بلوغ علمی دانشگاه آزاد اسلامی در دوران دوری از حواشی سیاسی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- مریم اویسی؛ «اعتقاد راسخ بر این است که پیشرفت علمی و رشد علمی در رأس همه کارهای اساسی برای پیشرفت کشور باشد. یعنی مهمترین زیرساخت کشور، زیرساخت انسانی است بهوسیله علم. ما باید خود را از فقر علمی نجات دهیم؛ این مسئله اول و اساسی ماست. تجربه بیست و چند سال گذشته بارها و بارها این را به ما نشان داده و برای ما اثبات کرده است.»این سخنان مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاه، نشاندهنده این است که پیشرفت علم بیشتر از هر زمان دیگری دغدغه رهبری است. مطالبهای که از تمام دانشگاهها خواستهشده بود و فقط به یک دانشگاه خاص، اختصاص نداشت.
اما هنوز هم این باور در برخی از اقشار جامعه وجود دارد که پژوهش و دستیابی به فناوری در دانشگاههای برتر دولتی اتفاق میافتد. شاید کمکاری و یا حضور کمرنگ برخی دانشگاههای سطوح پایینتر باعث شده تا این ذهنیت شکل بگیرد.
دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان بزرگترین دانشگاه غیردولتی کشور و بزرگترین دانشگاه حضوری در جهان، نهتنها به ارتقای کمی تحصیلات در کشور کمک کرده بلکه در سالهای اخیر پا را فراتر گذاشته و با تدوین و طراحی برنامههای پژوهشی به تعالی و پیشرفت فناوری نیز پرداخته است.
دانشگاهی که طی سالهای اخیر توانسته در رقابتهای علمی بینالمللی نیز سرآمد باشد و نام ایران را در جهان و در میان کشورهای پیشرفته طنینانداز کند؛ از سال 95 تاکنون، دانشگاه آزاد اسلامی توانسته میزبانی رویدادهای علمی بزرگی نظیر نشست آسایهل و روبوکاپ را بر عهده بگیرد.
دانشگاه آزاد قزوین، میزبان بزرگترین نشست علمی جنوب شرق آسیا
بر اساس اطلاعات موجود، اتحادیه بینالمللی مؤسسات جنوب شرق آسیا با نام اختصاری «آسایهل» از سال ۱۹۵۶ میلادی و باهدف توسعه آموزش عالی و افزایش کیفیت آموزشی در منطقه جنوب شرق آسیا فعالیت خود را آغاز کرد و پسازآن دانشگاههایی از کشورهای جمهوری اسلامی ایران، اروپا و آمریکا نیز به عضویت این اتحادیه درآمدند و در سال ۱۳۹۵ ریاست دورهای این اتحادیه به دانشگاه آزاد اسلامی رسید.
واحد قزوین یکی از واحدهای پیشتاز دانشگاه آزاد اسلامی در عرصه ملی و بینالمللی بهویژه در حوزه هوش مصنوعی، رباتیک، اتومبیل برقی و پهپاد است و بسیاری از فارغالتحصیلان این دانشگاه در مقاطع دکتری و پست دکتری در دانشگاههای معتبر خارجی تحصیل میکنند که با توجه به این ویژگیها واحد قزوین بهعنوان میزبان کنفرانس آسایهل ۲۰۱۸ از سوی دانشگاه آزاد اسلامی انتخاب شد.
میزبانی کنفرانسی که نه تنها کشورهای قدرتمند علمی جنوب شرقی آسیا، بلکه کشورهای اروپایی که داعیهدار حوزه علمی هستند؛ نیز در آن حضور دارند، جزء عملکردهای مثبت ایران محسوب میشود که به همت و تلاش دانشگاه آزاد اسلامی رقم خورد.
اما موضوع میزبانی ایران در رویدادهای علمی بینالمللی به اینجا ختم نمیشود چراکه آذرماه در جزیره کیش مسابقات رباتیک آسیا و اقیانوسیه 2018 برگزار شد. مسابقاتی که امسال با تلاش و رایزنیهای مرتضی موسیخانی رئیس کمیته ملی روباتیک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین میزبان این دوره شد.
بر اساس گزارش آنا، این مسابقات در دو بخش دانشجویی و دانشآموزی با حضور بیش از ۲۵۰ تیم از ۱۶ کشور جهان مانند؛ مالزی، روسیه، سنگاپور، چین، ژاپن، آمریکا، انگلیس، برزیل، تایلند، استرالیا، آلمان، کره جنوبی برگزار شد.
راهاندازی صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، برگزاری شانزدهمین گردهمایی سراسری معاونان پژوهش و فناوری، شناسایی، انتخاب و معرفی برترینهای پژوهش و فناوری دانشگاه و حضور مستمر نخبگان خارج از کشور در واحدهای منتخب دانشگاه آزاد اسلامی در کنار برگزاری جشنواره فرهیختگان ازجمله برنامههایی است که در این دانشگاه دنبال میشود.
