صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا همزمان با هفته پژوهش گزارش می‌دهد؛

از نمایه‌سازی ۲ نشریه فارسی در بزرگ‌ترین پایگاه‌ استنادی جهان تا اهتمام به تقویت دیپلماسی علمی

در هفته‌ای که به نام پژوهش مزین شده از پیگیری‌ها برای نمایه شدن نشریات فارسی در پایگاه‌های نمایه‌سازی استنادی جهان تا لزوم تقویت دیپلماسی علمی کشورمان تأکید شد.
کد خبر : 820424

گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا، لاله قلی‌پور- اساسی‌ترین نیاز برای دست‌یابی به پیشرفت و توسعه در هر کشوری معطوف به اندیشه و پژوهشگری است و انجام فعالیت‌های پژوهشی مورد نیاز، هر کشوری را به خودکفایی می‌رساند.

در کشورمان هفته پایانی آذرماه هفته پژوهش نامگذاری شده است و در این بازه زمانی نمایشگاه‌های دستاوردها و توانمندی‌های پژوهشگران برگزار می‌شود و نیز در آیین بزرگداشتی از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برتر سال که نماد تلاش در راه ایرانی مقتدر هستند، قدردانی می‌شود.

**لزوم شاگرد پروری از سوی اساتید و پژوهشگران

بیست و سومین جشنواره تجلیل از پژوهشگران، فناوران و نوآوران برگزیده کشور روز گذشته در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم با اشاره به اینکه این هفته بر همه کسانی که با پژوهش‌ها و نوآوری خود مایه افتخار ایران اسلامی هستند، مبارک است، می‌گوید: «هر یک از شما، سرمایه‌های بی‌نظیر عرصه پژوهش و فناوری کشور هستید. باید با قدرت بیشتر، دستاوردهای خود را ادامه دهید و در راستای شاگردپروری قدم بردارید.»

چاپ مقالات باعث تقویت دیپلماسی علمی کشور می‌شود

مقام معظم رهبری نیز در فرمایش‌شان در رابطه با اهمیت این ویژگی مهم در اساتید تاکید می‌کنند: «اساتید باید یکی از اهتمام‌هایشان شاگردپروری باشد. ارزش استاد، اعتبار استاد در بیرون، به شاگردانِ اوست. شاگرد فقط آن کسی نیست که سر کلاس حاضر میشود؛ آنی است که به وسیله‌ شما ساخته می‌شود و تحویل داده می‌شود به دنیای علم به عنوان یک نیروی کارآمد و علمی.»

**زلفی گل: ایجاد بیمه پژوهش و فناوری ضرورتی انکارناپذیر است

جامعه جهانی در دو سال گذشته با پاندمی کرونا مواجه شد، اما این چالش با پشتکار علمی و پژوهشی دانشمندان پشت سر گذاشته شد، زلفی گل با اشاره به اینکه این امر ثابت کرد که علم، دانش، فناوری و نوآوری مایه آرامش و آسایش در جهان است، خاطرنشان می‌کند: «محققان با ساخت واکسن، نشاط را به جامعه بشری برگرداندند. این امر نشان‌دهنده این است که تمامی مشکلات جوامع با علم و فناوری حل می‌شود.»

وزیر علوم با بیان اینکه شرایط باید به گونه ای رقم بخورد که اقتصاد پژوهش بخشی از درآمدهای دانشگاه‌ها را تامین کند، می‌افزاید: «قانون جهش تولید دانش بنیان می تواند موجبات این تحول شود باید برای اقتصاد پژوهش، اعتباراتی را جذب کنیم.»

وی با اشاره با اینکه بیمه پژوهش و فناوری نداریم، اظهار می‌کند: «در تعامل بین صنعت و دانشگاه شاهد هستیم که در میانه کار به هر دلیلی یکی از طرفین از ادامه کار امتناع می‌کند که ضرورت دارد بحث بیمه ناشی از خسارات ترک فعل مورد توجه قرار گیرد.»

**خیرالدین: ۳۲۲ تفاهم‌نامه به ارزش ۵۹۷۰ میلیارد ریال در نمایشگاه هفته پژوهش امضا شد

رتبه علمی و پژوهشی کشورمان در سال‌های گذشته ارتقای چشمگیری در سطح جهان و منطقه یافته است. علی خیرالدین، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در این باره می‌گوید: «در شاخص‌های جهانی نوآوری رتبه ۱۵ در دنیا و رتبه اول را در بین کشورهای منطقه دارا هستیم.»

برای اقتصاد پژوهش باید اعتباراتی جذب شود

در هفته‌ای که گذشت نمایشگاه هفته پژوهش در پارک علم و فناوری گیلان برگزار شد. خیرالدین در رابطه با آنچه در این نمایشگاه عرضه شد، عنوان می‌کند: «۲۰۰ طرح از تمامی استان‌ها شرکت داشتند. بیش از ۳۲۲ تفاهم‌نامه با ارزش ریالی ۵۹۷۰ میلیارد ریال امضا شد.»

