صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۰ - ۲۱ شهريور ۱۴۰۰
آنا گزارش می‌دهد؛

گره‌های ناباروری به دست محققان ایرانی باز می‌شود/ درمان تخمدان پلی‌کیستیک با شناخت ژن چربی

محققان ایرانی با بررسی ژنتیکی بافت چربی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک متوجه شدند بیان ژن در این بیماران در مقایسه با افراد غیرمبتلا متفاوت است.
کد خبر : 606668

گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک یک از ناهنجاری‌های معمول زنان در سن باروری (۱۵ تا ۴۵ سال) است که دلیل بروز آن به طور دقیق مشخص نیست. ۳۰ درصد از زنانی که در سن باروری قرار دارند از سندرم پلی‌کیستیک یا تخمدان کم‌کار رنج می‌برند. کیفیت زندگی بیماران در این سندرم از عوامل کلیدی است بنابراین تغذیه سالم، کاهش وزن و داروهای تنظیم‌کننده هورمون پاسخ تخمدانی را در این زنان بهبود می‌بخشد. آمارها نشان می‌دهد که تخمدان پلی‌کیستیک عامل ۴۰ درصد از ناباروری‌هاست. این سندرم باعث ایجاد اختلال در تخمک‌گذاری شده و احتمال باروری را کاهش می‌دهد. زنان مبتلا به تخمدان پلی‌کیستیک برای باردار شدن باید داروهای تحریک تخمک‌گذاری مصرف کنند و اضافه وزن خود را کاهش دهند.




بیشتر بخوانید:


بازشدن پنجره جدیدی به‌سوی درمان ناباروری/ فرزندآوری در سن بالا دیگر یک آرزو نیست!


روایت یک روز در رویان/ پشت زوج‌های جوان به تلاش محققان ایرانی گرم است




زنانی که دچار سندرم تخمدان پلی‌کیستیک هستند، معمولاً اضافه وزن دارند. اضافه وزن به معنای وجود بافت چربی بیشتر است. حال سوال اینجاست که آیا بافت چربی آنها متفاوت است؟ بافت چربی بافتی فعال در متابولیسم اسیدهای آمینه شاخه‌دار است، درواقع این بافت سطح اسیدهای آمینه شاخه‌دار خون را تنظیم می‌کند و نقشی کلیدی در بروز مقاومت به انسولین دارد. طی سال‌های اخیر پژوهش‌هایی در خصوص نقش اختلال متابولیسم اسیدهای آمینه شاخه‌دار در بروز این سندرم انجام شده است. اسیدهای آمینه شاخه‌دار سه عضو شامل لوسین، ایزولوسین و والین دارد.


اسیدهای آمینه معمولاً در کبد یا ماهیچه فرایندهای متابولسیمی انجام می‌دهند اما سه عضو خانواده اسید آمینه شاخه‌دار فرایندهای متابولیسمی خود را در بافت چربی انجام می‌دهند. بنابراین احتمال می‌رود که این اسیدهای آمینه شاخه‌دار حلقه گمشده ارتباط میان چاقی با بسیاری از ناهنجاری‌ها و مشکلات متابولیسمی باشد. تاکنون مطالعات زیادی در خصوص اثر متابولیسم اسیدهای آمینه شاخه‌دار در سندرم پلی‌کیستیک وجود انجام نشده است. حال محققان در گروه جنین‌شناسی، ژنتیک و ناباروری زنان با همکاری کارگروه تخمدان‌ پلی‌کیستیک پژوهشگاه رویان بیان ژن‌های مرتبط به متابولسیم اسیدهای آمینه شاخه‌دار در بافت چربی زیر جلدی ناحیه شکم در زنان باردار مبتلا و غیرمبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک را بررسی کرده‌اند.


بررسی بیان ژن در بافت چربی مبتلایان به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک


در این مطالعه ۶ ژن در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و غیرمبتلا بررسی و مشخص شد که تفاوت خاصی میان سن و شاخص توده بدنی زنان مبتلا و غیرمبتلا وجود ندارد. با این حال بیان برخی از این ژن‌ها در بافت چربی زنان مبتلا بسیار متفاوت است. براساس یافته‌های جدید؛ دو ژن «BCKDHB» و «DBT» در زنان مبتلا در مقایسه با زنان غیرمبتلا بیشتر است. از سوی دیگر بیان دو ژن «BCKDHA» و «BCKDK» در زنان مبتلا کمتر از زنان غیرمبتلاست. در فاز اول این پژوهش ۱۳ بیمار مورد بررسی قرار گرفتند بنابراین برای دستیابی به جواب دقیق‌تر باید جامعه آماری افزایش پیدا کند. مطالعات بسیاری در این خصوص باید انجام شود تا درک انسان از متابولیسم در بافت چربی و اختلالات چاقی تکمیل شود.


به گفته علیرضا علی‌زاده، عضو هیئت علمی گروه جنین‌شناسی پژوهشگاه رویان «نتایج این مطالعه نشان داد بیان ژن دخیل در متابولیسم اسیدهای آمینه شاخه‌دار در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک متفاوت است. با این حال نمی‌توان گفت بیان ژن متفاوت، دلیل بروز این بیماری است، هنوز مشخص نیست که ابتلا به تخمدان پلی‌کیستیک به دلیل این بیان ژن متفاوت است یا ابتلا به این سندرم باعث تغییر بیان ژن در بافت چربی می‌شود. تفاوت بیان ژن در بافت چربی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و زنان غیرمبتلا به این معناست که این ژن‌ها بیشتر یا کمتر بیان می‌شوند. وقتی یک ژن بیشتر بیان می‌شود، احتمال ایجاد تفاوت در پروتئین آن نیز وجود دارد.»




بیشتر بخوانید:


تجربه حس خوب مادری با کمک محققان ایرانی/ بن‌بستی به نام ناباروری وجود ندارد!


بانک تخمدان انسانی؛ محلی امن برای حفظ باروری/ از انجماد جنین تا فریز بافت تخمدان




نمونه‌ها از ۱۳ زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و ۶ زن غیرمبتلا طی عمل سزارین برداشته شده است. در این مطالعه تنها از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دارای اضافه وزن نمونه‌برداری نشده و زنان لاغر مبتلا به این بیماری نیز مشارکت‌ داشته‌اند. مطالعه روی این ۶ ژن برای نخستین بار در جهان انجام می‌شود. محققان ایرانی در پژوهشی در خصوص متابولسیم استروئیدها بیان ۱۵ ژن دیگر را نیز بررسی کرده‌اند. پژوهشگاه رویان برنامه کلانی درباره بررسی بیان ژن‌ها در بافت چربی زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک دارد و پژوهش‌های این حوزه در راستای یکدیگر انجام می‌شوند.


تلاش برای دستیابی به اطلاعات بیشتر در خصوص سندرم تخمدان پلی‌کیستیک


در دهه ۸۰ میلادی مشخص شد که چربی بافتی خنثی نیست، پیش از این کشف تصور می‌شد که بافت چربی تنها برای ذخیره انرژی به کار می‌رود. اگر چاقی باعث اختلال می‌شود، بخشی از آن به دلیل اتفاقاتی است که در بافت چربی رخ می‌دهد. در مطالعات پیشین چاقی از نظر کمی بررسی می‌شد اما در پژوهش‌های جدید کیفیت بافت چربی مورد بررسی قرار می‌گیرد. این امر بدین معنا نیست که چاقی نقشی در این میان ندارد، درواقع بافت چربی از نظر کمی و کیفی بررسی می‌شود تا محققان دریابند که چه اتفاقاتی در بافت چربی رخ می‌دهد. محققان در سراسر دنیا در تلاش‌اند تا درک بهترین از سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و جنبه‌های مختلف آن به دست آورند. در همین راستا پژوهشگران رویان نیز ژن‌های دخیل در متابولیسم اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب و متابولسیم استروئیدها در بافت چربی را بررسی می‌کند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/


انتهای پیام/

ارسال نظر