صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۳۹ - ۲۶ فروردين ۱۴۰۳

تاب‌آوری اقلیمی چیست؟

تاب‌آوری اقلیمی راهی است برای محافظت از خود در برابر اثرات رویدادهای شدید اقلیمی مانند بالا آمدن سطح دریا، آتش‌سوزی جنگلی، فرسایش، طوفان‌ها و گرمای شدید، که می‌تواند به سیستم های زیربنای اقتصاد آسیب برساند.
کد خبر : 905735

به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از سای‌تک‌دیلی، آب و هوای شدید، مانند طوفان، سیل و خشکسالی این روزها بیشتر روی می‌دهد. مثلا، آتش ‌سوزی‌ های جنگلی که با خشکسالی تشدید شده، میلیون‌ها هکتار از کالیفرنیا تا استرالیا را سوزانده است.

برای تاب‎‌آوری اقلیمی، دانشمندان با نقشه ‌های هوشمند شروع می‌کنند تا الگوهای اقلیم چند دهه آینده را پیش‌ بینی کنند. «آب و هوا» آنچه را که در خارج از خانه طی چند ساعت یا چند روز اتفاق می‌افتد توصیف می‌کند، در حالی که «اقلیم» این رفتار را در یک منطقه خاص در دوره های زمانی طولانی تر توضیح می‌دهد.

کارشناسان، زیرساخت‌ هایی مانند حمل و نقل، بیمارستان ‌ها، تولید و مواد غذایی را برای مقاومت در برابر اثرات تغییرات اقلیم آماده می‌‌کنند. اولین قدم ساختن مدل‌ های اقلیمی و سپس برنامه ریزی آنها در آینده است. کارشناسان می‌توانند از داده هایی که مدل های اقلیم تولید می‌کنند برای محافظت از زیرساخت های ما در برابر اختلالات آینده استفاده کنند.

دانشمندان تغییرات متوسط ​​دما یا بارندگی را پیش بینی می‌کنند، برخی از دانشمندان پا را فراتر گذاشته و الگوهای آب و هوای سال‌ های بعد را نیز با استفاده از رایانه ‌های قدرتمند پیش‌ بینی می‌‌کنند. به این مدل سازی آب و هوا گفته می‌شود. دانشمندان از این مدل‌ های سه‌ بعدی سیستم اقلیم زمین برای ایجاد نقشه ‌هایی استفاده می‌‌کنند که نشان می‌دهد چگونه آب و هوا در آینده تکامل می‌یابد و می‌تواند بر جوامع تأثیر بگذارد.

اما ما به نقشه‌های دقیق‌تری نیاز داریم. از آنجایی که میزان و شدت تغییرات اقلیم به مکان خاصی بستگی دارد، نقشه ‌های دقیق ‌تر به ما کمک می‌‌کنند بفهمیم چگونه اقلیم می‌تواند محیط اطراف هر شهر، حتی ساختمان‌ های منفرد را تغییر دهد. آب و هوا می‌تواند از یک کد پستی به کد پستی دیگر تغییر کند؛ اقلیم نیز همینگونه است. خورشید ممکن است در یک طرف کوه بدرخشد در حالی که طرف دیگر کوه کولاک باشد، و این تفاوت‌‌ها به عنوان شدت‌ های متفاوت تغییرات اقلیم  نشان داده می‌‌شوند.

دانشمندان آمریکایی موفق شدند نقشه‌های اقلیم این کشور را با وضوحی 10 برابر بیشتر از اکثر مدل‌های جهانی نشان دهند. این نقشه‌ها همچنین اقلیم را در دوره های 10 ساله پیش بینی می‌کند که از قرن حاضر، میانه و پایان قرن 21 شروع می‌شود.

کل مجموعه داده اقلیم دارای 700 ترابایت اطلاعات است. ابررایانه آزمایشگاه ملی آرگون می‌تواند در عرض چند دقیقه چیزی را ترسیم کند که لپ تاپ شما برای ترسیم آن به سه هزار سال زمان نیاز دارد.

با نگاه کردن به سال ‌های آینده، می‌توانیم نحوه برنامه ‌ریزی خود را برای آینده به خوبی تنظیم کنیم. اگر نگران آتش ‌سوزی ‌های جنگلی باشیم می‌توانیم نقاطی را شناسایی کنیم که احتمالا در معرض خطر آتش‌ سوزی ناشی از رطوبت کم، خاک خشک و بادهای شدید هستند و برای محافظت از مردم و دارایی‌ها در این مکان‌ها اقدام کنیم. یا می‌توان فضاهای حائل بین ساختمان‌ها و آتش سوزی‌ها ایجاد کرد که به کاهش خطرات کمک می‌کند.

تاب‎‌آوری اقلیم راهی برای برنامه ریزی برای محافظت از بشر در برابر تغییرات اقلیم است. این به کارشناسان کمک می‌کند تا تاثیر رویدادهای شدید اقلیم را که می‌تواند به سیستم های طبیعی، کشاورزی،  تاسیسات و شبکه‌ها از طریق اتصالات آشکار یا پنهان آسیب برساند، پیش بینی کنند. با برنامه ریزی صحیح، می‌توان از اختلال در زیستگاه های طبیعی و جوامع جلوگیری کرد زیرا فراوانی و شدت خشکسالی، آتش سوزی، کولاک و امواج گرما در آینده تغییر می‌کند.

مثلا در طول موج گرما، تهویه مطبوع و افزایش تقاضا برای برق، می‌تواند موجب اضافه بار خطوط برق و ترانسفورماتورها شود. امواج گرما همچنین می‌تواند شبکه های حمل و نقل را تضعیف کند. جاده‌ها و خطوط راه آهن کمانش می‌کنند. سلامت و ایمنی نیز در خطر است. امواج گرما ممکن است باعث بیماری افرادی آسیب پذیر شود و ازدحام در بیمارستان‌ها افزایش یابد. بدون برق، زنجیره تامین مسدود می‌شود. بهره وری کشاورزی ممکن است به دلیل گرمای شدید و خشکسالی کاهش یابد و تنوع زیستی با تهدید گونه‌ها توسط تغییر محیط طبیعی کاهش یابد.

انتهای پیام/

ارسال نظر