی وارد کشور میشوند. حتی اگر هم وارد کشور شوند، شرایط نگهداری آنها خیلی سخت است. گاهی اوقات این دستگاهها مدتها خراب میشوند اما نمایندگی برای تعمیرات آنها در کشور وجود ندارد لذا اهمیت این مسئله باعث شد تا تیم تحقیقاتی ما با کمک هوش مصنوعی به فکر طراحی، تولید، نصب و نگهداری سیستمهای تصویرگر پزشکی هستهای (SPECT) بیفتد و به روی این دستگاهها نرمافزاری تعبیه کند.
بیشتر بخوانید:
هوش مصنوعی به کمک تشخیص بیماریها میآید
در این دستگاه ماده رادیواکتیو به بیمار تزریق میشود. سپس دستگاه اطلاعات را از بدن بیمار دریافت کرده و به تصویر تبدیل میکند؛ این تصویر توزیع ماده رادیواکتیو در بدن را به پزشک نشان میدهد. بازسازی تصویر به کمک نرمافزار یکی از ارکان اصلی این دستگاه است لذا ما در این طرح با کمک شبکههای عصبی و بحث «دیپ لرنینگ» (یادگیری عمیق، شاخه پیچیدهتری از یادگیری ماشین)، این بازسازی را بهینه کردهایم به این معنا که وقتی اطلاعات را دریافت میکنیم این امکان را به ما میدهد که اطلاعات کمتری از بیمار بگیریم و با کمک هوش مصنوعی به گونهای بازسازی شوند تا بتوانیم یک تصویر با کیفیت کامل داشته باشیم.
تولید سوخت موشک با پرینتر سهبعدی
هیدرازین یک پیشرانه رایج در حوزه هوافضاست که معمولا برای رانش کم تا متوسط استفاده میشود. با این حال این ماده قابلیت سرطانزایی دارد و استفاده از آن به تجهیزات و پروتکلهای ایمنی زیادی نیازمند است که این امر هزینه سوخت را افزایش میدهد. پراکسید هیدروژن جایگزین مناسبی برای هیدرازین است و سمیت آن بسیار کمتر است. پراکسید هیدروژن تا حد زیادی برای انسان غیرسمی است و مصرف گستردهای دارد، از این ماده برای تمیز کردن زخمها و به پایه رساندن رنگ مو استفاده میشود.
تولید نیرو از پراکسید هیدروژن به کاتالیزگر نیاز دارد که میتواند فلزی گرانبها مانند نقره یا پلاتین باشد. حال یک دانشجوی مهندسی از دانشگاه کانتربری به نام سایمون رید راهی نوین برای تولید سوخت موشک از پراکسید هیدروژن پیدا کرده است. وی که علاقه زیادی به ترکیب فناوری چاپ سهبعدی و هوافضا دارد، در حال توسعه بستر کاتالیست سهبعدی است که امکان استفاده کارآمدتر از پراکسید هیدروژن غلیظ را بهعنوان پیشران برای موشکهایی با رانش کم تا متوسط فراهم میکند.
فروش ۶۳۵ میلیون دلاری شرکتهای دانشبنیان در سال گذشته
شرکت نوپا یا استارتآپ (startup) به کسبوکارهای کارآفرینانهای گفته میشود که با ایجاد راه حلی نوآورانه و دوامپذیر به منظور رفع یک نیازی از بازار و جامعه شکل گرفتهاند. معمولا مدل کسبوکار شرکتهای نوپا مشخص نیست و مبتنی بر ایدههایی ریسکپذیر هستند. این شرکتها برای دوام و تولید محصولات نوآورانه و عرضه آنها به بازار نیاز به حمایت دارند. اهمیت این مسئله باعث شده است تا معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از این شرکتها حمایت کند و با ارائه تسهیلات ویژه آنها را برای رسیدن به اهدافشان نزدیکتر کند.
محمد حسین بهشتی، استاد تمام گروه پژوهشی کامپوزیت پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، سرپرست معاونت نوآوری و تجاریسازی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و رئیس مرکز طرحهای کلان ملی فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در این خصوص به آنا میگوید؛ «اکنون تعداد زیادی شرکت استارتآپی و نوپا در کشور داریم که در مراکز رشد و نوآوری و پارکهای علم و فناوری ایجاد شدهاند. در حال حاضر یکی از بحثهای جدی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری حمایت از تجاریسازی محصولات شرکتهای استارتآپی و نوپاست.»
