میدان مغناطیسی خورشید و آثار آن روی زمین
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا، خورشید تنها ستاره منظومه شمسی که امکان شکلگیری حیات را روی زمین به وجود آورده، چیزی بیش از یک توپ درخشان در روشنایی روز است. این ستاره دوستداشتنی میدان مغناطیسی قدرتمندی دارد که نقش زیادی در فعالیتهای خورشیدی ایفا میکند. میدان مغناطیسی مزبور بر رفتار خورشید و البته بر فضای پیرامون منظومه شمسی تأثیر میگذارد.
میدان مغناطیسی خورشید از حرکت پلاسمای داغ درون آن ایجاد میشود. پلاسما، گازی فوق داغ است که از ذرات باردار ساخته شده است. با حرکت این پلاسما، جریان الکتریکی به وجود میآید. این جریانها میدان مغناطیسی خورشید را تولید میکنند که پیچیده و دائماً در حال تغییر است.
{$sepehr_key_1801}
فعالیت خورشیدی به پدیدههای مختلف ناشی از میدان مغناطیسی خورشید اشاره دارد. برخی از انواع متداول فعالیتهای خورشیدی شامل لکههای خورشیدی، شراره خورشیدی و پرتاب جرم تاجی (CMEs) است.
لکههای خورشیدی لکههای تیره روی سطح خورشید هستند، در مناطقی تشکیل میشوند که میدان مغناطیسی به ویژه قوی است. این نواحی سردتر از سطح اطرافش هستند و باعث تیره به نظر رسیدن آنها میشود. لکههای خورشیدی میتوانند روزها یا حتی ماهها باقی بمانند و اغلب به صورت گروهی ظاهر میشوند. تعداد لکههای خورشیدی در یک چرخه متوسط حدود 11 سال تغییر میکند. در زمان اوج این رویداد، بسیاری از لکههای خورشیدی ظاهر میشوند که نشان دهنده فعالیت زیاد خورشیدی است.
{$sepehr_key_1802}
شرارههای خورشیدی انفجارهای ناگهانی انرژی هستند. آنها تشعشعات زیادی را در فضا منتشر میکنند و میتوانند بسیار قدرتمند باشند. این انفجارها میتوانند از چند دقیقه تا چند ساعت ادامه داشته باشند. هنگامی که یک شراره خورشیدی رخ میدهد، سیستمهای ارتباطی روی زمین ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد و حتی نمایشهای خیره کننده ای از شفقهای شمالی و جنوبی (شفقهای قطبی) ایجاد کند.
پرتاب جرم تاجی (CMEs) حبابهای عظیمی از گاز و میدانهای مغناطیسی است که در فضا آزاد میشوند. این پرتابهها میتوانند بسیار بزرگتر از زمین باشند و انرژی زیادی را حمل کنند. هنگامی که یک CME به زمین برخورد کند، میتواند برای ماهوارهها و شبکههای برق مشکلاتی ایجاد کند. این امر به این دلیل اتفاق میافتد که ذرات باردار با میدان مغناطیسی زمین تعامل دارند و منجر به طوفانهای ژئومغناطیسی میشوند.
{$sepehr_key_1803}
میدان مغناطیسی خورشید نیز دارای چرخههایی است. هر 11 سال یک بار میدان مغناطیسی تغییر میکند و باعث میشود که قطب شمال و جنوب جای خود را عوض کنند. این تلنگر مغناطیسی بر چرخه فعالیت خورشید تأثیر میگذارد. دانشمندان این چرخهها را برای پیش بینی رویدادهای خورشیدی و درک اثرات آنها بر روی زمین مطالعه میکنند.
درک فعالیت خورشیدی مهم است زیرا به دانشمندان کمک میکند تا از ماهوارهها و شبکههای برق در برابر آسیب احتمالی محافظت کنند. همچنین به ما این امکان را میدهد که در مورد جهان پیرامون خود اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
انتهای پیام/