صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۸ - ۲۶ آبان ۱۴۰۳
در یک پژوهش واکاوی شد؛

ایران آینده ایران تاب‌آور

در این گزارش پس از مرور مفاهیم تاب آوری و تاب آوری ملی، انواع تاب آوری در بخش‌ها و سطوح مختلف کشور ازجمله اقتصاد، زیر ساخت، جامعه و ... و همچنین ویژگی‌های یک حکمرانی تاب آور، به تجربیات کشور‌ها در حوزه تاب آوری پرداخته شده است.
کد خبر : 941119

به گزارش گروه پژوهش خبرگزاری آنا، تقویت حکمرانی پیش شرط اساسی تحول ملی و سازوکار‌های حل مسائل کشور است؛ در گزارش «منشور هم آفرینی تصویر ایران آینده» همین نکته، مبنا قرار گرفته و سپس چندین تصویر از ایران آینده، ارائه شده که یکی از آنها «ایران تاب آور» است. ایران آینده به دلیل شرایط سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و فرهنگی-اجتماعی منحصر خود در زیست بوم بین الملل، طرح ایران آینده، باید تاب آوری، پابرجایی و استحکام لازم را داشته باشد و در برابر رویداد‌های بنیاد برافکن، اتفاقات غیرقابل پیش بینی و فشار دشمنان از مقاومت لازم برخوردار باشد.

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی با عنوان «مقدمه‌ای بر تصویر ایران تاب آور» بیان می‌کند که در دهه‌های اخیر با افزایش وقوع رویداد‌های ناگهانی و برهم‌زننده نظم کنونی از قبیل همه‌گیری، بلایای طبیعی، نزاع‌های داخلی یا منطقه‌ای و... که منجر به اختلال در سازمان‌های مختلف و در سطح کلان و کشور‌ها شده‌است، بسیاری از متفکران و محققان ترغیب شده‌اند تا به رویکرد‌های نوینی در حکمرانی، اقتصادی، اجتماعی و... بیندیشند که بتوانند به تاب‌آوری بیشتر حکومت‌ها و آسیب‌پذیری کمتر آنها در برابر این رویداد‌های برهم‌زننده کمک کنند.

{$sepehr_key_3507}

نکته قابل‌توجه آن است که تاب‌آورسازی نظام‌ها از یک سازمان به سازمان دیگر، از یک جامعه به جامعه‌ای دیگر و از یک حکومت به حکومتی دیگر با توجه به شرایط متفاوت خواهد بود. از طرفی، تاب‌آوری یکی از چرخش‌های تحول‌آفرین تصویر ایران آینده بوده که در این گزارش به ابعاد و بستر‌های تحقق آن در ایران آینده اشاره شده‌است. 

این گزارش ضمن مرور مفاهیم تاب آوری و تاب آوری ملی، انواع تاب‌آوری در بخش‌ها و سطوح مختلف کشور از جمله اقتصاد، زیرساخت، جامعه و... و همچنین ویژگی‌های یک حکمرانی تاب‌آور، به تجربیات کشور‌ها در حوزه تاب‌آوری را بررسی کرده است. 

این گزارش بیان می‌کند که این تجربیات نشان‌دهنده مسیر ایجاد تاب‌آوری در حکمرانی و اولویت‌های تاب‌آور‌سازی متناسب با شرایط یک کشور است. سپس مدل‌ها و راهبرد‌های حکمرانی تاب‌آور و بازیگران اصلی این عرصه در ادبیات پژوهشی این مفهوم بررسی شده و درنهایت به مختصات ایران کنونی اشاره شده‌است. با توجه به وضعیت ایران در شاخص‌های متعدد تاب‌آوری، تصویر کلانی از وضعیت فعلی و تصویر آینده ایران تاب‌آور ترسیم شده‌است. به این ترتیب عوامل کلیدی مؤثر بر تصویر ایران تاب‌آور شناسایی شده و کمک می‌کند تا فاصله وضعیت موجود با وضعیت مطلوب مشخص شود. با درک وضعیت مطلوب، راهبرد‌های متناسب برای تحقق تصویر ایران پابرجا ارائه شده‌است.

این گزارش مهم‌ترین موارد تحقق تصویر ایران تاب آور را مطرح کرده که شامل این موارد می‌شود؛ تجدید گفتار سیاسی انقلاب اسلامی: به‌معنای تحکیم پیوند مردم با گفتمان انقلاب به‌عنوان امید نهایی آنها، همراه‌سازی مردم: به‌معنای اتکا به ظرفیت‌های مردمی، مقابله با فساد: در بستری وسیع به‌معنای اصلاح نظامات اداری، مهار بوروکراسی، شفافیت و پاسخ‌گویی، رفع تعارض منافع و از بین بردن موقعیت‌های تعارض منافع، حذف رانت‌ها و تبعیض‌های ناعادلانه، ایجاد فرصت‌های برابر، شایسته‌گزینی و شایسته‌مداری و همچنین بهره‌گیری از ابتکارات فناورانه در این راستا، سیاست‌های حمایت اجتماعی: از قبیل اصلاح نظام مالیاتی، شناسایی و پوشش خانوارها، اصلاح قیمت حامل‌های انرژی و تعیین فوری نهاد متولی تجمیع و تکمیل بانک جامع و برخط اطلاعات رفاهی و حل مسائل گلوگاهی شناختی و عینی جامعه مانند خودرو، مسکن و... .

انتهای پیام/

ارسال نظر