امتناع شهرداری از اجرای دستور رئیس جمهور برای انتقال آرادکوه/ محیط زیست: به شهرداری زمین میدهیم!
به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، زمستان سال 97 بود که پدیده بوی بد پایتخت به سرعت تبدیل به یکی از چالشهای مدیریت شهری تهران و مدیریت کلان کشور شد که تا مدتها برخلاف گمانهزنیهای زیاد در خصوص علت آن اما هیچ دلیل قاطع و متقنی برای علل و کانون بوی بد پایتخت مطرح نشد.
از فردای آن روز گمانهزنیها در ارتباط با منشاء آن از سوی دستگاهها و سازمانهای مختلف اعلام شد؛ ترکیدگی لوله گاز، شبکه فاضلاب، متروی تهران، آتش سوزی پسماند و ...
گمانهزنیها برای بوی بد منتشر شده در تهران
به مرور زمان برخی از سازمانها که منشاء بوی متصاعد شده را حاصل از فعالیت آنها دانسته میشد موضوع را تکذیب کردند. شرکت راهآهن شهری تهران و حومه، شرکت بهرهبرداری متروی تهران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت آب و فاضلاب بهعنوان برخی از شرکتهایی بودند که هر گونه انتشار بوی نامطبوع در تهران را ناشی از فعالیتهایشان را مردود دانستند.
بالاخره پس از اظهارنظرهای مختلف در نهایت چند منبع انتشار بوی نامطبوع اعلام شد که یکی از آنها محل دفع پسماند آرادکوه بود. اهمیت و اولویت این مرکز دفع پسماند که دیگر پس از بیش از 5 دهه به شهر متصل شده بود به اندازهای بود که شخص رئیس جمهور دستور جابجایی آن را به شهردار تهران صادر کرد.
علیرغم دستور رئیس جمهور اما شهرداری تهران بهعنوان ارگانی که بهطور مستقیم از رئیس جمهور دستور گرفته تا به امروز به بهانههای مختلف از انجام این اقدام سر باز زده است.
زمین مناسب برای انتقال آرادکوه را سازمان محیط زیست باید معرفی کند
صدرالدین علیپور مدیرعامل شرکت مدیریت پسماند شهردار تهران در اینباره به خبرنگار آنا گفت: جانمایی مکان جایگزین مجتمع پردازش و بازیافت زباله آرادکوه دو سال زمان میبرد. از سوی دیگر بودجهای که برای این جابجایی هزینه میبرد به اندازه بودجه یکسال شهرداری تهران است که این موضوع باید در بررسیها مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل شرکت مدیریت پسماند شهردار تهران با اشاره به این مطلب که سازمان حفاظت محیط زیست میبایست زمینی را برای جابجایی آرادکوه به ما تحویل دهد، عنوان کرد: این زمین باید دارای مشخصاتی همچون نفوذناپذیری، دوری از مکان مسکونی، قرار داشتن در محدوده شهری و مکانیابی در جهت جریان باد غالب خلاف جهت محیط شهری باشد. در صورتیکه در کنار این مسائل دولت نیز در راستای کمک به بودجههای جابجایی به ما کمک کند ما حتماً از طرح انتقال آرادکوه استقبال خواهیم کرد.
شهرداری قانوناً وظیفه دارد زمین مناسب برای جابجایی آرادکوه را انتخاب و به تأیید محیط زیست برساند
امتناع شهرداری تهران در رفع تکلیف و اعمال تأخیر در اجرای دستور رئیس جمهور به این بهانه که سازمان حفاظت محیط زیست باید زمینی مناسب و تأیید شده بر اساس شاخصهای زیستمحیطی را تحویل شهرداری تهران دهد با پاسخ صریح سازمان محیطزیست همراه بود بهطوریکه حسن پسندیده مدیرکل دفتر پسماند سازمان محیط زیست در گفتگو با آنا عنوان کرد که بر اساس ماده ۱۲ قانون مدیریت پسماند، وزارت کشور مکلف است محلهای مناسب را برای دفع مدیریت پسماندها بر اساس ضوابط زیستمحیطی، مطالعه کرده و به تأیید سازمان حفاظت محیط زیست برساند.
وی با بیان اینکه در گام نخست میبایست مطالعات اولیه در مورد محلهایی که برای دفع پسماندهای شهری انتخاب شود، گفت: این وظیفه قانونی وزارت کشور و به تبع آن، شهرداریها (هیچ استثنائی هم وجود ندارد) مکلف هستند که این مطالعات را انجام دهند. اگر قرار و تصمیم بر این است که فعالیت سایت آرادکوه متوقف شده و به مکان جدیدی منتقل شود، این به هر ترتیب تصمیم مقامات عالی کشور و قابل احترام است و باید بر اساس آن، سازمانهایی که مسئولیت به عهدهشان است، برنامههای اجرایی خودشان را مدون کنند.
مدیرکل دفتر پسماند سازمان محیط زیست در ارتباط با مدت زمان دو سالهای که مدیرعامل مدیریت پسماند شهرداری تهران برای مکانیابی محل جدید سایت آرادکوه اذعان کرد: بهنظر من موضوع را نباید خیلی سخت و پیچیده کرد زیرا ضوابط و معیارهایی که انتخاب میشود کاملاً مشخص است و از طرف دیگر با توجه به رشد و توسعه تکنولوژی و از طرف دیگر هم مطالعات جامعی که در دهههای اخیر در حوزههای مختلف آب و خاک کشور انجام شده دو سال زمان برای انجام مطالعات مکانیابی اصلاً توجیه منطقی ندارد.
انتقال آرادکوه بهدلیل بوی نامطبوع کارشناسی نیست
در میان اظهارات مختلفی که به نوعی در انتقال این مرکز دفع پسماند آرادکوه تأخیر ایجاد میکرد مربوط به زهرا صدراعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست وخدمات شهری شورای اسلامی شهر تهران بود که اصلاً این اقدام را غیرکارشناسی عنوان کرده و در اینباره به خبرنگار آنا گفت: انتقال یک چنین مرکزی بهراحتی انجام نمیگیرد و مشکلات بسیاری را در پی خواهد داشت زیرا میبایست پیش از هر اقدامی فضای مناسب شناسایی و زیرساختهایش آماده شود. اینکه بگوییم آرادکوه صرفاً بهخاطر متصاعد شدن بوی نامطبوع تهران جابهجا شود حرف کارشناسی نیست، ضمن اینکه مطالعات نشان داده که بویی که در محدوده فرودگاه امام منتشر شده، فاکتورهای متعددی دارد.
این عضو شورای اسلامی شهر تهران افزود: دستور رئیسجمهور در بحث آرادکوه مربوط به رفع بوی آن بوده و صراحتاً به انتقال آن اشارهای نکردند. مهمترین عوامل انتشار بوی نامطبوع در منطقه فرودگاه امام خمینی دامداریها، کارخانجات لبنی و سایر صنایع آلاینده هستند که پیش از آرادکوه بررسی آنها باید در دستور کار قرار گیرد.
این در حالی بود که مدتی بعد از این اظهارنظر کیومرث کلانتری مدیرکل وقت حفاظت محیط زیست استان تهران باردیگر عنوان کرد که شخص رئیس جمهور به شهردار تهران دستور جابجایی سایت آرادکوه را دادند.
بالاخره تکلیف انتقال آرادکوه به کجا رسید؟
بهانه مشکلات مالی شهرداری از ابتدا بهعنوان یکی از بهانههای اصلی این انتقال مطرح بود و هرچه میگذشت فشار تحریمها، افزایش قیمت ارز، کاهش ارزش پول ملی و ... همه و همه باعث شد تا جابجایی آرادکوه به مکانی دیگر تقریباً به فراموشی سپرده شود و پیشنهاد کمک دولت برای این اقدام نیز چندان راهگشای هزینه این انتقال نباشد.
زمستان 97 و 98 هم گذشت و چند ماه دیگر زمستان سوم هم از راه میرسد و همچنان دستور رئیس جمهور بدون کوچکترین اقدامی از سوی مدیریت شهری پایتخت به بهانه مشکلات مالی بر زمین مانده است.
این هم پیشنهاد زمین مورد تأیید محیط زیست برای انتقال پسماندها
عیسی کلانتری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست پس از حدود بیش از 2 سال و نیم از زمان دستور رئیس جمهور و در حالیکه دولت کمتر از یکسال به پایان فعالیت دورهایش مانده مجدداً در این خصوص لب به سخن گشود و به خبرنگار آنا گفت: بهنظر من بهترین گزینه برای انتقال زبالههای شهر تهران، ۵۰ تا ۶۰ کیلومتری جنوب شرق تهران در میان کویر است. این زبالهها هم باید به آنجا منتقل شده و هم تبدیل به انرژی شود.
وی با اشاره به این مطلب که این اقدام هزینه دارد، از برگزاری جلسه با شهردار تهران در این خصوص خبر داد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اذعان کرد: ما نمیتوانیم بیتفاوت باشیم، شهرداری و وزارت کشور هم نباید بیتفاوت باشد. در هر صورت یک زمانی آرادکوه خارج از شهر بود اما الان نیست و جزئی شهر است. وسط شهر که نمیتوانیم بگوییم محل انباشت زباله است. هر دولتی باشد موظف است که تکلیف آرادکوه را مشخص کند.
بهنظر میرسد مردم پایتخت باید همچنان خُلف وعدههای دولت و مدیریت شهری درباره انتقال آرادکوه از شهر را در کنار وعدههای دیگر مانند تأمین و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی؛ حل مشکل آلودگی هوا، کمکاری در پروژههای عمرانی، توقف در تکمیل پروژهها و .. قرار داده و دلخوش به آیندهای بهتر تا زمانی که این شیوه مدیریتی در کشور و پایتخت حاکم است نباشند.
انتهای پیام/4105
انتهای پیام/