بیشتر بخوانید:
تجاریسازی، اشتغالزایی و درآمدزایی را به دنبال دارد
بهشتی بیان میکند؛ «طی ۳ الی ۴ سال گذشته این شرکتها از طریق کانال پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد و دانشگاه طرحهایی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارائه دادهاند که حدود هزار و ۱۵۴ مورد از آنها پس از انجام بررسیهای لازم، مورد تایید قرار گرفتند و پس از تصویب تسهیلات ویژهای به آنها اختصاص یافت؛ در حال حاضر حدود ۱۱۳ میلیارد تومان به این شرکتها تسهیلات تجاریسازی تعلق گرفته است. هریک از این شرکتها برحسب طرحهای مختلفشان تسهیلات دریافت کردهاند. مثلا یک طرح ۱۰۰ میلیون و طرح دیگر ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده است.»
روبات ماهی از سلولهای قلب انسان ساخته شد
قلب مصنوعی نوعی دستگاه مکانیکی است که برای بهبود عملکرد قلب استفاده میشود و جایگزین بسیار خوبی برای قلب از کار افتاده است. قلب مصنوعی برای افرادی که دارای نارسایی قلبی هستند بسیار ضروری است؛ بنابراین دانشمندان در تلاشند تا با ساخت ماهی روباتیک از سلولهای قلب انسان، نحوه یادگیری ساخت قلب مصنوعی را بهطور کامل یاد بگیرند.
پزشکان با استفاده از قلب مصنوعی میتوانند جان افرادی که دچار آسیب جدی میشوند را نیز نجات دهند و قلب مصنوعی تا زمان پیوند قلب در بدن انسان باقی بماند، اما این قلب برای همیشه در قلب انسان میتواند باقی بماند بدون اینکه کوچکترین مشکلی ایجاد کند. محققان برای یادگیری نحوه ساخت قلب مصنوعی، ماهی روباتیک را از سلولهای ماهیچه قلب انسان ساختند. هدف نهایی دانشمندان از ساختن این ماهی تنها برای ساختن قلب مصنوعی است.
سکته قلبی خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش میدهد
بیماری پارکینسون نوعی بیماری پیشرونده و مخرب است که اختلال زیادی در عملکرد مغز ایجاد میکند. این بیماری قابل درمان نیست و دانشمندان برای آن درمان قطعی پیدا نکردند، اما مطالعات جدید نشان میدهد که سکته قلبی خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را بهشدت کاهش میدهد.
اکثر مردم با بیماری پارکینسون آشنایی اولیه دارند و میدانند که این بیماری چه اثرات مخربی میتواند داشته باشد. دانشمندان همچنان در تلاشند تا راه قطعی درمان این بیماری را بهزودی دریابند. در تحقیقات جدید دانشمندان سرنخهای مفیدی یافتند که نشان داد حمله قلبی با خطر کمتر ابتلا به پارکینسون در آینده ارتباط خاصی دارد.
دانشمندان بر اساس تجزیهوتحلیل بیماران بسیار زیادی در سیستم سلامت دانمارک به این نتیجه رسیدند افرادی که بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۶ دچار حمله قلبی شدهاند، ۲۰ درصد کمتر از باقی افراد به بیماری پارکینسون مبتلا شدهاند.
تلاش هوش مصنوعی برای افزایش کیفیت مراقبتهای بهداشتی
صنعت مراقبتهای بهداشتی درحال توسعه و پیشرفت است. همچنین مراقبتهای بهداشتی برای تغییرات اساسی در حال آمادهسازی است. امروزه دانشمندان تلاش فراوانی مبنی بر ترویج استفاده از فناوری در مراقبتهای پزشکی میکنند. از بیماریهای مزمن و سرطان گرفته تا رادیولوژی و ارزیابی خطر، فرصتهای تقریبا بیپایانی برای استفاده از فناوری در مراقبت از بیمار وجود دارد. استفاده از فناوری برای بهکارگیری مداخلات دقیقتر، کارآمدتر و تأثیرگذارتر در مراقبت از بیمار است. هوش مصنوعی مانند یک موتور عمل میکند که باعث پیشرفت در سراسر مراقبت میشود.
