صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

انواع تست‌های کرونا را بشناسید/ افراد مشکوک از کدام روش استفاده کنند؟

تست تشخیص کرونا که برای شناسایی حضور این ویروس یا عفونت ناشی از آن در بدن انجام می‌شود، انواع مختلفی دارد که هر کدام دقت تشخیص و احتمال بروز خطای متفاوتی دارند. در این گزارش با انواع تست‌های تشخیص کرونا آشنا می‌شویم.
کد خبر : 498326

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اخیراً مطالب بسیاری در خصوص تست تشخیص کرونا شنیده یا خوانده‌اید. این روزها تشخیص آنفلوانزا، سرماخوردگی و کرونا از یکدیگر حتی برای پزشکان نیز دشوار است. بنابراین اگر فردی علائمی چون تب، سرفه یا تنگی نفس داشته باشد، توصیه می‌شود که تست تشخیص کرونا بدهد. این آزمایش چند نوع دارد که هر کدام از آنها قدرت تشخیص و شیوه خاصی در تشخیص دارند. در ادامه با انواع تست‌های تشخیص کرونا آشنا می‌شویم.


به طور کلی تست‌های کرونا به دو تست تشخیصی و آنتی‌بادی تقسیم می‌شوند. در تست تشخیصی مشخص می‌شود که آیا فرد عفونت ویروسی کرونا دارد یا خیر. در حال حاضر دو نوع تست تشخیصی وجود دارد که شامل تست مولکولی و تست آنتی‌ژن می‌شود. در تست مولکولی ماده ژنتیکی ویروس و در تست آنتی‌ژن پروتئین‌های خاص سطح ویروس شناسایی می‌شوند.


در تست آنتی‌بادی حضور آنتی‌‌بادی‌های خاصی شناسایی می‌شود که سیستم ایمنی فرد در واکنش به حضور ویروس ترشح می‌کند. آنتی‌بادی‌ها ‌تقریباً چند روز تا چند هفته بعد از ورود عفونت به بدن تولید می‌شوند و چند هفته بعد از بین رفتن عفونت نیز در بدن باقی می‌مانند. به همین دلیل تست آنتی‌بادی ارزش زیادی در تشخیص عفونت فعالی مانند کرونا ندارد.



تست مولکولی چیست؟


در این آزمایش از یک سواب (میله‌ای بلند شبیه به گوش‌پاک‌کن) استفاده می‌شود تا نمونه را از انتهای بینی، محلی تلاقی بینی و گلو، بردارند. اگر جواب این آزمایش مثبت شود به معنای حضور مواد ژنتیکی ویروسی در بدن است، البته این تست وجود عفونت یا باکتری‌های دیگر را نشان نمی‌دهد. اگر جواب آزمایش منفی باشد به این معناست که ویروس SARS-CoV2 که باعث بیماری کووید-19 می‌شود، در بدن پیدا نشده است. با این حال ممکن است که میزان ویروس در بدن به اندازه‌ای کم باشد که باعث منفی شدن جواب آزمایش شود.


تست آنتی‌بادی چگونه گرفته می‌شود؟


تست آنتی‌بادی که از طریق آزمایش خون گرفته می‌شود، آنتی‌بادی‌ها شامل ایمنوگلوبین‌های G و M را شناسایی می‌کند. بدن در واکنش به ورود ویروس کرونا ایمنوگلوبین‌های G و M ترشح می‌کند، بنابراین حضور آنها در خون نشانه‌ای از وجود ویروس در بدن فرد است. آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که سیستم ایمنی بدن در واکنش به عفونت‌ تولید می‌کنند، هر آنتی‌بادی مخصوص نوع خاصی از عفونت است.


آنتی‌بادی‌ها در پلاسما یا سروم خون پیدا می‌شوند. تست آنتی‌بادی در صورتی مفید است که فرد در معرض ویروس کووید-19 قرار گرفته یا علائمی چون تب، سرفه و تنگی نفس داشته باشد. توصیه می‌شود اگر فرد به مکانی سفر کرده که شیوع ویروس کرونا در آنجا زیاد بوده، با افرادی در تماس بوده که مشکوک یا مبتلا به کرونا هستند و ویروس کرونا گرفته و به‌تازگی بهبود یافته است، تست آنتی‌بادی انجام دهد.



آشنایی با ایمنوگلوبین M و G


آنتی‌بادی یا ایمنوگلوبین G هفت تا 10 روز پس از بروز علائم کرونا در فرد تولید می‌شود و در خون باقی می‌ماند تا عفونت به طور کامل از بین برود. این آنتی‌بادی نشان‌‌ می‌دهد فرد به‌تازگی کووید-19 داشته است و از بدن  در مقابل عفونت‌های آتی محافظت می‌کند.


آنتی‌بادی یا ایمنوگلوبین M معمولاً نخستین نوعی از آنتی‌بادی‌ است که سیستم ایمنی بدن در مقابله با حمله ویروسی تولید می‌کند. اگر تست ایمنوگلوبین M فرد مثبت شود به این معناست که عفونتی در بدن وجود داشته و سیستم ایمنی واکنش نشان داده است. حضور این ایمنوگلوبین در خون نشان می‌دهد که بدن درگیر عفونت است یا اخیراً بهبود یافته است.


ساخت سریع‌ترین تست کرونا در ایران


امیرعباس اسماعیل‌زاده، مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان سازنده کیت تشخیص کرونا در 55 دقیقه می‌گوید؛ وقتی عوامل بیماری‌زا وارد بدن فرد می‌شوند، شمار ایمنوگلوبین G افزایش پیدا می‌کند،  این امر پس از 10 روز باعث افزایش ایمنوگلوبین M می‌شود.  از نظر علم پزشکی، نتیجه کیت سرولوژی و رپید تست در مبحث کرونا مفید نیست.


این شرکت که در مرکز رشد دانشگاه امیرکبیر مستقر است، کیت تشخیص کرونایی توسعه داده که در 55 دقیقه وجود ویروس در بدن فرد را مشخص می‌کند. این تست با استفاده از نمونه بزاق فرد کار می‌کند و درصد خطای آن کمتر از یک درصد است.



تولید کیت تشخیص کرونا در دانشگاه آزاد اسلامی


مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد با به‌کارگیری نیروی انسانی متخصص و توانمند خود موفق به  طراحی و تولید انبوه کیت تشخیص مولکولی ویروس کرونا شده‌اند. این کیت تشخیص به روش PCR بلادرنگ کار می‌کند که حساسیت و دقت بالایی دارد. این تست که برای شناسایی  RNA ویروس  طراحی شده، قادر به تشخیص توالی ژنی کووید-19 است و امکان تعیین تعداد ویروس در نمونه را نیز فراهم می‌کند. تولید این تست مولکولی نه‌تنها باعث بومی‌سازی دانش فنی می‌شود بلکه مانع از ورود ارز از کشور برای واردات تست‌های تشخیص می‌شود.


کدام تست بهتر است؟


برخی بر این باورند که تست مولکولی قدرت تشخیص بالاتری دارد و برخی دیگر توصیه می‌کنند تست‌های آنتی‌بادی بهتر از تست‌های دیگر است. با این حال تشخیص این که فرد باید چه نوع تستی بدهد برعهده پزشک معالج است، بنابراین بهترین گزینه اعتماد به کادر درمان است که تجربه بسیار بیشتری در خصوص مواجهه با ویروس کرونا و علائم آن دارند.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر