صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۳۰ - ۰۸ فروردين ۱۴۰۲
دانستنی‌های گردشگری

معرفی روستای لیوس در دزفول

روستای سنگی دزفول که آن را نام روستای لیوس می‌شناسند متعلق به دوران ساسانی است و بعنوان یک روستای تاریخی شناخته می‌شود.
کد خبر : 838088

به گزارش خبرگزاری آنا، شهرستان دِزفول از جمله شهر‌های استان خوزستان محسوب می‌شود که مردمان آن به زبان فارسی با گویش دزفولی و لری با دو گویش بختیاری و خرم آبادی سخن می‌گویند.

شهری تاریخی که وقایع بسیاری را لمس کرده است و دارای آثار تاریخی و گردشگری بسیاری است که گردشگران را جذب خود می‌کند.

یکی از این اماکن گردشگری و تاریخی جذاب روستای لیوس در اطراف این شهر است که در ادامه به معرفی بیشتر آن خواهیم پرداخت.

روستای لیوس؛ روستایی از دوران ساسانی

براساس اسناد موجود قدمت روستای لیوس به دوران ساسانی می‌رسد و حتی پیشینه آن نیز به جنگ‌های ایران و روم باز می‌گردد.

معماری سنگی که در این روستا مشاهده می‌شود به تاثیر از شهر‌های رومی ساخته شده است و از سوی دیگر بافت قدیم روستا که خالی از سکنه است شما را با معماری ده‌ها قرن پیش آشنا می‌کند و با توجه به این موضوع امروزه یکی از بهترین اماکن بمنظور باستان گردی و شنیدن قصه‌های تاریخی محسوب می‌شود.

ویژگی روستای لیوس

روستای لیوس در ۷۳ کیلومتری شمال دزفول و در دامنه کوه لنگر قرار دارد و توانسته بافت قدیمی و سنتی خود را حفظ کند و حتی نحوه معیشت، فرهنگ و سنن، گویش، آداب و رسوم و برپایی آیین‌های مذهبی در این روستا نیز به شکل سنتی برگزار می‌شود.

اما اگر بخواهیم به ویژگی‌های این روستای زیبا اشاره کنیم می‌توانیم از قدمت تاریخی، بافت سنگی و معماری خانه‌ها، نزدیکی به روستا‌های گردشگری سزار و گوشه، طبیعت بکر، باغ‌های انار و نخلستان، دامنه لنگرکوه، قدمگاه مشهور به امام رضا و نیز جاده ماشین‌رو آسفالته ... نام ببریم.

بافت کنونی روستای لیوس

در حال حاضر بافت کنونی روستای لیوس سابقه‌ای بیش از ۷۰۰ سال دارد و وجود آسیاب‌هایی با قدمت دوره ساسانی پیشینه این منطقه به دوره جنگ ایران و روم باز می‌گردد.

نکته جالب اینجاست که به استناد تحقیقات گروه محقق ایتالیایی، ˈ لیوس ˈ قسمتی از نام یک سردار رومی است که نامگذاری روستای همجوار آن به اسم سزار نیز با این موضوع همخوانی دارد.

مقبره سید، ولی الدین گوشه نیز از جمله ابنیه‌های تاریخی و مذهبی لیوس به شمار می‌آید.

چطور راهی روستای لیوس شویم؟

برای اینکه بتوانید به روستای لیوس برسید و به گشت و گذار در این روستا بپردازید، باید راهی ۷۳ کیلومتری شمال دزفول در دامنه کوه لنگر شوید، روستایی که از شمال غربی به کوه لنگر و از غرب به دره کول منتهی می‌شود و جاذبه‌های زیادی برای دیدن دارد.

این روستا دارای آب و هوای معتدل کوهستانی است و در بیشتر ایام سال به جز تابستان‌ها بسیار خوش آب و هواست.

در واقع جاذبه‌های طبیعی این روستا ناتمام است و وجود کوهستان‌های زیبا، مراتع سرسبز، باغ‌های میوه، رودخانه و آبشار و ... به زیبایی‌های آن می‌افزاید.

باغ‌های اناری در اطراف روستا وجود دارد و در کنار آن نیزمی توان درختان دیگری همچون کنار، انجیر، بادام کوهی و بابونه و ... را نیز یافت.

حیات وحش روستای تاریخی لیوس نیز دارای تنوع جذابی است و در آن می‌توان حیواناتی همچون پلنگ، کفتار، خرس، گراز، قرقاول، بز کوهی، میش، قوچ، رویاه، گرگ، شغال، خرگوش، آهو و … را مشاهده کرد.

معماری روستای تاریخی لیوس

اگر به خانه‌های این روستا دقت کنید شاهد سبک معماری خاصی خواهید بود، به این صورت که از همه بخش‌های ساختمان استفاده بهینه و مناسب شده است.

بعوان مثال از ستون‌های ساختمان به عنوان انبار گندم استفاده می‌شود، در و پنجره‌های ساختمان‌ها چوبی است و مردم برای اینکه بتوانند از نور خورشید استفاده کنند خانه‌ها را به صورت جنوبی می‌سازنند.

مردم در این روستا برای ساختن خانه از سنگ استفاده می‌کنند و به همین دلیل همگان این روستا را با نام روستای سنگی دزفول می‌شناسند.

در گوشه‌ای از روستای تاریخی لیوس بقایای آسیابان‌های بادی نیز به چشم می‌خورد که قدمت آن‌ها نیز به دوره ساسانیان باز می‌گردد و تاریخ و قدمت این روستا را فریاد می‌زند.

خانه‌های روستایی با قدمت ۷۰۰ سال که این موضوع را می‌توان از کتیبه سردر برخی ابنیه مثل خانه حیدر عباسی فهمید. 

 انتهای پیام/

انتهای پیام/

ارسال نظر