بینظمی درخواب تهدیدی برای سلامتی بدن
به گزارش خبرنگار آنا؛ آرزو نجفی متخصص اختلالات خواب و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه یک خواب سالم به عنوان خوابی تعریف میشود که ابعاد مختلفی داشته باشد، گفت: اولین موضوع در خواب خوب طول مدت خواب است، طول مدت خواب برای رفع نیازهای طبیعی یک فرد به مدت ۷ تا ۸ ساعت است.
وی افزود: اگر مدت خواب کمتر از ۶ ساعت یا بیشتر از ۹ ساعت شود پیامدهایی همچون عوارض قلبی و عروقی، عوارض متابولیک، دیابت و یا عارضههای دیگری از این دست دارد. همچنین به افراد توصیه میشود ساعت مشخصی را برای رفتن به رختخواب و خوابیدن یا بیدار شدن و شروع فعالیتهای روزانه مشخص کند که بهترین زمان برای خوابیدن قبل از ۱۱ شب است تا صبح بعد از ۷ تا ۸ ساعت خواب شبانه بیدار شود و کارهای روزمره خود را شروع کند.
{$sepehr_key_4684}
نجفی در مورد زمانبندی خواب افرادی که شیفت کار هستند، گفت:این افراد نمیتوانند از این برنامه تبعیت کنند و باید توصیههای مربوط به زمانبندی خواب در شیفت کاری را دنبال کنند.
افراد باید ۸۵ درصد از مدتی که در رختخواب هستند را به خواب سپری کنند تا به عنوان یک خواب سالم در نظر گرفته شود.
وی افزود: در مغز سلولهایی وجود دارند که ریتم شبانه روزی بدن را تنظیم میکنند که به عنوان ریتم سیرکادین (Circadian rhythm) شناخته میشود، طبق این ریتم فرد ساعت مشخصی از روز را خواب آلود میشود که میبایست به رختخواب برود و در ساعت مشخصی هم از خواب بیدار شود، همچنین در ساعاتی از شبانه روز که اوج خواب آلودگی فرد است، یک چرت روزانه حدود ۲۰ دقیقهای توصیه میشود، اما بیشتر از این میزان برای بدن مناسب نیست.
نجفی گفت: اگر فردی بر خلاف ریتم شبانه روزی خود استراحت کند، درگیر اختلالاتی در سیستم متابولیک، سیستم قلبی عروقی و مشکلاتی از این دست میشود. این بینظمی در بدن میتواند سلامت فرد را تهدید کند.
علت خوابآلودگیهای روزانه باید حل شود
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه هرگاه افراد برای انجام کارهای روزانه خود احساس خوابآلودگی و خستگی کنند دچار خوابآلودگی روزانه شده است؛ توضیح داد: این افراد نمیتوانند کارهای روزانه خود را انجام دهند. گاهی اوقات بعضی از افرادی که مبتلا به نارکولپسی (Narcolepsy) یا وقفه تنفسی حین خواب هستند، حملات خواب را در طول روز تجربه میکنند که باید به دنبال حل این مشکلات باشد.
{$sepehr_key_4685}
وی افزود: فردی که به طور مکرر در خواب خود دچار وقفهی تنفسی میشود یا احساس خفگی در خواب دارد، در طول روز خواب آلوده است که نشان میدهد این شخص از یک تنفس غیر طبیعی در خواب رنج میبرد و باید تحت نظر پزشک مورد ارزیابی قرار بگیرد.
نجفی در پایان با اشاره به اینکه توصیه میشود دمای اتاق خنک باشد، گفت: برای اینکه خواب راحت و بهتری داشته باشیم، ۱۸ تا ۲۰ درجه سانتیگراد دمای مطلوبی است و باید محل استراحت تهویه مطلوبی داشته باشد.
انتهای پیام/