کمک فناوریهای نوین به درمان اختلالات روانی کودکان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، شاید کمی عجیب باشد؛ اما کودکان هم دچار اختلالات روانی میشوند حتی این موضوع در آنها کاملاً شایع است. بهتر است بگویم جای نگرانی وجود ندارد، زیرا پزشکان با استفاده از درمانهای متنوع این مشکلات را در کودکان برطرف میکنند.
برای آغاز درمان، نیاز است تشخیص درست در بهترین زمان ممکن صورت گیرد. پزشکان معمولا برای تشخیص این نوع بیماریها از ترکیب ارزیابی پزشکی، تکاملی و سلامت روان استفاده میکنند.
البته شاید پزشکان در تشخیص و درمان اختلالات روانی در کودکان کمی چالش داشته باشند؛ زیرا کودکان در این رده سنی با تغییرات فیزیکی، رفتاری و احساسی بسیاری مواجه هستند که در بیشتر موارد طبیعی است.
افسردگی، اضطراب، بیشفعالی و اختلال اسکیزوفرنی نمونهای از اختلالات روانی شایع در کودکان است که اگر در زمان مناسبی تشخیص داده شوند میتوان از شیوع و گستردگی آن جلوگیری کرد.
وجود اختلالات روانی در کودکان باید از سوی والدین تشخیص داده شود. معمولا کودکان علائم و رفتارهایی را از خود نشان میدهند که میتواند زنگ هشداری برای خانوادهها باشند. حسین روزبهانی روانشناس بالینی و استاد دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری آنا در همین باره گفت: تنها کسانی که میتوانند اختلالات کودکان را به درستی تشخیص دهند پزشکان هستند.
وی با اشاره به این که اختلالات روانی سن و سال نمیشناسند ادامه داد: در ایجاد اختلالات روانی فقط محیط، جامعه، خانواده تاثیر گذار نیست؛ بلکه وراثت نیز در ایجاد مشکلات روانی نقش مهمی دارند. از سوی دیگر عدم رعایت برخی نکات از سوی مادر در دواران بارداری نیز میتواند کودک را با اختلالات روانی مواجه کند. استعمال دخانیات، مصرف مشروبات الکلی، برخی عفونتهای دوران بارداری یا حتی وزن کم جنین در شکم مادراز علتهایی است که میتواند پس از تولد کودک را با اختلالات مختلفی روبه رو کند.
این روانشناس بالینی افزود: برخی اختلالات نیز دلایل محیطی دارند به عنوان اضطراب جدایی در کودک زمانی شکل میگیرد که با عدم حضور مادر مواجه شدهاست. لالی انتخابی اختلال دیگری است که عوامل محیطی در شکلگیری آن دخیل هستند.
روزبهانی مطرح کرد: عقبماندگی ذهنی، اختلال فراگیر رشد، اختلالات ارتباط حرکتی از جمله مشکلاتی هستند که عامل اصلی شکلگیری انها وراثت است. معمولا عقب ماندگیهایی که در مراحل ضعیف هستند را تا حدود زیادی میتوان کنترل کرد. در این موارد کودک باید در کنار هم سن و سالان سالم خود قرار گیرد تا به مرور شبیه به انها رفتار کند؛ اما کودکانی که از نوع شدید عقبماندگی برخوردار هستند را نمیتوان درمان کرد و فقط باید کنترل شوند.
این روانشناس بالینی گفت: کودکان نیز دچار اختلال افسردگی میشوند و افسردگی فقط مختص بزرگسالان نیست. البته این اختلالات در کودکان نشانههای متفاوتی با بزرگ سالان دارد به عنوان مثال کودکانی که افسردگی دارند جثه کوچکتر داشته و کوچک اندام هستند.
وی تاکید کرد: البته در درمان به علت اختلال نیز توجه میشود. اگر علت ایجاد اختلال محیطی باشد درمان میشود؛ اما اگر عوامل وراثتی نقش داشته باشند نمیتوان درمان خاصی را برای این بیماران در نظر گرفت.
این استاد دانشگاه آزاد به چند اختلال شایع در کودکان اشاره کرد و گفت: سندروم آسپرگر از بدو تولد تا حدود سه سالکی کودک اتفاق میفتد. این بیماران بیشترین مشکل را در ارتباط گرفتن با دیگران دارند. همچنین اختلال اوتیسم که بیشتر در دختران شایع است معمولا از بدو تولد تا سه سالی ظاهر میشود.
روزبهانی به روشهای درمان اختلالات روانی در کودکان اشاره کرد و افزود: برای درمان اختلالات کودکان میتوان هم از دارودرمانی و هم از روان درمانی استفاده کرد. البته لازم است بگویم برای درمان کودکان باید کمی خلاقانه عمل کرد بنابراین در درمان کودکان از گتاردرمانی، بازی درمانی یا حتی برای تقویت تمرکز انها از نقاشی کشیدن استفاده میشود. حتی از خمیربازی برای تجسم اشکال استفاده میشود که در بسیاری از موارد تاثیرات مثبتی در کودکان دارد.
وی با بیان این که اگر کودک بیشتر از ۷ سال سن داشته باشد از دارو درمانی استفاده میشود گفت: باید توجه داشت که در رابطه با مسائل روانی درمان صد درصدی وجود ندارد به طوری که در برخی موارد پس از گذشت چند سال ممکن است اختلالات دوباره بازگشته و فرد را دچار مشکل کند.
این استاد دانشگاه به خانوادهها توصیه کرد و گفت: چند راه پیشگیری ساده برای این که فرزند یک خانواده دچار اختلالات روانی نشود وجود دارد. اول اینکه مادران باردار از رفتن به سفرهخانهها و محلهایی که در آن دود دخانیات وجود دارد جدا خودداری کنند. مادران باردار از استعمال دخانیت و مصرف الکل بپرهیزند. مادران در دوران بارداری تا حد ممکن از لوازمات آرایشی به خصوص رژلبهای سرب دار استفاده نکنند، زیرا با ورود این سربها به دهان احتمال ایجاد اختلال در جنین افزایش پیدا میکند.
روزبهانی به پیشرفت علم و تکنولوژی در درمان اختلالات روانی اشاره کرد و گفت: درگذشته برای درمان اختلال بیشفعالی از روشهای گفتار درمانی و دارو درمانی استفاده میشد درحالیکه امروزه با ورود فناوریهای جدید برای درمان این اختلال از دستگاهی به نام نوروفیدبک استفاده میشود. لورتا نوروفیدبک روشی دیگر است که امروزه به کمک درمان اختلال بیش فعالی آمده است. از سوی دیگر دستگاهی به نام تی سی اس وجود دارد که برای علوم عصب شناختی است. این دستگاه کار درمان را بسیار راحت کرده به طوری که دیگر نیازی به مصرف همیشگی دارو وجود ندارد.
انتهای پیام/