جان چانجیو چو رئیس فدراسیون روبوکاپ آسیا و اقیانوسیه، ریبرو و پروفسور لوی عضو هیئت امنای فدراسیون جهانی روبوکاپ و پروفسور مشچریاکوف عضو هیئت امنای فدراسیون روبوکاپ آسیا و اقیانوسیه و همچنین استادانی از دانشگاه سین جو آی چین بهعنوان میهمان ویژه در این رویداد علمی حضور داشتند.
راهاندازی صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، برگزاری شانزدهمین گردهمایی سراسری معاونان پژوهش و فناوری، شناسایی، انتخاب و معرفی برترینهای پژوهش و فناوری دانشگاه و حضور مستمر نخبگان خارج از کشور در واحدهای منتخب دانشگاه آزاد اسلامی در کنار برگزاری جشنواره فرهیختگان ازجمله برنامههایی است که در این دانشگاه دنبال میشود.
صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان با مشارکت بنیاد برکت و معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در بورس ایجاد میشود.
بیژن رنجبر معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتگو با آنا درباره این صندوق توضیح داد: با شروع فعالیتهای معاونت فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، پیگیریهای لازم برای اجرای طرح کشوری فرا صندوق سرمایهگذاری که با مشارکت بنیاد برکت و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شکلگرفته، انجام میشود و این صندوق جهت حمایت از کسبوکارهای شکلگرفته و محصولات دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خود را شروع میکند.
حضور قدرتمند دانشگاه آزاد اسلامی در نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن بازار
آذرماه امسال و پس از برگزاری هفته پژوهش، علاقهمندان به علم و فناوری برای برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش لحظهشماری میکردند. واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی نیز با استقرار در هزار غرفه نمایشی مقتدرانه از پیشرفتهای علمی در این نمایشگاه داشتند.
حضور این واحدهای دانشگاهی باعث شد تا گروه دانشگاه خبرگزاری آنا بهتفصیل و در یک پرونده شصت برگی به نمایش جزئیاتی از دستاوردهای دانشگاهی بپردازد.
مرکز تحقیقات سامانههای هوشمند کاربردی، مرکزی فعال در همه استانهای کشور
برای آشنایی بیشتر با فعالیتهای علمی دانشگاه با کریم زارع که از گذشته تاکنون همراه و همگام و یار همیشگی دانشگاه بوده است؛ گفتگو کردیم.
کریم زارع در گفتگو با خبرنگار آنا، در خصوص دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی در دو سال گذشته توضیح داد: مرکز تحقیقات سامانههای هوشمند کاربردی با تشکیل 40 کارگروه در سال گذشته توانسته است در زمینههای مختلف علمی فعال باشد. در هر کارگروه پنج عضو فعال وجود دارد و بخشی از قراردادهای منعقدشده توسط این کارگروه انجامشده که به نتایج خوبی دست پیداکرده است.
ارتباط خوب با صنایع ازجمله اهداف اصلی است که در این دانشگاه دنبال میشود که این ارتباط مناسب در راستای حمایت از نخبگان و کارآفرینی انجام میشود
وی افزود: باشگاه پژوهشگران جوان با این طرح به دنبال کارآفرینی و هوشمند سازی طرحهای پژوهشی است و در زمینههای مختلف تولید علم و مقالات دانشگاه آزاد اسلامی توانسته است سطح بالایی از خود نشان دهد. بهطور مثال در زمینه شیمیفیزیک بنیاد ملی نخبگان با همکاری کارگروههای تشکیلشده فعالیتهای مستمر و مناسبی را انجام داده است.
مشاور ریاست دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه بیان کرد: ارتباط خوب با صنایع ازجمله اهداف اصلی است که در این دانشگاه دنبال میشود که این ارتباط مناسب در راستای حمایت از نخبگان و کارآفرینی انجام میشود و در این زمینه نیز قدمهای مؤثری نیز برداشته شده است. یکی از اعضای کارگروه مرکز تحقیقات سامانههای هوشمند کاربردی توانسته با هشت اختراع دانشجوی نمونه کشور شود.
وی اضافه کرد: کارگروه دیگری که در بُعد ژنتیک فعال است توانسته مقالهای را به کنگره جهانی ارسال کند که متأسفانه صاحب این مقاله به دلیل مشکلات سیاسی آمریکا نتوانست برای ارائه در کنفرانس ژنتیک به آمریکا سفر کند اما این مقاله بهصورت ویدئویی ارائه شد و در نیچر نیز به چاپ رسید.
زارع تأکید کرد: نشستهایی با نخبگان برای فعالیتهای هوشمند سازی و کاربردی کردن و بررسی آسیبها برگزار شد و باشگاه پژوهشگران جوان با حضور هزار و دویست چهره بااستعداد و ۵۲۵ فرهیخته عضو این باشگاه میتواند قدمهای مؤثری درزمینه تحقق انقلاب چهارم صنعتی با رهنمودهای دکتر ولایتی بردارد.
