صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۹ - ۲۲ تير ۱۴۰۰

کاهش تأثیرات زیست‌محیطی با کمک نیشکر ویرایش‌شده

نخستین نیشکر ویرایش شده به روش کریسپر به کاهش تأثیرات زیست‌محیطی کمک می‌کند.
کد خبر : 594387

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، نیشکر از محصولات غذایی مهم به شمار می‌رود اما کاشت و برداشت آن تأثیر زیست‌محیطی زیادی به بار می‌آورد. تولید انواع جدیدی از نیشکر کاری زمان‌بر و دشوار است با این حال محققان با استفاده از ابزار ویرایش ژنی کریسپر موفق به توسعه نوع جدیدی از این گیاه شدند.


نیشکر منبع اصلی شکر است اما محصولات دیگری نیز از این گیاه به دست می‌آید. روغن موجود در برگ‌ها و ساقه‌های نیشکر معمولاً برای ساخت سوخت‌های سبزتر مانند اتانول زیستی و تولید پلاستیک استفاده می‌شود. با این حال پرورش نیشکر کار آسانی نیست. این گیاه درصد قابل‌توجهی از زمین‌های زراعی را اشغال می‌کند که باعث جنگل‌زدایی می‌شود.


پرورش نیشکر همچنین به مقادیر زیادی آب نیاز دارد. از سوی دیگر زباله و آلودگی زیادی حین فرایند برداشت این گیاه تولید می‌شود. نیشکر ژنوم بسیار پیچیده‌ای دارد و به همین دلیل اصلاح نژاد آن کار دشواری است. توسعه نسخه‌های جدید از این گیاه زمان زیادی می‌برد. ویرایش ژنی کریسپر می‌تواند برای درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها مفید باشد و در عین حال برای بهبود محصولات کشاورزی نیز به کار رود.


حال دانشمندان با استفاده از ابزار کریسپر توانسته‌اند ژن‌های مورد نظر را غیرفعال کرده یا به طور کلی آنها را حذف کرده و ژن‌های جدید را جایگزین کنند و نسخه‌های جدیدی از این گیاه توسعه دهند. گروه تحقیقاتی روی ژن‌هایی متمرکز شدند که باعث تغییرات واضح در ظاهر نیشکر می‌شد. در مطالعه اول دانشمندان چند کپی از ژن «کلاتاز منیزیم» را غیرفعال کردند که به گیاه در تولید کلروفیل کمک می‌کند.


پس از غیرفعال کردن این ژن، برگ‌های گیاه ویرایش‌شده به رنگ سبز روشن یا زرد درآمدند. در مطالعه دوم نوکلئوتیدهای خاصی حذف و نسخه‌های بهتری جایگزین آنها شدند که باعث افزایش مقاومت نیشکر در برابر علف‌کش‌ها می‌شد. معمولاً مواد شیمیایی به کار رفته در علف‌کش‌ها می‌تواند برخی از ژن‌های خاص نیشکر را مهار کند. توسعه این دو گونه جدید نیشکر می‌تواند نگرانی‌های زیست‌محیطی پیرامون این گیاه را کاهش دهد.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر