صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۹ - ۱۴ آبان ۱۴۰۳
حقایق علمی ۷۲؛

اختاپوس‌ها سه قلب دارند!

اختاپوس‌ها دارای سه قلب هستند اما وقتی مشغول به شنا می‌شوند، یکی از قلب‌هایشان متوقف می‌شود!
کد خبر : 939086

به گزارش خبرگزاری آنا، اختاپوس‌ها از جالب‌ترین و شگفت‌انگیزترین موجودات اقیانوس‌ها هستند. آنها خصوصیات منحصربه‌فرد زیادی دارند که یکی از  آن‌ها استفاده از سه قلب مختلف است! این موضوع شاید عجیب به نظر برسد، اما نقش مهمی در بقای این موجودات ایفا می‌کند. هر قلب اختاپوس وظیفه متفاوتی دارد و این ساختار خاص برای تطابق با زیستگاه آن‌ها در اعماق دریاها و رفتارهای پیچیده آن‌ها ضروری است

{$sepehr_key_3157}.

یکی از این سه قلب که قلب سیستماتیک (systemic heart)نام دارد، وظیفه پمپاژ خون را به سراسر بدن اختاپوس بر عهده دارد. دو قلب دیگر که به عنوان قلب‌های برانشی (branchial) شناخته می‌شوند، در نزدیکی آب‌شش‌ها (gills) قرار دارند و به طور مستقیم خون را به برانش‌ها پمپاژ می‌کنند تا خون دارای اکسیژن‌ شود. سپس خون اکسیژن‌دار به وسیله قلب سیستماتیک به سایر اندام‌ها ارسال می‌شود. این سیستم خاص به اختاپوس کمک می‌کند تا در شرایط مختلف محیطی، اکسیژن لازم برای بدن خود را تأمین کند.

با این حال نکته جالب‌تر این است که وقتی اختاپوس شنا می‌کند، قلب سیستماتیک متوقف می‌شود. این ویژگی منحصربه‌فرد باعث می‌شود که شنا برای اختاپوس فرایندی بسیار پرانرژی و خسته‌کننده باشد. به همین دلیل اختاپوس‌ها معمولاً ترجیح می‌دهند بیشتر وقت خود را روی کف دریا سپری کنند تا انرژی کمتری مصرف کنند. متوقف شدن قلب سیستماتیک هنگام شنا می‌تواند به دلایل مختلفی مرتبط باشد، اما برخی دانشمندان باور دارند که این امر به دلیل نیاز به تنظیم دقیق مصرف انرژی (energy consumption) است.

همچنین خون اختاپوس‌ها آبی رنگ است و این امر به دلیل وجود پروتئین هموسیانین  است که مسئول انتقال اکسیژن است. هموسیانین در شرایط سرد و کم اکسیژن نسبت به هموگلوبین  که در خون انسان یافت می‌شود، عملکرد بهتری دارد و این امر به اختاپوس کمک می‌کند تا در محیط‌های عمیق و کم‌اکسیژن زیر آب زنده بماند.

بسیاری از جانورشناسان متفق‌القول  هستند که اختاپوس موجودی بسیار خاص و پیچیده است و توانسته با شرایط خاص زندگی در اعماق دریا و محیط‌های چالش‌برانگیز به خوبی سازگار شود. همین ویژگی‌ها این موجود را به یکی از عجایب دنیای طبیعی و موضوعی جذاب برای پژوهش‌های علمی و زیستی تبدیل کرده است.

انتهای پیام/

ارسال نظر