هوش مصنوعی نسبت به روشهای تصمیمگیری بالینی و روشهای تحلیل سنتی مزایای زیادی دارد. الگوریتمهای یادگیری در صورت تعامل با دادههای آموزشی میتواند دقیق و دقیقتر شود و به انسان این امکان را نیز میدهد تا بینش بیسابقهای درباره تشخیص، فرآیندهای مراقبت، تنوع درمان و نتایج حال عمومی بیمار بهدست آورد. هوش مصنوعی انقلابی در ارائه و علم مراقبتهای بهداشتی ایجاد میکند. محققان برجسته و اعضای هیئت علمی بالینی چندین فناوری و حوزه صنعت مراقبتهای بهداشتی را نیز بهنمایش گذاشتند که به احتمال زیاد در آینده شاهد تأثیرات عمده هوش مصنوعی خواهیم بود و در خصوص این موضوع گزارشی تهیه کردیم.
بیشتر بخوانید:
بیماران چگونه از ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی سود میبرند؟
دانشمندان پزشکی با استفاده از هوش مصنوعی و رابطهای مغز و کامپیوتر، میتوانند فعالهای عصبی مرتبط با حرکت دست را نیز رمزگشایی کنند و به بهبود حرکت و برقراری ارتباط نیز به افراد کمک کنند. رابطهای مغز و کامپیوتر میتواند کیفیت زندگی بیماران مبتلا به «اسکلروز جانبی آمیوتروفیک» (ALS)، سکته مغزی یا سندرم و آسیبهای نخاعی، را بهشدت بهبود بخشند. تخمین زده میشود که حدود ۵۰۰ هزار نفر، سالیانه دچار آسیبهای نخاعی میشوند. بیماری اسکلروز جانبی آمیوتروفیک، بیماری نورونهای حرکتی است که موجب تخریب پیشرونده و غیرقابل ترمیم در مغز و نخاع و دستگاه عصبی محیطی میشود.
بیتوجهی پیامرسانهای ایرانی به ارائه خدمات سرزمینی
دبیر شورای عالی فضای مجازی بیان کرد: امیدوار هستیم پیامرسانی با سرمایهگذاری بخش خصوصی و دولتی راهاندازی شود که بتواند خدمات سرزمینی مطلوبی را به عموم مردم ارائه دهد. اکنون بسیاری از فعالان فضای مجازی در کشور حداقل باید ۱۰ الی ۱۵ گذرواژه برای برنامههای مختلف استفاده کنند و باید به جای این تعداد کلمه عبور از یک سیستم امنیتی یکپارچه استفاده شود. در واقع پیامرسانی در کشور داشته باشیم که خدمات ملی را به عموم مردم ارائه دهد.
فیروزآبادی ادامه داد: پیامرسانهایی که در حال حاضر در ایران استفاده میشود عموماً خارجی هستند و سرویسهای آنها بدون لحاظ خدمات سرزمینی ارائه میشود. خدمات سرزمینی مزیت ویژهای است که کمتر مورد توجه پیامرسانهای ایرانی قرار گرفته است و در واقع پیامرسانهای موجود در کشور دنبال این هستند که دقیقاً همان سرویسی اینستاگرام، واتساپ و تلگرام ارائه میدهد را عرضه و شبیهسازی کنند. برای اینکه پیامرسانهای داخلی بتوانند هم خدمت بهتری را ارائه دهند و هم جاذبه بیشتری داشته باشند باید بیشتر به مزیتهای سرزمینی توجه شود.
باکتریهای بینی موجب آلزایمر میشود
آلزایمر نوعی بیماری پیشرونده و زوال عصبی است که معمولا به کندی آغاز میشود و به مرور زمان شدت پیدا میکند. در این بیماری عملکرد مغز مختل میشود. همچنین تواناییهای ذهنی بیمار در اثر آن تحلیل میرود. دانشمندان بهطور مداوم در حال بررسی هستند تا علت این بیماری و همچنین درمان آن را نیز کشف کنند. مطالعهای جدید شواهدی را به دانشمندان نشان میدهد که باکتریهای موجود در بینی میتواند از طریق اعصاب وارد مغز شوند و در نهایت باعث بیماری آلزایمر شود.
