صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۳۳ - ۱۱ آبان ۱۴۰۳
حقایق علمی ۶۹؛

گربه‌ها در تاریکی مثل روز می‌بینند!

گربه‌ها به یک-ششم نور مورد نیاز انسان‌ها برای مشاهده محیط پیرامون خود احتیاج دارند و می‌توانند در شرایط نوری ضعیف بهتر از انسان‌ها اطراف را ببیند.
کد خبر : 938623

به گزارش خبرگزاری آنا، گربه‌ها حیواناتی با توانایی‌های بیولوژیکی منحصربه‌فرد هستند که آن‌ها را به شکارچیان ماهری مبدل کرده است. یکی از ویژگی‌های شگفت‌انگیز آن‌ها، قدرت دید بالا در شب است. این حیوانات خانگی دوست‌داشتنی به دلیل توانایی فوق‌العاده‌شان در تاریکی مشهورند. این قابلیت خاص، به علت ساختار ویژه چشمان و ویژگی‌های بیولوژیکی آن‌هاست.

یکی از اصلی‌ترین دلایل قدرت دید در شب گربه‌ها، وجود تعداد زیادی سلول استوانه‌ای (Rod cells) در شبکیه (Retina)  چشم آن‌ها است. شبکیه چشم گربه‌ها شامل دو نوع سلول است (سلول‌های مخروطی - cells - و استوانه‌ای) که به ترتیب مسئول تشخیص رنگ و دیدن تاریکی هستند. تعداد سلول‌های استوانه‌ای شبکیه گربه‌ها بسیار بیشتر از انسان‌ها است. این سلول‌ها به گربه‌ها امکان می‌دهد تا حتی در نور بسیار ناچیز هم محیط را ببینند. بنابراین گربه‌ها در شرایطی که انسان‌ها توانایی دیدن ندارند، می‌توانند به خوبی ببینند.

{$sepehr_key_3081}

یکی دیگر از عوامل مؤثر در دید این جانوران در گربه‌ها وجود لایه‌ای در پشت شبکیه‌شان به نام «پرده درخشان» (Tapetum Lucidum) است. این لایه مانند آینه عمل می‌کند و نورهایی که به شبکیه می‌رسند اما جذب نمی‌شوند را بازتاب می‌دهد. این لایه آینه‌مانند به شبکیه اجازه می‌دهد که نور را دوباره جذب کرده و سیگنال‌هایی را به مغز ارسال کند. نتیجه این فرآیند، افزایش شدت نور ورودی به چشم گربه است که باعث می‌شود دید آن‌ها در شب به شکل چشمگیری بهبود یابد. همین ویژگی است که باعث می‌شود چشمان گربه‌ها در تاریکی به رنگ سبز یا زرد بدرخشد.

مردمک (Pupil) چشم گربه‌ها نیز نقش مهمی در دیدشان در تاریکی ایفا می‌کند. مردمک چشم آن‌ها به‌طور قابل‌توجهی می‌تواند باز شده و به شکل عمودی تغییر کند. این قابلیت به گربه‌ها امکان می‌دهد تا در نور کم، حداکثر نور ممکن را جذب کنند. هنگامی که نور محیط کم است، مردمک‌های گربه‌ها بزرگ می‌شوند و اجازه می‌دهند نور بیشتری وارد چشم شود.

جدای از تمام این‌ها، گربه‌ها حساسیت بالایی نسبت به حرکت دارند که این ویژگی کمک می‌کند تا حتی در تاریکی نیز حرکات کوچک را تشخیص دهند. این توانایی نتیجه تکامل طبیعی آن‌ها به عنوان شکارچیان شبانه است که امکان می‌دهد در تاریکی به شکار بپردازند.

در مجموع، توانایی دید گربه‌ها در تاریکی به ترکیبی از ویژگی‌های ساختاری چشم و ژنتیکی آن‌ها برمی‌گردد. آن‌ها به یک-ششم نور مورد نیاز انسان‌ها برای مشاهده محیط پیرامونشان احتیاج دارند و می‌توانند در شرایط نوری ضعیف بهتر از انسان‌ها اطراف را ببیند. این ویژگی به آن‌ها اجازه می‌دهد که به عنوان شکارچیان شبانه موفق عمل کنند و در محیط‌های کم‌نور به دنبال شکار و محافظت از خود بگردند.

انتهای پیام/

ارسال نظر