چالشهای ظهور هوش مصنوعی در جوامع دانشگاهی
به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، هوش مصنوعی به طور معناداری بر سازمانها، جوامع و افراد تأثیر گذاشته است. زمانی که هوش مصنوعی در سالهای شکلگیری خود بود، تمرکز الگوریتمها به طور کلی به یادگیری نظارتشده و خودران محدود شد. این الگوریتمهای سنتی به دادههای ساختار یافته برای ساخت مدل و پردازش اطلاعات نیاز داشتند.
پژوهشگران در مقالهای با عنوان «هوش مصنوعی مولد: دیدگاههای چندرشتهای پیرامون فرصتها، چالشها و پیامدها در پژوهش، عمل و سیاستگذاری» به این موضوع پرداختهاند که الگوریتمهای جدیدتر هوش مصنوعی در طول زمان تکامل یافتهاند و اکنون میتوانند دادهها را در شکل طبیعی خود پردازش کنند، از این رو استخراج دادههای بدون ساختار مانند متن خام و تصاویر امکان پذیر شده است.
* استخراج دادههای بدون ساختار با هوش مصنوعی
در این پژوهش آمده است که الگوریتمهای جدیدتر هوش مصنوعی در طول زمان تکامل یافتهاند و اکنون میتوانند دادهها را در شکل طبیعی خود پردازش کنند، از این رو استخراج دادههای بدون ساختار مانند متن خام و تصاویر امکان پذیر شده است.
{$sepehr_key_5122}
به گفته این پژوهش الگوریتمهای هوش مصنوعی مانند یادگیری عمیق و یادگیری تقویتی، اکنون تا حدی توسعه یافتهاند که الگوریتمهای خاص مانند شبکههای عصبی پیچشی و شبکههای عصبی بازگشتی میتوانند تصاویر، صدا و حتی ویدیوها را تجزیه و تحلیل کنند.
این پژوهش مطرح میکند که نیازهای صنعتی شامل متنکاوی و پردازش زبان طبیعی افزایش یافته که باعث توسعه و رشد الگوریتمهایی میشود که میتوانند بر روی داده های بدون ساختار اجرا شوند. بسیاری از این الگوریتمها به شدت به دو منبع وابسته هستند:
- دادههای فراوان برای آموزش الگوریتمها
- منابع محاسباتی بسیار دقیق برای استقرار و اجرای الگوریتمها
* چالش ظهور هوش مصنوعی (چتبات) در جوامع دانشگاهی
این پژوهش توضیح میدهد که به موازات توسعه مداوم الگوریتمهای هوش مصنوعی، توجه به مطالعات حوزه چتباتها در حال افزایش است. چتباتها از پردازش زبانهای طبیعی برای پاسخ به پرسشهای کاربر استفاده میکنند. به منظور ارائه بازخورد لحظهای به کاربران، چتباتها از مدلهای زبانی همراه با یادگیری عمیق در حین پردازش زبانهای طبیعی استفاده کردهاند.
{$sepehr_key_5123}
هوش مصنوعی مولد میتواند به افزایش قابل توجهی در بهرهوری منجر شود
به زعم این پژوهش ظهور ChatGPT به طور قابل توجهی قابلیتهای چتباتها را از طریق ادغام یادگیری عمیق و مدلهای زبانی مبتنی بر معماری ترنسفورمر مولد از پیش آموزش دیده توسعه داده است.ChatGPT از ترکیبی از پیشآموزش بدون نظارت و تنظیم دقیق نظارتشده استفاده میکند تا پاسخهای انسانگونه به سؤالات مختلف ارائه دهد.
نکته قابل ذکر در این پژوهش این است که پذیرش گسترده ChatGPT طیف وسیعی از کاربردهای آن شامل توسعه نرمافزار، شعر، مقاله، نامهها و قراردادها را به نمایش گذاشته است. اما نگرانیهایی نیز در مورد امکان تشخص متن تولید شده توسط انسان از هوش مصنوعی در جوامع دانشگاهی ایجاد کرده است.
{$sepehr_key_5124}
در پایان این پژوهش آمده است که ChatGPT یکی تحولآفرینترین ابزارهای هوش مصنوعی است که در سالهای اخیر توسعه یافته است. این ابزار فرصتها و چالشهای قابل توجهی را برای سازمانها جوامع و افراد ایجاد میکند. هوش مصنوعی مولد میتواند به افزایش قابل توجهی در بهرهوری منجر شود، اما این ابزارها چالشهای عملی، اخلاقی، معنایی و سیاستی را به همراه دارند.
به عنوان مثال، به دلیل نبود دستورالعملها و شیوهنامههای اخلاقی توسعهیافته، چالشهای ChatGPT در آموزش به خوبی مورد بحث قرار گرفت. یک چالش حیاتی که مقررات نظارتی با آن روبهرو هستند این است که نمیتوانند با استفاده از مصوبههای قانونی، متخلفانی را که عمداً از این ابزارها سوءاستفاده میکنند، مجازات کنند.
در ادامه این پژوهش آمده است که با توجه به قابلیتهای هوش مصنوعی مولد مانند تواناییهای تحلیلی و محاسباتی، کارایی در ارائه پاسخ های شبیه به انسان و دسترسی شبانه روزی آن، مهم است که پژوهشگران به بررسی نگرانیهای اخلاقی پیرامون الگوریتمهای جعبه سیاه و اینکه چگونه تحقیقات چندرشتهای میتواند به کاهش این نگرانیها کمک کند، بپردازند.
در جمعبندی نهایی پژوهش حاضر آمده است که باید قوانین جدیدی برای حاکمیت بر این ابزارها وضع شود و به علت ویژگی جهانی بودن آنها، هماهنگی بینالمللی نیز برای به حداکثر رساندن مزایای آن لازم است.
این پژوهش به کوشش پژوهشگران دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف انجام شده است.
انتهای پیام/