محققان استرالیایی شواهدی پیدا کردند که تقریبا علت این بیماری را نیز آشکار میکند. این مطالعات نشان میدهد باکتریهایی که در بینی زندگی میکنند از طریق اعصاب حفره بینی به مغز راه پیدا میکند و مجموعهای از رویدادها توسط آن ایجاد میشود که منجر به بیماری آلزایمر میشود.آلزایمر امکان دارد در ابتدا از طریق عفونتهای ویروسی یا باکتریایی ایجاد شود. «کلامیدیا پنومونیه» نوعی باکتری است که عامل اصلی ذاتالریه و همچنین بیماریهای تنفسی دیگر است. این باکتری گاهیاوقات در مغز نیز شناسایی میشود که باعث مشکلات وسیعتر و موذیتر میشود. کلامیدیا پنومونیه، یک سرده از باکتریهای بیماریزا و درونسلولی است.
هابل تصویر شگفتانگیز برخورد ۳ کهکشان را ثبت میکند
کهکشانها مجموعه عظیمی از گاز، غبار، ستاره، ماده تاریک و سیاهچاله هستند که شکلهای آن بسیار متنوع است. تصویر سه کهکشان شگفتانگیز توسط تلسکوپ فضایی هابل ثبت میشود. جسمی که در تصویر جدید هابل به نمایش گذاشته است، تصویر یک کهکشان نیست، بلکه سه کهکشان است. این سه کهکشان گرد هم میآیند و روزی به یک کهکشان عظیم تبدیل میشود و یک برخورد فاجعهآمیز رخ خواهد داد. این اجرام آسمانی به محققان کمک میکند تا چگونگی رشد و تکامل کهکشانهای عظیم طی میلیونها و میلیاردها سال را نیز دریابند. ادغام این کهکشانها تقریبا نادر است. برخوردهای کهکشانهای دوتایی از رایجترین ادغامهای کهکشانی محسوب میشود، اما تعداد ادغام کهکشانهای سهتایی بسیار محدود و اندک است.
نگهداری از واکسن بدون یخچال ممکن شد
گروه تحقیقاتی «سیرو» در استرالیا روش جدیدی برای محافظت از واکسنها در برابر دمای بالا پیدا کردهاند. با این روش میتوان واکسنها را در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد تا سه ماه نگهداری کرد. واکسیناسیون بدون شک یکی از موثرترین دخالتهای پزشکی است که جان میلیونها نفر را در سال نجات میدهد. از سوی دیگر رساندن واکسنها به کشورهای در حال توسعه بسیار چالشبرانگیز است چراکه اغلب این کشورها فاقد تجهیزات و انبارهای سرد مورد نیاز برای نگهداری از واکسنها هستند.
سازمان بهداشت جهانی تخمین زده که سالانه بیش از ۵۰ درصد واکسنها به هدر میروند. یکی از عوامل کلیدی در این هدررفت چالش نگهداری از واکسنها در دمای پایین است. بیشتر واکسنها باید در بازه دمایی بین دو تا هشت درجه سانتیگراد نگهداری شوند تا از تخریب آنها جلوگیری شود. برخی واکسنها بهویژه واکسنهای مبتنی بر mRNA جدید نیز باید در دماهای سردتر و زیر صفر نگهداری شوند. محققان در روش جدید از یک ماده متخلخل، حل شدنی و کریستالی استفاده میکننند که با عنوان چارچوب فلزی آلی نیز شناخته میشود. این ماده مولکولهای واکسن را تا زمان تزریق میپوشاند، همچنین از واکسن در برابر تخریب حرارتی محافظت میکند. در زمان تزریق محلولی برای حل کردن پوششهای چارچوب فلزی آلی اضافه میشود و بدین ترتیب واکسن آماده تزریق میشود.
بیشتر بخوانید:
فضاپیمای غولپیکر اسپیسایکس اسفند ماه به مدار زمین پرتاب میشود
اسپیسایکس ناوگان جدیدی از ماهوارههای مخابراتی را به فضا فرستاد
اسپیسایکس به تازگی ناوگان جدیدی از ماشینهای فضایی تکمیل کننده پروژه اینترنت ماهوارهای را به مدار زمین پرتاب کرد. در جریان این مرحله از پرتابهای شرکت اسپیسایکس ۴۹ ماهواره با موشک فالکون ۹ به فضا فرستاد. تمامی فرایند پرتاب ناوگان جدید ماهوارههای اسپیسایکس به طور زنده و مستقیم از کانال یوتیوب این شرکت پخش شد.
اخیراً در اثر وقوع طوفان خورشیدی بیش از ۳۹ ماهواره اسپیسایکس در آخرین مرحله قرارگیری در مدار زمین منفجر شدند. موشک حمل کننده ماهوارههای مخابراتی اسپیسایکس تقریباً ۹ دقیقه پس از پرتاب مأموریت خود را به درستی انجام داد و روی زمین فرود آمد. اسپیسایکس پیشتر اعلام کرده بود موشک فالکون ۹ روز یکشنبه به فضا میرود ولی به دلیل تغییر در اوضاع جوی پرتاب این ماهوارهبر یک روز به تأخیر افتاد و ۴۹ ماهواره اسپیسایکس دوشنبه صبح به فردا پرتاب شدند. اسپیسایکس تاکنون چهار پرتاب دسته جمعی ماهوارههای مخابراتی را انجام داده ولی تمامی این پرتابها موفقیتآمیز نبوده است و ماهوارههای موجود در دو مرحله از این پرتابها به دلیل وقع طوفان خورشیدی به مقصد مورد نظر نرسیدند.
لزوم تجهیز ناوگان اتوبوسرانی و تاکسیرانی به خودروهای جدید
استفاده از خودروهای برقی در اواخر قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ بسیار متداول بود اما به مرور زمان این گونه خودروها به علت پیشرفت موتورهای درونساز و تولید خودروهای بنزینی دچار افت شدیدی شدند. امروزه به علت بحث آلایندگیها بار دیگر تولید و توسعه خودروهای برقی مطرح شده است و صنعت خودروسازی جهان و مجامع قانونی به منظور کاهش آلایندگیها به سمت تولید این نوع خودروها گرایش پیدا کردهاند.
حسن نهضتی، مدیر بخش خودروی پژوهشکده خودرو، سوخت و محیط زیست دانشگاه تهران در این خصوص به آنا میگوید؛ «اکنون دو مبحث در خصوص آلایندگیها مطرح است؛ نخستین بحث در رابطه با آلایندگیهای زیستمحیطی است که شامل ریزذرات pm ۲.۵، کربن دیاکسید و ناکس میشود و روزانه خیلی واضح و شفاف آن را مشاهده میکنیم. دومین بحث در خصوص آلایندههای مرتبط با گرمایش زمین و گازهای گلخانهای است. در حال حاضر آلایندگیهای ناشی از این دو حوزه باعث شدهاند تا خودروسازها و مجامع قانونگذار مجبور شوند به سمت توسعه خودروهایی که آلایندگیهای کمتری تولید میکنند، بروند. در وهله نخست خودروسازان با استفاده از تجهیزات کاهش آلایندگی مانند کاتالیستها و امثال آن اقداماتی در این زمینه انجام دادند اما به مرور زمان سیاستهای قانونگذاران به سمتوسویی رفت که خودروسازان تنها با یک موتور احتراقی داخلی به آن الزامات قانونی نرسد یا آن الزامات بسیار گران قیمت شود تا خودروسازان به سمت برقی سازی قوای محرک گرایش پیدا کنند.»
بیشتر بخوانید:
زیرساختهای لازم برای خودروهای برقی در کشور فراهم نیست
نهضتی بر این باور است «اکنون دیگر برای تولید خودروهای هیبرید حمایتی صورت نمیگیرد اما خودروسازان برای اینکه استانداردهای زیست محیطی را پاس کنند و همچنین به دلیل اینکه مصرف سوخت این خودروها نیز کمتر و مشتریپسندتر است، از این نوع خودروها استفاده میشود و خودروهای احتراقی نیز به سمت هیبریدی شدن پیش میروند؛ اکنون در سطوح مختلف از خودروهای هیبریدی ملایم، که ارزان قیمت هستند، تا خودروهای فول هیبرید و خودروهای پلاگین (PHEV) که قابل شارژ هستند، تولید میشود. هدف اصلیشان این است که باتری این خودروها برای استفاده روزمره داخل شهری برق داشته باشد. اکنون خودروهای شهری بیشتر از ۴۰ کیلومتر پیمایش ندارند. این خودروها میتوانند این میزان مسافت را با برق باتری طی کنند و اگر قصد مسافرت دارند باقی مسافت را با بنزین بپیمایند.»