ارتباط صنعت و دانشگاه، از اصول مهم در دانشگاه آزاد اسلامی
ارتباط صنعت و دانشگاه یکی از مسائل مهم در فعالیتهای هر دانشگاه است که دانشگاه آزاد اسلامی از این امر مهم نیز غافل نمانده است. داود ثمری مدیرکل توسعه و فناوری ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی درباره فعالیتهای پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی در دو سال اخیر توضیح داد: در دوره مدیریت جدید و از زمانی که هیئتامنا و هیئت مؤسس دانشگاه تغییر کرده است، اتفاقات خوبی در این دانشگاه رقم خورد که حوزه پژوهش و فناوری توانست سرآمدتر از گذشته حاضر شود.
وی افزود: موافقتنامهای بین استانها به امضا رسید تا طبق این موافقتنامه که از ابتدای سال به دانشگاهها ابلاغ شد، دانشگاهها بر اساس طرحهای آن فعالیت کنند و به طرحهای برون دانشگاهی و جذب آنها نیز اهمیت بیشتری داده شود.
مدیرکل توسعه و فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: متناسب با بودجه و ظرفیت هر واحد استانی، تعهداتی برای دانشگاهها وجود دارد که با انجام آنها درآمدی حدود 47 میلیارد تومان از طرحهای برون دانشگاهی با استانها بهدست میآید تا دانشگاهها بتوانند در قالب این طرحها، نیازهای اساسی کشور را موردبررسی قرار داده و در جهت رفع آنها بکوشند.
وی با اشاره به اینکه ارتباط دانشگاه آزاد اسلامی با صنعت قویتر شده است، گفت: در برخی از استانها بهواسطه وضعیتی که در بخش دولتی وجود داشت، نتوانستهایم طرحهای زیادی را در قالب این موافقتنامه تصویب کنیم ولی تمام استانها موظف شدند که طرح برونسپاری به دانشگاه را انجام دهند.
پیش بهسوی مأموریتگرا شدن مراکز تحقیقاتی
وی تأکید کرد: در دوره مدیریت جدید بحث مأموریتگرا شدن مراکز تحقیقاتی مطرح شد چراکه بیش از 130 مرکز تحقیقاتی در کل کشور داریم که این مراکز با توجه به نیازی که در جامعه وجود دارد، مسائل و مشکلات را احصا میکنند.
داود ثمری با اشاره به ظرفیتهای موجود در آزمایشگاههای دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: برنامههایی در قالب سه پروژه برای آزمایشگاهها مطرح شد تا دانشگاهها همکاری با بخش محیطزیست و صنایع را داشته باشند تا از این طریق نیز درآمد کسب شود. همچنین آموزشهایی بهصورت کارگاهی در داخل آزمایشگاهها انجام میشود و تا پایان سال گزارش کامل از اعداد و ارقام بهدستآمده از این فعالیت ارائه میشود.
وی اضافه کرد: علاوه بر این فعالیتها، دانشگاه آزاد اسلامی برای اولین بار میزبان مسابقات آسیا و اقیانوسیه روباتیک بود و جشنواره انرژی و مواد نیز برگزار شد. همچنین فن بازارهای تخصصی در این دانشگاه برگزار شدند.
ترافیک برنامههای علمی در اسفندماه سال جاری
مدیرکل توسعه و فناوری و ارتباط با صنعت دانشگاه آزاد اسلامی با اشاره به برنامههای آتی این دانشگاه گفت: اسفند امسال هفتمین جشنواره اختراعات و نوآوریهای دانشگاه آزاد اسلامی برگزار میشود و چهارمین جشنواره نانو نیز در واحدهای دانشگاهی بهمنظور معرفی دستاوردهای دانشگاه آزاد اسلامی در این حوزه برگزار میشود.
وی با اشاره به جایگاه مناسب ایران در حوزه نانو گفت: بر اساس رتبهبندیهای جهانی ایران رتبه خوبی در نانو کسب کرده و واحدهای دانشگاهی آزاد نیز در تولیدات نانویی پیشگام هستند. علاوه بر این در حوزه تولیدات علمی توانستهایم گوی سبقت را از بسیاری از دانشگاهها و حتی کشورها برباییم و دانشگاه اول باشیم.
ثمری اضافه کرد: امیدوارم بتوانیم تولیدات علمی را بالا ببریم و با مدیریت خوب و فعالیتهای انجامشده رتبه علمی دانشگاه آزاد را ارتقا دهیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: تشکیل معاونت فناوری و نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی یکی دیگر از برنامههای معاونت پژوهشی است که در صورت تشکیل شدن بحث توسعه فناوری را در دستور کار قرار میدهد.
تمام آنچه گفته شد، تنها تعدادی از برنامههای شاخص دانشگاه آزاد اسلامی در دو سال اخیر است. رویدادهایی که روند برگزاری و برنامهریزی برای انجام آنها نسبت به سالهای قبل تغییرات زیادی کرده است. تغییراتی از جنس بلوغ! یک بلوغ علمی در سایه یک برنامهریزی موفق.
انتهای پیام/4107/4085/
انتهای پیام/