**صالحی: برای نمایه سازی نشریات فارسی در اسکوپوس تلاش می‌کنیم

مقام معظم رهبری در سال ۱۳۸۴ فرمودند: «ما باید به آن‌جا برسیم که اگر در اکناف عالم یک پژوهشگر، یک دانشمند، بخواهد به فلان نظریه‌ی علمی یا نظریه‌ فلسفی دست پیدا کند، ناچار باشد زبان فارسی را یاد بگیرد. پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم در این باره می‌گوید: بنا بر فرمایش مقام معظم رهبری که بر گسترش زبان فارسی در تازه‌های علمی تاکید کردند. برای ثبت نشریات فارسی در اسکوپوس تلاش می‌کنیم، برای این هدف نشریات را در پایگاه دوآج نمایه کردیم.»

بیشتر بخوانید: 

معاون پژوهشی وزارت علوم در مورد نمایه شدن نشریات نیز می‌افزاید: «تا سال گذشته، ۱۰۱ مجله ایرانی در اسکوپوس نمایه شده بود اما در سال گذشته ۲۰ مجله نمایه شد که از این تعداد دو مجله فارسی است و این موجب تقویت جایگاه زبان فارسی در نمایه هم می‌شود.»

رتبه علمی کشور در نمایه اسکوپوس در طی سال‌های اخیر نیز افزایش چشمگیر داشته است. صالحی در این باره خاطر نشان می‌کند: «در نمایه اسکوپوس در سال ۱۹۹۶ نمایه، رتبه ۵۶ بوده ایم، ولی در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۱۵ رسیده‌ایم، هر چند ارتقای این رتبه در مراحل بالاتر دشوارتر است.»

معاون پژوهشی وزیر علوم در رابطه تعداد مقالات ایران در سال ۱۹۹۶ اشاره کرد و می‌گوید: «در آن سال ۸۴۱ مقاله نمایه شده در اسکوپوس بوده که این تعداد در سال ۲۰۲۱ میلادی به ۷۷ هزار مقاله رسیده است.»

وی با اشاره به اهمیت این دستاوردها، خاطرنشان می‌کند: «به اندازه بودجه پژوهش یک کشور در حال توسعه، در وزارت علوم سرمایه‌گذاری شده تا به این دستاوردها از جهت رتبه‌های علمی رسیدیم و این شاهکار پژوهشگران ما است.»

**موسوی: «هم تالیفی» پژوهشگران ایرانی با سایر کشور‌ها عامل تقویت دیپلماسی علمی است

تقویت دیپلماسی علمی در سطح بین المللی توصیه رهبر معظم انقلاب است. سید علی موسوی، دبیر دبیران انجمن علمی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران در این باره به خبرنگار آنا می‌گوید: «هم تالیفی پژوهشگران ایرانی با سایر کشور‌ها عامل تقویت دیپلماسی علمی است.»

وی با اشاره به اینکه موضوع مقاله محوری فقط محدود و مربوط به کشور‌های در حال توسعه نیست، عنوان می‌کند: به عنوان داور در بسیاری از مجلات معتبر شاهد این بوده ام که بسیاری از محققان اروپایی و آمریکایی مقالات بسیاری را ارسال می‌کنند و به چاپ می‌رسد.

برنده جایزه البرز یا نوبل ایرانی چاپ مقالات را دارای یکسری مزایا و معایب می‌داند و می‌افزاید: چاپ مقالات قطع به یقین باعث تقویت دیپلماسی علمی کشور می‌شود. روابطی که با پژوهشگران خارجی داریم و ارتقای رتبه‌های دانشگاه‌های سطح یک کشور مانند دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی امیرکبیر و مانند آنها، بخش قابل توجهی دکه باعث ارتقای این دانشگاه‌ها در سطح بین المللی شده است بحث چاپ مقالات در مجلات با ضریب تاثیر بالا بوده است.

در سال گذشته ۲ مجله فارسی در پایگاه‌های استنادی جهان نمایه سازی است که موجب تقویت جایگاه زبان فارسی در نمایه می‌شود

دانشجوی دکتری دانشگاه تهران می‌گوید: اینکه بخواهیم موضوع چاپ مقاله را محدود و کمرنگ کنیم رویه درستی نیست. ولی موضوعی که مطرح است بحث بهره برداری از این مقالات است. اینکه مقالات قابل بهره برداری هستند یا خیر همانطور که می‌دانیم در چاپ مقاله کشورمان جزو ۵ کشور نخست در جهان است. مقالاتی نیز که در مجلات بین المللی به چاپ می‌رسانند قطعا کیفیت لازم را دارد.

گفتنی است، مقام معظم رهبری در کلامشان بارها به جدی گرفتن مسئله پژوهش و تحقیق تاکید کرده‌اند و آنرا منبع تغذیه‌ آموزش می‌دانند و می‌فرمایند: ما اگر تحقیق را جدی نگیریم، باز سال‌های متمادی بایستی چشم به منابع خارجی بدوزیم و منتظر بمانیم که یک نفر در گوشه‌ای از دنیا تحقیقی بکند و ما از او یا آثار تألیفی بر اساس تحقیق او استفاده کنیم و اینجا آموزش بدهیم. این نمی‌شود این وابستگی است، این همان ترجمه‌گرائی و عدم استقلال شخصیت علمی برای یک کشور و یک مجموعه دانشگاهی است. برای یک مجموعه علمی، این مایه منقضت است که در پژوهش و تحقیق که منشأ و منبع رویش علمی است، ضعیف باشد؛ باید بتواند از لحاظ علمی متکی با خود باشد. البته از دیگران هم استفاده کند و با دنیا هم تبادل داشته باشد. 

انتهای پیام/۴۱۶۷/

انتهای پیام/

ارسال نظر