ژل نانوکریستال باعث استتار حرارتی برای فضاپیماها میشود
محققان نوعی ژل نانوکریستال جدید ایجاد کردند که میتواند حالتها و سایر ویژگیها را در پاسخ به دما تغییر دهد. این ژل نانوکریستال باعث خنککنندگی و استتار حرارتی میشود. استتار حرارتی به معنای آن است که دیگر اجازه نمیدهد دوربینهای حرارتی تغییرات دما در بدن انسان یا فضاپیماها را نیز متوجه شوند. محققان از دانشگاه تگزاس نوعی ماده نانوکریستال جدید و عجیبوغریب ایجاد کردند که ماهیت آن بین ژل و مایع است و باعث تغییر درجه حرارت میشود. از این ژل میتوان برای ساخت فیلترهای نور و یا حتی استتار حرارتی استفاده کرد. این مواد از نانوکریستالهای اکسید قلع ایندیوم تشکیل شده است که یکی از ویژگیهای ای ژل پراکندگی آن است. این نانوکریستالها در دمای اتاق با استفاده از اتصالات مولکولی یک ژل مستحکم ایجاد میکنند. زمانیکه گرمای اتاق به ۹۰ درجه سانتیگراد برسد، ژل پراکنده و تبدیل به مایع میشود. همچنین رنگ آن و سایر ویژگیهای آن تغییر میکند.
دنیای خیالی مجازی با هزار دردسر
اواخر سال گذشته میلادی مدیران متا(فیسبوک) پس از افشای اطلاعات خصوصی میلیونها کاربران این شبکه اجتماعی اعلام کردند فیسبوک بهخوبی از تأثیرات منفی برنامههای این شرکت نظیر اینستاگرام بر روان کاربران آگاه است. در کمال شگفتی پس از انتشار این خبر هیچکدام از کاربران فیسبوک واکنشی نشان ندادند. از همین رو کارشناسان فناوری معتقدند کاربران شبکههای اجتماعی بهویژه کودکان و نوجوانان تا حدی به این برنامهها وابسته شدهاند که بهدرستی شدت آسیبهای آنها را درک نمیکنند. در چنین شرایطی بزرگترین سؤال این است که آیا شبکههای اجتماعی بیش از آنکه مفید باشند مضر هستند؟
بیشتر بخوانید:
حضور خود در شبکههای اجتماعی را مدیریت کنید
مشاوران خانواده اغلب از زوجهایی که در زندگی مشکل مشکل دارند میخواهند با استفاده از هر روشی یکدیگر را خوشحال کنند. شبکههای اجتماعی نیز به گونهای طراحی شدند که با دریافت اطلاعات از کاربران در مناسبتهای مختلف میکوشند خبرهای خوشحال کننده ارائه دهند. در طول همهگیری بیماری کرونا ارتباطات حضوری بین مردم به شدت کاهش پیدا کرد و در این اوضاع شبکههای اجتماعی به میلیونها نفر کمک کرد تا ارتباط خود را با دوستان، همکاران و آشنایان حفظ کند. در حقیقت بسیاری از کاربران اپلیکیشنهای برقراری تعامل اجتماعی باورها و عقاید خود را در این برنامهها به اشتراک میگذارند.
مسئله استفاده از شبکههای اجتماعی هنگامی نگرانکننده میشود که کاربر این برنامهها نمیتواند حتی یک روز بدون جستوجو در وب و عدم احساس نیاز به لایک کردن و تماشای پستهای دیگران زندگی کنند. تحقیقات گسترده محققان در کشورهای مختلف حاکی از آن است که میزان استفاده از شبکههای اجتماعی و مدت زمانی که کاربر به صفحه گوشی یا رایانه خود برای حضور در این برنامهها نگاه میکند ارتباط مستقیم با ابتلا به افسردگی و بروز مشکلات روحی دارد. به نظر میرسد میزان آسیبزنندگی محتوایی که در شبکههای اجتماعی نمایش داده میشود بیشتر و عمیقتر از مدت زمانی است که کاربران برای جستوجوی اطلاعات در اینترنت صرف میکنند.
انتهای پیام/۴۰۲۱/پ
انتهای پیام/